"Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο " ή οι επόμενες 100 ώρες ή 100 μέρες θα είναι πολύ δύσκολες

της Νάντιας Βαλαβάνη
 Αναρτήθηκε στο TVXS την Κυριακή, 2.12.2012 

Τα χρόνια της Μεγάλης Κρίσης και της ανόδου του ναζισμού στη Γερμανία ο Μπρεχτ ανακάλυψε – και ανάθεσε στο δημιούργημα του, τον αρχαίο Κινέζο φιλόσοφο Με-τι*, να το κοινοποιήσει και σε μας – ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο: 

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι θανάτωσης. Μπορείς να ξεκοιλιάσεις κάποιον μ΄ ένα μαχαίρι, να στερήσεις από κάποιον το ψωμί, να μη γιατρέψεις κάποιον που είναι άρρωστος, να χώσεις κάποιον μέσα σ’ ένα άθλιο κατάλυμα, να εξουθενώσεις κάποιον βάζοντας τον να δουλεύει έως θανάτου, να ωθήσεις κάποιον στην αυτοκτονία, να οδηγήσεις κάποιον στον πόλεμο κλπ. Ελάχιστοι απ’ τους παραπάνω τρόπους απαγορεύονται στο κράτος μας.» 

Καθώς ελάχιστοι απ’ τους παραπάνω τρόπους απαγορεύονται σήμερα, στα χρόνια της δικής μας Μεγάλης Κρίσης επίσης στο δικό μας κράτος, ενώ σχεδόν όλοι βρίσκονται σε άνθηση, και καθώς επίσης είναι μάλλον αδύνατον Τρόικα και τρικομματική κυβέρνηση να ακολουθήσουν μια άλλη παρότρυνση του μεγάλου Γερμανού δημιουργού και «να εκλέξουν έναν άλλο λαό», δύσκολα φαντάζεται κανείς Τρόικα και τρικομματική κυβέρνηση να αυτοκτονούν: Να παραχωρούν «εύκολα» σ’ έναν εξαντλημένο κι εξεγερμένο απ’ τις πολιτικές τους λαό τη δυνατότητα να επιλέξει ελεύθερα την επόμενη κυβέρνηση του, εφόσον αυτή δεν κάνει πίσω απ’ τις δεσμεύσεις της και είναι αποφασισμένη ν’ ανατρέψει και ν’ αναστρέψει αυτές τις πολιτικές. 

Γι’ αυτό δεν είναι σωστή η πεποίθηση πολλών έντιμων ανθρώπων ότι οι πρώτες 100 ώρες ή οι πρώτες 100 μέρες μιας αριστερής διακυβέρνησης θα είναι πολύ δύσκολες. Οι επόμενες 100 ώρες ή οι επόμενες 100 μέρες θα είναι πολύ δύσκολες: Για όλους μας και προπαντός για το λαό και τη χώρα.

 ---------------------------------------------------------------------------------------
*Σελ. 59 από το βιβλίο Bertolt Brecht, Me-ti Buch der Wendungen, Suhrkamp Verlag, Frankfurt am Main, 1983: Ένα ανολοκλήρωτο σύμπλεγμα μικρών κειμένων που ο Μπρεχτ δούλευε επί 30 χρόνια με την επιδίωξη να γίνει «ένα βιβλιαράκι με διδαχή για τις σχέσεις» υπό τον τίτλο Με-τι / Βιβλίο των καμπών, γραμμένο κατά τα πρότυπα του Βιβλίου των μετασχηματισμών του αρχαίου Κινέζου φιλοσόφου του 5ου π.Χ. αιώνα Μο-vτι, που το 15ο αιώνα έγινε κανόνας του Ταό.
"Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο " ή οι επόμενες 100 ώρες ή 100 μέρες θα είναι πολύ δύσκολες "Υπάρχουν πολλοί τρόποι για  να σκοτώσεις έναν άνθρωπο " ή οι επόμενες 100 ώρες ή 100 μέρες θα είναι πολύ δύσκολες Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 11:57:00 π.μ. Rating: 5