19.12.2020 Μια υπογραφή για να τερματιστούν οι διώξεις σε βάρος της συνδικαλίστριας στον Δήμο Αλίμου Αν. Παπαχρίστου

-ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΟΣΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 

ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ,

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ, ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΙΜΟΥ


 -ΜΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΕΣΩ AVAAZ

ΓΙΑ ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΙΩΞΕΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ

ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΡΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥ





Ο Δήμος Αλίμου θα μπορούσε ν’  αποτελέσει αυτό που στο μάρκετινγκ αποκαλούν case study: Αντικείμενο μελέτης για την προσπάθεια (συμπληρωματικής) εφαρμογής του νεοφιλελευθερισμού στην ΤΑ - όχι «από τα πάνω», από το κεντρικό κράτος και την επιτηρούσα διεθνή τρόικα, αλλά «από τα κάτω» όσον αφορά τον κρατικό μηχανισμό, στο επίπεδο της πρωτοβάμιας Αυτοδιοίκησης.


Είναι χαρακτηρισμό ότι μέσα στην τελευταία πενταετία μαίνεται στο Δήμο η επιχείρηση outsourcing με επίκεντρο – αλλά όχι και μοναδικό αντικείμενο – την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου: Η παράδοση της αποκομιδής των απορριμάτων σε ιδιώτες αποτέλεσε διακηρυγμένη θέση από την πρώτη κιόλας θητεία του Δημάρχου. Όχι τυχαία ο Δήμος Αλίμου έχει δυο πρωτιές: Από τη μια είναι από τους Δήμους με τα ψηλότερα δημοτικά τέλη στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα είναι ο μοναδικός Δήμος στη χώρα που δεν αξιοποίησε τη μοναδική – μια κι έξω – δυνατότητα που είχε η ΤΑ το 2018 ως «καρπό» σημαντικών απεργιακών κινητοποιήσεων, μετά από περισσότερη από μια δεκαετία απαγόρευσης προσλήψεων να μπορέσουν να προσλάβουν ένα αριθμό «κανονικών», μονίμων υπαλλήλων - ξεκινώντας από τη μονιμοποίηση των ανθρώπων που δούλευαν ήδη με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης. Αποτέλεσμα; Σήμερα τμήματα της καθαριότητας έχουν ανατεθεί σε ιδιώτες. 


Όχι τυχαία προφανώς είναι επίσης από τους ελάχιστους δήμους πανελλαδικά που εν μέσω πανδημίας αυτόν τον Αύγουστο επέλεξε να απολύσει αιφνιδιαστικά 12 εργαζόμενες στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου ενώ αυτές έκαναν ανυποψίαστες διακοπές με τις οικογένειες τους: Βρεφοκόμους και νηπιαγωγούς   που δούλευαν με προσωρινές συμβάσεις εργασίας συνεχώς από το 2012 κι είχαν «τραβήξει κουπί» για να λειτουργούν ικανοποιητικά οι σταθμοί την προηγούμενη μνημονιακή δεκαετία – επιβάλλοντας ταυτόχρονα σήμερα υποχρεωτικές καθημερινές υπερωρίες καταστρατήγησης του θεσμοθετημένου ωράριου εργασίας στις συναδέλφισσες τους που χρειάζεται να βγάζουν πλέον και τη δική τους δουλειά.  Γιατί έγινε αυτό; Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΜΕΤΑ, που αναδημοσιεύεται παρακάτω, σε δικαστήριο που έγινε πρόσφατα για κάποιες από τις απολυμένες Αντιδήμαρχος που εξεταζόταν ως μάρτυρας υπερ της Δημοτικής αρχής κατέθεσε ότι οι απολύσεις έγιναν για να πάρουν «τσάμπα προσωπικό, που δε θα πληρώνει ο Δήμος, μέσω ΟΑΕΔ»...


