Nάντια Βαλαβάνη στο "iefimerida" για Ευρώπη, μεταναστευτική πολιτική, Σκόπια, Τουρκία, οικονομία



 Συνέντευξη της Νάντιας Βαλαβάνη στο "iefimerida" 

Δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 22.1.2015



1. ΣΥΡΙΖΑ και Ευρώπη. Θα παίξετε την Ελλάδα στα ζάρια; 

Όσοι κατάντησαν τον τόπο στο σημερινό χάλι έπαιξαν διαχρονικά την Ελλάδα στα ζάρια – με μεγάλη χαμένη την πατρίδα μας. Σας θυμίζω μόνο την πρόσφατη έκθεση-καταπέλτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκε από το 28,1% το 2008 σε 35,7% το 2013. Η στρατηγική του φόβου δεν έχει πλέον έρεισμα. Ακόμη και το σενάριο GRexit, που επιστρατεύτηκε από κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους –Γιούνκερ, Μοσκοβισί κ.ά.-, έχει αποσυρθεί, έπειτα από αντιδράσεις στην ίδια την ευρωπαϊκή ελίτ, ενώ υπάρχουν στελέχη κυβερνήσεων που προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, όπως η τοποθέτηση της ιρλανδικής κυβέρνησης υπέρ της ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος. Σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο βρίσκεται η δυνατότητα για συμμαχίες. Θα έλεγα, μάλιστα, όχι μόνο προοδευτικές, αλλά και με συντηρητικές κυβερνήσεις του Νότου, που βλέπουν ότι ο «ζουρλομανδύας» των πολιτικών «συντονισμένης λιτότητας» απειλεί και τις ίδιες. Μόνο έτσι δεν θα παίζεται η χώρα στα ζάρια. Μόνον έτσι ο ελληνικός λαός θα πάρει τις τύχες του στα χέρια του. 

 2. ΣΥΡΙΖΑ και εξωτερική πολιτική. Θα αντισταθείτε πατριωτικά στα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής (Σκόπια, Τουρκία); 

Θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας ενάντια στη πολιτική της μη-διπλωματίας και ενάντια σε μια εξωτερική πολιτική που εξαντλείται σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που δεν παράγουν κανένα αποτέλεσμα υπέρ των συμφερόντων του λαού και τόπου: Στο πλαίσιο μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης πολιτικής, που ξεκινά με αφετηρία ότι η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος της ΕΕ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αυτόματα κάποιο ενιαίο «ευρωπαϊκό συμφέρον». Αντίθετα, ζούμε σ’ έναν περίπλοκο πολυπολικό κόσμο, που ανοίγει νέες δυνατότητες συνεργασίας, όπως με τις χώρες BRICS, πριν απ’ όλες τη Ρωσία και την Κίνα. Σχετικά με τα Σκόπια, άποψη μας παραμένει η ανάγκη να υπάρξει συμφωνία με βάση όνομα σύνθετης γεωγραφικής προέλευσης, οπωσδήποτε erga omnes – για κάθε χρήση, κι όχι μόνο ανάμεσα στις δύο χώρες, γιατί τότε θ’ αποτελεί κοροϊδία. Αποτελεί ανάγκη ν’ αντιμετωπιστεί επίσης ο αλυτρωτισμός που έχει γιγαντωθεί από μεριάς της γειτονικής μας χώρας – με νηφαλιότητα και μακριά απ’ οποιεσδήποτε εθνικιστικές εξάρσεις. Γενικότερα τα εθνικιστικά πάθη, που και πάλι αναζωπυρώνονται στα Βαλκάνια, είναι ένα αγκάθι, που, εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα και με αποτελεσματικές διμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες, απειλεί να υπονομεύσει την όποια σταθερότητα και τη δυνατότητα διευθέτησης των διμερών εκκρεμοτήτων για την Ελλάδα, αλλά και για όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της περιοχής. Η θεσμοθέτηση, με πρωτοβουλία της Γερμανίας και με παράκαμψη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, της «διάσκεψης των Δυτικών Βαλκανίων», η πρώτη από τις οποίες συγκλήθηκε το φθινόπωρο στο Βερολίνο, δε βοηθά τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες της περιοχής, πολύ περισσότερο όταν από μεριάς Γερμανίας επιχειρείται διεθνή ζητήματα, όπως το ονοματοδοτικό των Σκοπίων, να εμφανιστούν ως διμερή. Σε ότι έχει να κάνει με την Τουρκία, με την οποία επιθυμούμε σχέσεις ειρήνης και καλής γειτονίας, θα είμαστε μια κυβέρνηση που θα υπερασπιστεί αποφασιστικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ιδιαίτερα ως προς την υφαλοκρηπίδα και τις ΑΟΖ με βάση το διεθνές δίκαιο – κόντρα σε οποιαδήποτε εκδοχή «πολιτικής των κανονιοφόρων». Σε κάθε περίπτωση οι διπλωματικοί δίαυλοι πρέπει να παραμένουν και θα παραμείνουν ανοιχτοί ανάμεσα στις δύο χώρες. Κεντρικό ζήτημα για την Ελλάδα αποτελεί η αλληλεγγύη ως προς την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και η υπέρβαση της κρίσης με απόσυρση του Μπαρμπαρός από την Κυπριακή ΑΟΖ, οράγμα που θα οδηγήσει και στην επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Θεωρούμε ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι σχέσεις με όλες τις χώρες της Α.Μεσογείου, στις οποίες μπορούν ν’ αναζητηθούν στηρίγματα για μια τέτοια πολιτική. 

