Εισήγηση περι του TAΙΠΕΔ για τις αποκρατικοποιήσεις 2012-2016, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο (Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.) 30 Οκτωβρίου 2012, ημέρα Τρίτη και ώρα 17.20΄, στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Αντωνίου Μπέζα, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ακρόαση του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ. του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου σχετικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 2012-2016. 
…………………………………………………………………………………
ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ : Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να επαναλάβω τη θέση μας ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει και την τυπική νομιμοποίηση, επειδή πάσχει από «έλλειψη ουσιώδους τύπου»: έλλειψη γνωμοδότησης για το διορισμό της νέας του διοίκησης. Και έχουμε εξηγήσει και στην Ολομέλεια όταν συζητούσαμε το Πρώτο Άρθρο του νομοσχεδίου, ότι όταν δεν πετύχατε να υπάρξει γνωμοδότηση με πλειοψηφία 2/3, τότε σπεύσατε την ίδια μέρα, ώστε να έχει πρακτικά αναδρομική ισχύ, να φτιάξετε μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία αλλάζατε την αναγκαία, μέχρι τότε, ενισχυμένη πλειοψηφία σε απλή.

Και ενώ αυτό θα μπορούσατε, αν θέλατε έστω τυπικά να έχετε την νομιμοποίηση, αυτό να το κάνετε την επόμενη μέρα και να ξαναφέρετε σε μερικές ημέρες με βάση αυτήν την πράξη στη επιτροπή της Βουλής το θέμα, ώστε να γίνει ψηφοφορία με απλή πλειοψηφία, την οποία είχατε, δεν μπήκατε καν σε αυτό τον κόπο, δείχνοντας μια πλήρη πραγματικά περιφρόνηση και στα θέματα της Δημοκρατίας και στα θέματα των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Με αποτέλεσμα τελικά να πάσχετε και τυπικά, όχι μόνο ουσιαστικά, και αυτό είναι ένα από τα θέματα που είναι ανοικτά και στις ψηφοφορίες για το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις που θα γίνουν στην συνέχεια στην Ολομέλεια.

Υπάρχει όμως και θέμα έλλειψης ουσιαστικής, όχι μόνο τυπικής, νομιμοποίησης. Που έχει να κάνει με το ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ από τον ίδιο τον εφαρμοστικό του νόμο, το ρόλο του ατζέντη των δανειστών, του πράκτορα ξένων συμφερόντων. Και αυτό είναι μια πολιτική εκτίμηση, βέβαια, και όχι θέμα αστυνομικών ή δικαστικών, εισαγγελικών στοιχείων, όπως το έθεσε εγκαλώντας μας η κυρία Μπακογιάννη. Δεν είναι κάτι, βέβαια, που το λέμε σήμερα, το λέγαμε από την αρχή. Γιατί συμβαίνει αυτό; Το γιατί γίνεται ολοκάθαρο, για όποιον έτρεφε οποιαδήποτε αμφιβολία, από όλη την διαδικασία του νομοσχεδίου που συζητάμε ακόμα σήμερα. Επιβεβαιώνεται με το χειρότερο τρόπο οι φόβοι οποιουδήποτε ανθρώπου καλής θέλησης, ανεξάρτητα από την αρχική του τοποθέτηση, που παρακολούθησε την τοποθέτηση που έκαναν εδώ οι εκπρόσωποι του Ταμείου απόψε, ότι στόχος της ύπαρξης του ΤΑΙΠΕΔ είναι μια πελώρια μεταφορά ελληνικού δημόσιου πλούτου προς τα έξω, στο όνομα της αποπληρωμής ενός χρέους που δεν αποπληρώνεται, γιατί είναι μη βιώσιμο. Άρα είναι μια «μαύρη τρύπα», που καταβροχθίζει οτιδήποτε του ρίχνουμε μέσα.

 Και βέβαια να πούμε ότι δεν είναι μόνο το σύνολο των δημόσιων επιχειρήσεων που αυτή τη στιγμή ουσιαστικά παίρνουν το δρόμο της εξόδου από το Ελληνικό Δημόσιο και της νέας ιδιοκτησίας από το εξωτερικό, μετατρεπόμενες από «φυσικά» κρατικά μονοπώλια σε ιδιωτικά μονοπώλια. Και να πω, βέβαια, ότι στη σημερινή έκθεση του ICAP για την κερδοφορία το 2011, μέσα στη πρώτη 10άδα των πιο κερδοφόρων δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων είναι 4, και στην δεύτερη 10άδα είναι άλλες 3 από τις δημόσιες επιχειρήσεις που πουλούμε μέσω του νομοσχεδίου.

