Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Φθιώτιδας:«Ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακά δικαιώματα, μετενέργεια» (φωτορεπορτάζ + video)


Μια ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εκδήλωση συζήτηση με θέμα «Ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακά δικαιώματα, μετενέργεια» οργάνωσε τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στη Λαμία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Φθιώτιδας .

Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν η Νάντια Βαλαβάνη, βουλευτής Β’ Αθήνας που παρουσίασε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ για τις ιδιωτικοποιήσεις και ο Γιώργος Γαβρίλης, υπεύθυνος του τμήματος της εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που μίλησε για εργασιακά θέματα . Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση και κατατέθηκαν απόψεις και προβληματισμοί για την καταστροφική πορεία της χώρας και την ισοπέδωση της κοινωνίας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Βουλευτής Φθιώτιδας Βασίλης Κυριακάκης. Τη Τρίτη το πρωί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νάτια Βαλαβανη και Βασίλης Κυριακάκης επισκέφτηκαν το Δήμο Λαμίας και τον ΟΑΕΔ και είχαν ενημερωτικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Κατά την επίσκεψη στο Δημαρχείο δεν παρέλειψαν να επισκεφτούν το υπό διαμόρφωση Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Στο χαιρετισμό του ο Βουλευτής Φθιώτιδας Βασίλης Κυριακάκης αναφέρθηκε στη τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και μεταξύ άλλων τόνισε: Τα δυο μεγάλα ζητήματα της σημερινής συζήτησης είναι ο πυρήνας της προσπάθειας της τρικομματικής συγκυβέρνησης και του πρωθυπουργού να εμφανίσει το success story της πολιτικής του που τα στοιχεία μαρτυρούν πως είναι μάλλον failure story και τίποτα παραπάνω.

Το μοντέλο ανάπτυξης για το οποίο προσπαθεί να μας πείσει βασίζεται στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας. Βγαίνει στο σφυρί ακόμη και το Σκοπευτήριο Καισαριανής και οι δημόσιες βιβλιοθήκες σε αλληλεπίδραση με την καταστροφή της ζωντανής εργασίας και την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Είναι το ίδιο μοντέλο που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκρατία, σε καθεστώς αποικίας. Αυτές τις μέρες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη οι αγώνες των λαών κλιμακώνονται.

 Είδαμε τους αγώνες στην Τουρκία ενάντια στον αυταρχισμό του καθεστώτος Ερντογάν , το Πανευρωπαϊκό μπλόκο στις δικτατορία των τραπεζών με μαζικές συγκεντρώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Από αυτή την άποψη η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα από τη Μαδρίτη για συνολική απάντηση των λαών του Νότου απέναντι στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα αποκτάει ιδιαίτερη σημασία.

 Εδώ η κυβέρνηση το μόνο όπλο που έχει για να πείσει το λαό είναι η καταστολή και η ανεξέλεγκτη δράση των μυστικών υπηρεσιών με την εξαφάνιση Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα όπως κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο εντεινόμενος αυταρχισμός με διώξεις αναλογικοτήτων και αγωνιστών και η ποινικοποίηση οποιασδήποτε αντίθεσης στην καταστροφική πορεία. ΄Όλα αυτά υπαγορεύουν την ανάγκη να εντείνουμε την προσπάθεια, απαιτεί όλοι μαζί ενωμένοι να γκρεμίσουμε αυτή την κυβέρνηση γιατί για μας υπάρχει άλλος δρόμος, ο δρόμος της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, της αξιοποίησης της ανθρώπινης εργασίας και ειδικά της νέας γενιάς, της δημοκρατίας. Και αυτό το δρόμο θα ακολουθήσουμε και σας καλούμε με αφορμή το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να γίνει μια προσπάθεια για απαλλαγή της χώρας το συντομότερο δυνατό από τη θηλιά του χρέους και των μνημονίων της τρόικας.

Τέλος, ο Β. Κυριακάκης ανακοίνωσε ότι ο ίδιος μαζί με πολίτες της Φθιώτιδας έχει προσφύγει δικαστικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ιαματικών πηγών των Θερμοπυλών ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα πρόκειται να κατατεθούν προσφυγές κατά των ιδιωτικοποιήσεων των πηγών Καμένων Βουρλων και Υπάτης. Η Νάντια Βαλάβάνη, βουλευτής Β΄ Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στην ενδιαφέρουσα και χειμαρρώδη ομιλία της μεταξύ άλλων τόνισε: Οι περισσότεροι από εμάς αναγνωρίζουμε στην υπό εξέλιξη επιχείρηση ιδιωτικοποίησης του δημόσιου πλούτου μια από τις βασικότερες πολιτικές της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής η οποία μπορεί να ξεκίνησε τη δεκαετία του 90 επί Κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά σήμερα με την ενορχήστρωση των ιδιωτικοποιήσεων από τη μεριά της τρόικας μέσω του επικαιροποιημένου μεσοπρόθεσμου προγράμματος παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας. Σήμερα με επίκεντρο την Ελλάδα εφαρμόζεται η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης για πρώτη φορά σε κράτη με κοινό νόμισμα. Εφαρμόζεται ενα μείγμα πολιτικής που έχει συγγένεια με το νεοφιλελεύθερο μανιφέστο του νεοφιλελευθερισμου του 1989 γνωστό ως «συναίνεση της Ουάσιγκτον».

