Ν.Βαλαβάνη στο Mega: «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση - H τρόικα και η οικονομική ελίτ στην εξουσία»

 Κατά τη συμμετοχή της στη σημερινή πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», η βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νάντια Βαλαβάνη, τόνισε, μεταξύ άλλων, σχετικά με τη νέα κυβέρνηση και τη φύση της πολιτικής που υπηρετεί:

Η ακριβής αποτύπωση της σημερινής εικόνας του ανασχηματισμού θα μπορούσε να αποδοθεί με το τίτλο: «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση – Η τρόικα και η οικονομική ελίτ στην εξουσία». Πρόκειται για μια κυβέρνηση σαφώς πιο αδύναμη πολιτικά από την προηγούμενη, αλλά και πιο αδίστακτη και ανελέητη.

Γιατί το «πρόγραμμα» έχει φέρει τη χώρα σε πλήρες αδιέξοδο, όπως φαίνεται και απ’ τα συνολικά νούμερα για το πού πήγαν τα δανεικά: Στα χρόνια των Μνημονίων, από το 2010 μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς - εφόσον πάρουμε και τις υπολειπόμενες δόσεις του 2013 – θα έχουμε δανειστεί απ’ την τρόικα το ιλιγγιώδες ποσό των 219 δις. Απ’ αυτά, μόλις 7,8 δις έχουν πάει για την κάλυψη του πρωτογενούς ελλείμματος του προϋπολογισμού, δηλαδή για μισθούς, συντάξεις, παιδεία, υγεία, πολιτισμό – λιγότερα από 2 δις το χρόνο. Αντίθετα, 163 δισ. ευρώ έχουν επιστραφεί ως αποπληρωμές στους κάθε είδους δανειστές, συμπεριλαμβανομένων 122 δις για τοκοχρεολύσια, 29,7 δις για πληρωμή των μετρητών του PSI το Φεβρουάριο του 2012 και 11,3 δις για την επαναγορά χρέους του Δεκεμβρίου του 2012, ενώ άλλα 48,2 δισ. ευρώ έχουν δεσμευθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εξαιτίας του PSI και της ύφεσης. Όλο αυτό το κόστος, μαζί και «μέτρα» 50 δις, το πλήρωσε ο ελληνικός λαός. Επομένως, αν κάτι έχει σωθεί με τη μέχρι τώρα πολιτική, που καλείται να υπηρετήσει «αποτελεσματικότερα» η δικομματική, πλέον, κυβέρνηση, αυτό είναι οι δανειστές και όχι η χώρα.

Αθήνα, 25.6.2013
Ν.Βαλαβάνη στο Mega: «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση - H τρόικα και η οικονομική ελίτ στην εξουσία» Ν.Βαλαβάνη στο Mega: «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση - H τρόικα και η οικονομική ελίτ στην εξουσία» Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 7:16:00 μ.μ. Rating: 5