Όπως είναι γνωστό, για να ξαναγυρίσουμε στο case study, η νεοφιλελεύθερη πολιτική προκειμένου να περάσει τις «διαρθρωτικές αλλαγές» που επιδιώκει, δε ντρέπεται καθόλου να καταφεύγει σε μεθόδους καταστολής που σε θεωρητικό επίπεδο αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας η φιλελεύθερη ιδεολογία. Όχι τυχαία η πρώτη χώρα «πειραματικής» εφαρμογής του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος ήταν η Χιλή υπό την αιματοβαμμένη διακυβέρνηση της Χούντας του Πινοτσέτ. Πολύ κοντύτερα μας, στον Άλιμο, πίσω από τα χαμόγελα δημοσίων σχέσεων της Δημοτικής Αρχής και τις διαφημίσεις για την περιοχή που αναλαμβάνει με το αζημίωτο ο γνωστός τέως τηλεπαρουσιαστής της «δικής μας» χούντας Νίκος Μαστοράκης, τα τελευταία χρόνια μαίνονται διώξεις ενάντια όχι μόνο σε συνδικαλιστές αλλά και σε διάφορους αξιοπρεπείς εργαζόμενους, που προφανώς ο Δήμαρχος δε θεωρεί «δικούς του». 

Έχω προσωπική εμπειρία από ανθρώπους που ζητούσαν να με συναντήσουν παρ’  όλο ότι δεν είχα ποτέ οποιαδήποτε σχέση με δουλειά στην ΤΑ, για να μου αναφέρουν τη μεταχείριση τους με βάση το «κλασικό» δίπολο: αναίτια δυσμενής μετάθεση από την υπηρεσία τους ή μη επιλογή τους σε θέση προϊσταμένου/ης, όταν αυτός/η που επιλέγεται έχει προφανώς λιγότερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα απ’  τους ίδιους. Εκεί όμως που η Δημαρχιακή Αρχή έχει ξεπεράσει τον εαυτό της είναι η άσκηση πειθαρχικών διώξεων, που πέρα απ’  το «στιγματισμό» του υπηρεσιακού τους φακέλου και την παρακράτηση μισθού με γελοία προσχήματα φθάνει μέχρι και το ερώτημα της απόλυσης σε βάρος συνδικαλιστών που υπερασπίζονται τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων τους. Μου έχει μείνει αξέχαστη, πριν τρία χρόνια, η  συνεδρίαση της Δημαρχιακής Επιτροπής σε ρόλο Πειθαρχικού Συμβούλιου με ερώτημα απόλυσης της Αντιπροέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Αλίμου – μια συνεδρίαση στην οποία οι εργαζόμενοι μου είχαν ζητήσει να παραβρεθώ και στην οποία έκαναν παρέμβαση εκπρόσωποι των ΔΣ της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Αλίμου. Ο λόγος απόλυσης; «Υπεξαίρεση δημοσίου εγγράφου». Μόνο που το δημόσιο έγγραφο που η συνδικαλίστρια είχε «υπεξαιρέσει» και δημοσιοποιήσει ήταν δική της χειρόγραφη  πρωτοκολλημένη καταγγελία για τον τρόπο που ο Δήμος είχε αποδώσει στους εργαζόμενους τ’ αναδρομικά που είχαν καταβληθεί το 2014...  Ο Δήμαρχος μετά το πρώτο τέταρτο κάλεσε την αστυνομία κι ήταν πράγματι μια μοναδική απόλαυση και ταυτόχρονα μάθημα αγωγής πολίτη να παρακολουθεί κανείς τους αστυνομικούς που έσπευσαν – πρώτα μια τετραμελής ομάδα και τελικά, επειδή δεν έβρισκαν άκρη, ένας ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας – να προσπαθούν ματαίως να εξηγήσουν στον Δήμαρχο ότι η αστυνομία δε μπορεί να δώσει λύσεις σε εργασιακές διαφορές κι ότι αυτές θα πρέπει να λύνονται όχι στο αστυνομικό τμήμα, αλλά μεταξύ εργαζομένων κι εργοδότη! Ή τελικά τον αξιωματικό να ρωτά τον Δήμαρχο αν έχει συναντηθεί, πριν τη συνεδρίαση με ερώτημα απόλυσης, με το Σωματείο και, στην αρνητική απάντηση του Δημάρχου, να τον καλεί ν’  αναβάλλει τη συνεδρίαση και να συναντηθεί πρώτα με το Σωματείο, μήπως δε χρειαστεί να προχωρήσει η διαδικασία...