Μια επιτομη του αναφερομένου πακέτου ιδιωτικοποιήσεων του ΔΝΤ που είχαν φτ1άξει για χώρες της Λατινικής Αφρικής και εφαρμόστηκε και σε χώρες της Αφρικής με τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα και μεταξύ των άλλων συνετέλεσε στο κύμα προσφύγων προς τις χώρες του βορρά. Σήμερα έχουμε νεκρανάσταση αυτού του μοντέλου, με την Ελλάδα να γίνεται το πειραματόζωο εφαρμογής αυτών των πολιτικών στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα είναι η χώρα μας να έχει μετατραπεί σε αποικία χρέους, σε προτεκτοράτο με τριτοκοσμιοποίηση των μισθών και μείωση της εθνικης μας κυριαρχίας.

 Όπως τόνισε η κ. Βαλαβάνη, με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι το κράτος κυρίως που ψάχνει για αγοραστές για να καλύψει τις δανειακές του υποχρεώσεις αλλά το μεγάλο κεφάλαιο που ψάχνει για κερδοφορία είτε αμιγώς ιδιωτικό είτε διεισδύει μέσω κρατικών επιχειρήσεων ξένων κρατών.

Για παράδειγμα η Cosco, DoutchTelecom, GassRom, Γαλλικοί και Γερμανικοί σιδηρόδρομοι συγκαταλέγονται στους πρώτους παίχτες σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα. Βασικό μέσο για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και της δημόσιας γης είναι το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημόσιου,όπως ονομάζεται. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βαλαβάνη, στη Βουλή το λέμε συνήθως, εγώ τουλάχιστον το λέω «Ταμείο Ξεπουλήματος της Ιδιωτικής και Δημόσιας Περιουσίας του Δημοσίου», γιατί δεν έχει περάσει σ’ αυτό μόνο η ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, που είναι ας πούμε η γη ή οι επιχειρήσεις. Αλλά έχουν περάσει και τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, δηλαδή έχουν περάσει και τη λεγόμενη «δημόσια περιουσία του Δημοσίου», η οποία από το Σύνταγμα απαγορεύεται να πουληθεί. Με τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ έχουμε καταγραφή όλων των δημόσιων επιχειρήσεων, των 80.000 ακινήτων του δημοσίου προς πώληση, αλλά και του ορυκτού πλούτου και των μελλοντικών κοιτασματων υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου Στο ΤΑΙΠΕΔ λοιπόν προβλέπεται απ’ τον ιδρυτικό του νόμο ότι ό,τι μπαίνει μέσα, δεν ξαναβγαίνει. Αν είναι επιχείρηση, πρέπει να πουληθεί. Αν περάσει ένα χρονικό διάστημα και δεν βρει αγοραστή, πρέπει να εκκαθαριστεί. Διαλύεται, δεν επιστρέφει πίσω.

Και τη γη αντίστοιχα την κρατάνε μέχρι να την πουλήσουν. Όλα τα έξοδα των επιχειρήσεων που περνάνε στο ΤΑΙΠΕΔ και της γης, που περνάει στο ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι να πουληθούν, βαραίνουν το ελληνικό δημόσιο. Και μόλις πουλήσει οτιδήποτε το ΤΑΙΠΕΔ, μέσα σε δέκα μέρες πρέπει τα χρήματα αυτά να κατατεθούν στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, που πάνε για την αποπληρωμή του χρέους. ενώ υπάρχει η δέσμευση από γτο Μεσοπρόθεσμο να παίρνονται πρόσθετα μέτρα αν δεν έχουμε τα προσδοκώμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις!

Τέλος, εκτενής συζήτηση έγινε για τις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΣΕ, της ΔΕΗ , του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, των Τραπεζών και των Ιαματικών πηγών που απασχολούν την περιοχή μας και επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι για το μέλλον της χώρας αν προχωρήσουν οι σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις. Οπως ανέφερε η κ. Βαλαβάνη, με αυτή την πορεία ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου αν δεν την ανατρέψουμε, πρώτον το κράτος στερείται τα αναγκαία μέσα άσκησης της λειτουργίας του και αποδυναμώνεται η εσωτερική του κυριαρχία και δεύτερον οποιαδήποτε κυβέρνηση που θα αποφασίσει απαλλαγή από τα μνημόνια και το χρέος στερείται βασικών εργαλείων για να ανασυγκροτηθεί.