3. ΣΥΡΙΖΑ και μετανάστες. Θα αφήσετε την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι;

 Στη μεταναστευτική πολιτική χρειάζεται στρατηγική και ορισμός προτεραιοτήτων. Πρώτη προτεραιότητα είναι να αλλάξουν οι σχετικές ευρωπαϊκές συνθήκες, για να σταματήσει η χώρα να αποτελεί «αποθήκη» εγκλωβισμένων ανθρώπων. Επιβάλλεται πλέον η αναγνώριση μιας νέας πραγματικότητας: Οι άνθρωποι που φτάνουν εδώ διωγμένοι από εμφυλίους και ανθρωπιστικές κρίσεις στις χώρες τους είναι πρόσφυγες “transit”, με τελικό προορισμό χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, και εγκλωβίζονται στην Ελλάδα –και στις άλλες νότιες «πύλες εισόδου» - λόγω Δουβλίνου ΙΙ και Δουβλίνου ΙΙΙ. Δεύτερη προτεραιότητα μας είναι να εφαρμοστεί πραγματικά το ευρωπαϊκό πλαίσιο για το άσυλο και η κοινοτική αλληλεγγύη, αναλαμβάνοντας όλες οι χώρες την ευθύνη που τους αναλογεί, συμπεριλαμβανόμενης και της εγκατάστασης ανθρώπων. Μια τέτοια συγκροτημένη στρατηγική θα φέρει προ των ευθυνών τους όλους όσοι επενδύουν στη ξενοφοβία, το ρατσισμό και την ισλαμοφοβία, ενώ είναι ταυτόχρονα η ασφαλέστερη ασπίδα απέναντι στον «ισλαμοφασισμό», στο τζιχαντιστικό αναχρονιστικό «τέρας», που τροφοδότησαν οι στρατιωτικές επεμβάσεις «εξαγωγής δημοκρατίας» και γιγάντωσε η ανάμιξη της δύσης σε εμφυλίους, που κατέληξαν σε διάλυση οργανωμένων κρατών. 

 4. ΣΥΡΙΖΑ και παροχές. Υπόσχεστε περισσότερα από όσα αντέχει η οικονομία; 

Το κοστολογημένο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» δεν είναι πρόγραμμα «παροχών», αλλά στοιχειώδους αξιοπρέπειας: Μέτρα άμεσης αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, επανεκκίνησης της οικονομίας κι αντιστροφής της κοινωνικής και οικονομικής αποδιάρθρωσης, ανάκτησης της εργασίας με βάση ένα εθνικό σχέδιο - και πραγματικές μεταρρυθμίσεις, αντί για «απορρυθμίσεις» ή «αντιμεταρρυθμίσεις», για το θεσμικό και δημοκρατικό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της κοινωνικής ζωής. 

5. ΣΥΡΙΖΑ και φόροι. Θα φορολογήσετε βαρύτερα τους Έλληνες, ώστε να μην εξαρτάστε από τους δανειστές; 

Δεν θα φορολογήσουμε βαρύτερα, αλλά δικαιότερα. Βασική αρχή της φορολογικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δίκαιη ανακατανομή των βαρών. Πέντε χρόνια φορολογικής φρενίτιδας έχουν ισοπεδώσει οικονομικά μισθωτούς, συνταξιούχους και μεσαία στρώματα, την ίδια στιγμή που ο μεγάλος πλούτος οχυρώνεται πίσω από off-shore και μένει στο απυρόβλητο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, που πρακτικά «δημεύει» τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία. Αναπροσαρμόζοντας ταυτόχρονα τις αντικειμενικές αξίες, θα τον αντικαταστήσει με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με υψηλό αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλιμάκωση, που δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία εκτός από περιπτώσεις υπερπολυτελών κατοικιών. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δε θα φορολογήσει κανένα με πλασματικές αξίες. Θα αποκαταστήσουμε την προοδευτικότητα της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων, αυξάνοντας τον αριθμό των φορολογικών κλιμακίων και επαναφέροντας το αφορολόγητο όριο στα €12.000 για όλους – μισθωτούς, συνταξιούχους κι ελεύθερους επαγγελματίες. Ανακατανέμουμε, συνεπώς, τα φορολογικά βάρη προς όφελος των χαμηλών και των μεσαίων εισοδημάτων. Χρειαζόμαστε αποφασιστική στήριξη και βοήθεια, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η εποχή των Μνημονίων τελειώνει οριστικά το βράδυ της Κυριακής κι ότι ανοίγει μια καινούργια ιστορική εποχή, με βασικό γνώρισμα την ελπίδα.
Nάντια Βαλαβάνη στο "iefimerida" για Ευρώπη, μεταναστευτική πολιτική, Σκόπια, Τουρκία, οικονομία Nάντια Βαλαβάνη στο "iefimerida" για Ευρώπη, μεταναστευτική πολιτική, Σκόπια, Τουρκία, οικονομία Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 2:43:00 μ.μ. Rating: 5