Σήμερα, έχει την τιμητική της το μέλος του ΔΣ του Σωματείου Αναστασία Παπαχρίστου, εργαζόμενη σε παιδικό σταθμό του Δήμου Αλίμου, καθώς βρίσκεται στο στόχαστρο της Δημοτικής Αρχής, επειδή κατέθεσε στο Δικαστήριο ως μάρτυρας υπέρ των 12 απολυμένων συναδελφισσών της. Όχι μόνο της κρατήθηκαν τα 2/3 του μισθού της ως πρόστιμο για αδικαιολόγητη απουσία μιας μέρας επειδή στην αίτηση άδειας για να παραβρεθεί στο δικαστήριο δεν ανέφερε το που θα γινόταν η δίκη – πράγμα το οποίο ωστόσο αναφερόταν στην κλήση που συνόδευε την αίτηση – αλλά έχει ξεκινήσει νέος κύκλος διώξεων με αστεία προσχήματα («έκανε γκριμάτσες στην προϊσταμένη της», λες κι είναι όχι εκπαιδευτικός για νήπια, αλλά νήπιο η ίδια...) προφανώς με πρόθεση αναβίωσης της κατάστασης που αποφεύχθηκε ελάχιστα χρόνια πριν.


Σας καλώ να συμπαρασταθούμε έμπραχτα στην Αναστασία Παπαχρίστου και στους εργαζόμενους του Δήμου Αλίμου. Ν’  απαιτήσουμε να τερματιστεί η απαράδεχτη κατάσταση αυταρχισμού και οι πειθαρχικές διώξεις, με την οποία η Δημοτική αρχή επιχειρεί να επιβάλλει τις αντεργατικές και  άλλες πολιτικές της «βουλώνοντας» το στόμα οποιωνδήποτε έχουν το θάρρος να έχουν άποψη και να την εκδηλώνουν επώνυμα. 


Ας βάλουμε την υπογραφή μας στην έκκληση της Avaaz, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία συναδέλφων της Αναστασίας Παπαχρίστου.


Ας βάλουμε την υπογραφή μας στην έκκληση της Avaaz, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία συναδέλφων της Αναστασίας Παπαχρίστου.

 https://secure.avaaz.org/community_petitions/en/meta_na_anaklithoyn_oi_peitharhikes_dioxeis_sto_dimo_alimoy_se_varos_tis_anastasias_papahristoy/?tZuUUpb                               

 

Αθήνα, 19.12.2020

                                              Νάντια Βαλαβάνη





ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Οι συνεχείς πειθαρχικές διώξεις σε εργαζόμενους και συνδικαλιστές που προασπίζονται την νομιμότητα και τα εργασιακά δικαιώματα, εργάζονται ευσυνείδητα και προάγουν  τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών αποτελούν πάγια τακτική του Δημάρχου Αλίμου κου Κονδύλη Ανδρέα. Όσοι δεν ανήκουν στους υποτακτικούς  του και ημέτερους  τιμωρούνται .

Το Προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομέν ων αμέτοχο, φυτοζωεί συνδικαλιστικά, παρασιτικά θα λέγαμε πιο σωστά, σε ρόλο παρατηρητή στο «ανθρωποκυνηγητό»  που έχει εξαπολύσει ο Δήμαρχος Αλίμου. Έτσι εξαργυρώνουν το τίμημα της υποταγής τους.

Οι εργαζόμενοι υπερβάλουν εαυτό για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών, παρά την έλλειψη προσωπικού. Είναι ο μοναδικός Δήμαρχος που δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια προκειμένου να συμμετέχει ο Δήμος Αλίμου στην προκήρυξη   3Κ-2018 για μόνιμο προσωπικό στην Καθαριότητα. Και δεν είναι λίγες οι αποτυχημένες προσπάθειες να ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες του Δήμου με την σιωπηρή συναίνεση πάντα του Προέδρου του Συλλόγου και της παράταξής του Συνδικαλιστικής Ανατροπής. Παρόμοια προσπάθειά του στο Ν.Π.Δ.Δ. των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών στο παρελθόν μετά από απολύσεις 11 συναδέλφων  το 2015 όχι μόνο έπεσε στο κενό αλλά δυναμίτισε και την λειτουργία των Παιδικών Σταθμών αφού μέσα στην σχολική χρονιά ερήμωσαν οι δομές από προσωπικό και οι υπάλληλοι που τώρα είναι στο στόχαστρό του, σήκωσαν όλο το βάρος και την ευθύνη των δικών του λάθος επιλογών, αλλά και πάλι με επιτυχία, βγάζοντας εις πέρα το έργο τους και απολαμβάνοντας για άλλη μια φορά την δημόσια αναγνώριση.   