Όσο για το θέμα της γης και της ακίνητης ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας του Δημοσίου, εδώ πραγματικά θα πω ότι σηκώνει κανένας τα χέρια με βάση τον σχεδιασμό που βγαίνει μέσα από το νομοσχέδιο. Θα πω μόνο το εξής, ότι αποσύρατε το 5 άλφα του Τρίτου Άρθρου, κύριε Στουρνάρα, το οποίο περνούσε το σύνολο της δημόσιας ακίνητης περιουσίας των ΝΠΔΔ, δηλαδή των Ταμείων Κοινωνικής αΑφάλισης, των Νοσοκομείων, των Πανεπιστημίων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ΤΑΙΠΕΔ. Και αφήσατε μέσα την «ουρά» που λέει ότι περνάνε στα Τουριστικά Ακίνητα η διαχείριση τους, που τι είναι τα τουριστικά ακίνητα; Ο προθάλαμος του ΤΑΙΠΕΔ.

 ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Κυρία Βαλαβάνη, υπήρξε ανοχή χρόνου. Και παρακαλώ δεν διατυπώσατε ερωτήματα.

ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ : Δώστε μας τον ίδιο χρόνο που δώσατε στον κύριο Βορίδη.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Ολοκληρώνετε και δεν έχετε κάνει καν την ερώτηση σας.

ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ : Θα σας πω, βέβαια, ότι οι ακόμα χειρότεροι φόβοι μας επιβεβαιώνονται από το γεγονός, ότι δεν διαψεύδονται τα δημοσιεύματα που γίνονται αυτές τις ημέρες. Με αποκορύφωμα το δημοσίευμα ότι οι μετοχές που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος, που με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του έχουμε πει ότι θα είναι στο 90% του συνόλου των μετοχών του τραπεζικού συστήματος, με το Τρίτο Μνημόνιο περνούν στο ΤΑΙΠΕΔ. Όταν ένα μήνα πριν καταψηφίζαμε το νομοσχέδιο για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λέγαμε ότι εδώ υπάρχουν σχέδια μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να μην υπάρχουν όχι δημόσιες τράπεζες, αλλά ούτε καν ελληνικές τράπεζες. Και είναι πραγματικά τρομακτικό το πόσο γρήγορα επιβεβαιωθήκαμε, και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, που να φαίνεται καθαρά τι ρόλο θα παίξει το ΤΑΙΠΕΔ.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Κυρία Βαλαβάνη έχει υπερβεί κατά πολύ το χρόνο σας. Με φέρνετε σε δύσκολη θέση.

ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ : Θα μου επιτρέψτε να πω μόνο γι αυτά που είπε ο Γερμανός εκπρόσωπος.

Απ’ αυτά που είπε χθες ο εκπρόσωπος των Γερμανών Βιομηχάνων Ντάνιελ Ζαλ για δεύτερη φορά στη συνέντευξη που έδωσε - και είναι ο επίσημος σύμβουλος της Κυβέρνησης Μέρκελ για θέματα αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα - φαίνεται ότι δεν σας έχουν εμπιστοσύνη, ούτε έτσι όπως είναι το Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Και έχουν θέσει στο τραπέζι θέμα διεθνούς συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, διεθνούς management και διεθνούς facility. Υποθέτω, δηλαδή, μεταφορά της έδρας του ΤΑΙΠΕΔ εκτός Ελλάδας.

Αυτό καταλαβαίνω ότι είναι τελικά το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο της εμπράγματης εγγυοδοσίας του Δημοσίου απέναντι στους διεθνείς δανειστές. Για όλους αυτούς τους λόγους, τυπικούς και ουσιαστικούς, αν και οι τυπικοί είναι πάρα πολύ ουσιαστικοί, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποχωρεί από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, η οποία επιβεβαίωσε και στην εξέλιξη της, αυτό που καταρχήν φαινόταν ότι θα γίνει: Επειδή δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε από την πλευρά μας αυτήν τη διαδικασία, ως προαπαιτούμενο για τη δόση και το τρίτο Μνημόνιο.

 (Αποχωρούν όλοι οι παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής)
Εισήγηση περι του TAΙΠΕΔ για τις αποκρατικοποιήσεις 2012-2016, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Εισήγηση περι του  TAΙΠΕΔ για τις αποκρατικοποιήσεις 2012-2016, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 8:25:00 μ.μ. Rating: 5