Από τη πλευρά του ο Γιώργος Γαβρίλης αναφέρθηκε στις καταστροφικές επιπτώσεις των εφαρμοζομένων πολιτικών στην κοινωνία και την οικονομία και μίλησε για τη διαδικασία βαλκανοποίησης της εργασίας Είμαστε σε μια πορεία για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑΣ-ΕΚΜ που πρέπει να είναι μια ζωντανή διαδικασία ανοιχτής διαβούλευσης που θα συμπυκνώνει όλη την πολιτική γνώση και την εμπειρία ώστε αμέσως μετά που χρειαζόμαστε ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα φέρει την Αριστερά στην κυβέρνηση. Γιατί Θέλουμε να σταματήσουμε αυτή την καταστροφική πολιτική. Εχουμε διαφορετική λογική από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, σήμερα συγκρούονται δύο αντίπαλες ιδεολογικά κοσμοθεωρίες.

Η μία έχει δοκιμαστεί και μας έχει οδηγήσει στη χρεοκοπία και η άλλη που αποτελεί μέσο για αντίστροφη πορεία. Αναφέρθηκε επίσης στο μείγμα νεοφιλελεύθερων πολιτών που εφαρμόστηκε από τη δεκαετία του 90 το οποίο βασίστηκε σε γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις με το πρόσχημα της απαλλαγής από τα βαρίδια των κοινωνικών δαπανών, τη σταθερή απασχόληση και να καταστρέψουμε συνδικάτα. Το μοντέλο αυτό απέκτησε πλειοψηφικό ρεύμα και δημιούργησε προσδοκίες σε Ελλάδα και Ευρώπη και σήμερα μετράμε συνέπειες. Τίποτα από αυτά που διακήρυσσαν δεν πραγματοποιήθηκε αλλά αντίθετα είχαμε αύξηση των περιφερειακών ανισοτήτων, αύξηση της ανεργία , της φτώχειας και του δημόσιου χρέους. Σήμερα .είμαστε σε μια νέα περίοδο ένα μοντέλου του ίδιου υποδείγματος εφαρμόζεται με μεγαλύτερη ένταση.

Στην Ελλάδα αντί να μας βγάλει από την κρίση όπως έλεγαν, κατάφεραν να μετατρέψουν μια ανεπτυγμένη κοινωνία σε μια κοινωνία χωρίς δικαιώματα, χωρίς μισθούς,εισοδήματα, με υψηλή ανεργία. Τώρα προσπαθούν να δημιουργήσουν εφησυχασμό να μας πείσουν ότι «τα δύσκολα έχουν περάσει» και μπαίνουθμε σε τροχιά ανάπταξης. Με αδιάσειστα στοιχεία ο κ. Γαβρίλης απέδειξε ότι η χώρα τόσο σε επίπεδο οικονομίας που έχει μετατραπεί σε οικονομία νεκροταφείο με ύφεση 5.4 όσο και κοινωνίας είμαστε σε μια φάση απόλυτης καταστροφής με τους δείκτες ανεργίας σε ιστορικά ρεκόρ, την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, τους κακοπληρωμένους και απλήρωτους εργαζόμενους, με συνεχή αύξηση όσων εργάζονται με ατομικές συμβάσεις εργασίας, τη μείωση του κατώτατου μισθού, και την αύξηση του φασισμού σε πολιτικό επίπεδο. Στο σκηνικό αυτό έρχεται να προστεθεί η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων από 4 Μάη για 1 εκ εργαζόμενους. Με τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας οδηγούμαστε σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση του κατωτάτου μισθού, κάτω από το ποσό των 586 ευρώ μηνιαία που συμπαρασύρει όλους τους μισθούς σε μείωση σε ποσοστό 20-40% που συμπαρασύρει σε μείωση τις συντάξεις και το επίδομα ανεργίας. Οδηγούμαστε δηλαδή, στη μνημονιακή δέσμευση για βαλκανοποίηση των μισθών. Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα επισήμανε ότι είναι ανάγκη, να συναντηθούν οι άνεργοι με τους εργαζόμενους και να δημιουργηθούν δομές υποδοχής των ανέργων στα συνδικάτα. Στρατηγική επιλογή της τρικομματικής κυβέρνησης και των δυνάμεων του κεφαλαίου είναι το χτύπημα των συνδικάτων. Τα συνδικάτα θα πρέπει να μπουν σε τροχιά ανασυγκρότησης και επαναθεμελίωσης το επόμενο διάστημα. Επίσης,επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί νομοθετικά η δυνατότητα αυτοδιεύθυνσης από τους ίδιους τους εργαζόμενους ή συνεταιριστικής οργάνωσης επιχειρήσεων που εγκαταλείπονται ή με οργανωμένο τρόπο πηγαίνουν στο άρθρο 99 από τους ιδιοκτήτες τους.

Τέλος, ο κ. Γαβρίλης , κάλεσε σε συλλογικό αγώνα για μια αντίστροφη πορεία της χώρας και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα προ μνημονίου επίπεδα.
Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Φθιώτιδας:«Ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακά δικαιώματα, μετενέργεια» (φωτορεπορτάζ + video) Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Φθιώτιδας:«Ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακά δικαιώματα, μετενέργεια» (φωτορεπορτάζ + video) Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 8:35:00 μ.μ. Rating: 5