Καταγγέλλουμε τις ανυπόστατες πειθαρχικές διώξεις της Δημοτικής Αρχής Αλίμου σε πλήθος εργαζόμενων με μόνο σκοπό τη φίμωση όσων τολμούν να διεκδικούν τη νομιμότητα και την αξιοκρατία  και την δημιουργία κλίματος  τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς  ώστε να μην τολμούν να εναντιώνονται σε κάθε τι παράτυπο. Χαρακτηριστική η περίπτωση της συνεχούς Πειθαρχικής Δίωξης συναδέλφου Δημοτικού Αστυνομικού με σκηνοθετημένες κατηγορίες, επειδή ο συνάδελφος τόλμησε να εκτελέσει τα καθήκοντά του ευσυνείδητα και απόλυτα νόμιμα. Επίσης χαρακτηριστική είναι  η εξουθενωτική και ακατάπαυστη πειθαρχική δίωξη συναδέλφου Διοικητικού Υπαλλήλου μόνο και μόνο επειδή κοινοποίησε το ίδιο της το έγγραφο!!!

Καταγγέλλουμε επιπλέον την τελευταία πειθαρχική δίωξη και επιβολή ποινής εκλεγμένης συνδικαλίστριας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Αλίμου επειδή με έγκαιρα πρωτοκολλημένο έγγραφο ενημέρωσε  την υπηρεσία και παρέστη ως μάρτυρας υπεράσπισης σε δίκη απολυμένης συναδέλφου από τον Δήμαρχο Αλίμου κο Κονδύλη, εκτελώντας  το συνταγματικό και συνδικαλιστικό της καθήκον.

Η συνάδελφος τελευταία έχει στοχοποιηθεί με αλλεπάλληλες πειθαρχικές διώξεις μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα επειδή τόλμησε να υπερασπιστεί συναδέλφους που ο κος Δήμαρχος αιφνίδια, αναίτια και χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση απέλυσε την ώρα που βρίσκονταν με τις οικογένειές τους στις καλοκαιρινές τους διακοπές. Εντελώς απάνθρωπα στο δικαστήριο Αντιδήμαρχος  ως μάρτυρας υπέρ  της Δημοτικής Αρχής του κου Κονδύλη ομολόγησε ότι έδιωξαν 12  συναδέλφους, εργαζόμενους  από το 2012 στο Ν.Π.Δ.Δ. των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, για να πάρουν «τσάμπα προσωπικό ,που δεν θα πληρώνει ο Δήμος ,μέσω ΟΑΕΔ…»

Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με αξιοπρέπεια  για νομιμότητα, αξιοκρατία, για φθηνές και ποιοτικές υπηρεσίες προς τον Δημότη και όχι άθλιες εργασιακές συνθήκες, πελατειακές σχέσεις,  αναξιοκρατία και κέρδη στον Ιδιώτη!

Είναι επιτακτική ανάγκη, τώρα περισσότερο από ποτέ, να διατηρηθεί ο Δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών του Δήμου. Με φθηνές και ποιοτικές Δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες που θα ανακουφίζουν τους Δημότες στον δύσκολο καιρό της οικονομικής ύφεσης που διανύουμε. Να ανοίξουν έτσι νέες θέσεις εργασίας για να στελεχωθούν οι υπηρεσίες , και να ανακουφιστούν οι πολίτες από την ανεργία. Αγωνιζόμαστε για σταθερές θέσεις εργασίας με πλήρη δικαιώματα και όχι για να αυξάνεται το κέρδος των Ιδιωτών μετακυλώντας το οικονομικό βάρος στον ήδη βεβαρυμμένο Δημότη και πολίτη.  

Για άλλη μια φορά το ΜΕΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΛΙΜΟΥ απαντά, και θα συνεχίσει  να απαντά για όσο χρειαστεί: «Κύριε Δήμαρχε, οι Υπηρεσίες του Δήμου δεν θα γίνουν βορρά στους Ιδιώτες! Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, να ανακληθούν ΤΩΡΑ οι πειθαρχικές διώξεις!»

ΜΕΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΜΟΥ                                                     16 Δεκεμβρίου 2020


19.12.2020 Μια υπογραφή για να τερματιστούν οι διώξεις σε βάρος της συνδικαλίστριας στον Δήμο Αλίμου Αν. Παπαχρίστου 19.12.2020 Μια υπογραφή για να τερματιστούν οι διώξεις σε βάρος της συνδικαλίστριας στον Δήμο Αλίμου Αν. Παπαχρίστου Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 5:26:00 μ.μ. Rating: 5