Ομιλία στην Ολομέλεια για το πολυ-νομοσχέδιο των 6 ΠΝΠ, 14.1.2013

ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας, του έκτοτε ν.4092/12, είχα ρωτήσει τον Υπουργό Οικονομικών «ποια είναι η τιμή της δόσης» και αν σε αυτή συμπεριλαμβάνεται και η δημοκρατία. Ο κ. Στουρνάρας είχε απαντήσει με τη λέξη: «Άπειρη». 

Τι σημαίνει η λέξη «άπειρη» σε όλη της την έκταση, το καταλαβαίνουμε με αυτές τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με τις οποίες η Κυβέρνηση εξουσιοδοτεί τον εαυτό της να υπογράψει αυτά που μας φέρνει σήμερα για κύρωση - κάνοντας μας χάρη, αντί να μας τα φέρει, όπως προβλέπεται μέσα στο κείμενο, για απλή ενημέρωση: Τις Συμβάσεις Τροποποίησης της Κύριας Σύμβασης Δανειοδότησης της χώρας, που συνήψε για το καταστροφικό κούρεμα χρέους του Μαρτίου του 2012, που κόστισε την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και κατέστρεψε τα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης και τις συντάξεις.

 Έτσι με τη γνωστή παράγραφο της Σύμβασης, την οποία η τρικομματική Κυβέρνηση μας φέρνει, μαθαίνουμε ότι πλέον η τιμή αυτής της δόσης, που είναι γύρω στα 50 δισεκατομμύρια, μαζί με όλα τα κλάσματα που δεν έχουν εκταμιευτεί ακόμα - δηλαδή όσα θα βάλει ο ελληνικός λαός μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - συμπεριλαμβάνει και την εθνική κυριαρχία.

 Η Κυβέρνηση που επίσης δεν επιτρέπει την αναγκαστική εκτέλεση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης για κατάσχεση περιουσίας του Γερμανικού Δημοσίου στην Ελλάδα για να αποζημιωθούν οι οικογένειες των θυμάτων του ολοκαυτώματος στο Δίστομο, υπέγραψε την παραίτηση από οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή μέσο για την επιβολή των δικαιωμάτων ασυλίας που έχει λόγω εθνικής κυριαρχίας η ίδια, η Τράπεζα της Ελλάδας και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να εμποδιστεί η κατάσχεση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων πριν ή μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης, η οποία βεβαίως θα έχει αποφασιστεί με βάση το αγγλικό δίκαιο στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου. 

Η Ελληνική Βουλή καλείται κατόπιν εορτής να εγκρίνει αυτή την παραίτηση ασυλίας που αποφασίζει για την υπόσταση της χώρας και των ανθρώπων της και για τις γενιές που θα έρθουν, υποβιβάζοντάς την όμως από σήμερα άμεσα σε προτεκτοράτο και αποικία χρέους. Καλείται να αποφασίσει η Ελληνική Βουλή με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος», μέσα σε δέκα ώρες όλες κι όλες, απαγορεύοντας σε όλους τους Βουλευτές που θέλουν να μιλήσουν, όχι μόνο να μιλήσουν, αλλά ούτε καν να ενημερωθούν, αν σκεφτούμε ότι είχαμε μόνο ένα σαββατοκύριακο στα χέρια μας για όλα αυτά τα τόσο τραγικά σοβαρά. 

 Ξέρετε ότι, όταν εμείς και οι Βουλευτές άλλων κομμάτων θέσαμε και από το Βήμα το θέμα της εθνικής κυριαρχίας, διάφοροι Βουλευτές της τρικομματικής Συγκυβέρνησης μάς ειρωνεύτηκαν λέγοντας ότι ισχυριζόμαστε ότι η Τρόικα θα μπορούσε να κατασχέσει, για παράδειγμα, το κτήριο της Βουλής. Σας είχα απαντήσει τότε ότι μπορεί να το τιτλοποιήσει, και με αυτό τον τρόπο να πουλήσει ακόμα και αυτό. 

Και σήμερα μαθαίνουμε για πρώτη φορά από αυτό το κείμενο ότι εκδόθηκαν, λέει, ή θα εκδοθούν –ελπίζουμε ο αόριστος στο κείμενο να είναι λεκτικός και όχι κυριολεκτικός, απευθύνομαι και ρωτάω γι αυτό τον κύριο Υπουργό - «ομόλογα τιτλοποίησης». Τα ομόλογα τιτλοποίησης θα εκδώσουν - από ό,τι μαθαίνουμε από το παρόν νομοσχέδιο - «εταιρείες ειδικού σκοπού». Και θα ήθελα να ρωτήσω τον Υπουργό Οικονομικών αν σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η υπό κατασκευή «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ», που θα συμπεριλαμβάνει και τα 66 χιλιόμετρα παραλίας από το ΣΕΦ μέχρι το Σούνιο, συμπεριλαμβανομένου και του «φιλέτου» των Αλυκών Αναβύσσου. 

Μαθαίνουμε ότι αυτά τα ομόλογα θα τα εκδώσουν επίσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, επενδυτικά κεφάλαια, hedge funds δηλαδή, τα οποία έχουν συσταθεί ή θα συσταθούν εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου ή του ΤΑΙΠΕΔ - ως «τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία», και θα συμπεριλαμβάνουν το σύνολο της περιουσίας του Δημοσίου, τόσο της δημόσιας όσο και της ιδιωτικής. 

Προφανώς γι’ αυτό ο νέος νόμος για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο ν.4092/2012 ορίζει, χωρίς να έχει αυτό εφαρμοστεί ακόμα, ότι μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο –τέτοιες ήταν οι προθέσεις, όταν φτιάχτηκε- θα πρέπει να καταγραφεί το σύνολο της περιουσίας κάθε Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, νοσοκομείων, Πανεπιστημίων, των Κοινωνικών Ταμείων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και αυτή η περιουσία να παραδοθεί για διαχείριση στην ΕΤΑΔ. Και ξέρουμε τι είναι η ΕΤΑΔ, ο προθάλαμος στον οποίο αλωνίζουν οι δικηγόροι του ΤΑΙΠΕΔ: Του «Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου», σύμφωνα με τ’ αρχικά του, του Ταμείου Ξεπουλήματος της Δημόσιας και Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, λέμε εμείς. 


 Στο παρόν νομοσχέδιο καθορίζεται ρητά ότι προορίζονται για τιτλοποίηση, όχι μόνο τα σημερινά υπαρκτά περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, αλλά και τα μελλοντικά, βάζοντας μέσα ακόμα και το φυσικό αέριο. 

Τι σημαίνει «τιτλοποίηση»; Σημαίνει ότι τα περιουσιακά στοιχεία μετατρέπονται σε ομολογίες και πωλούνται στις αγορές στις οποίες αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. 

Υπενθυμίζω ότι η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής οφείλονταν στο σκάσιμο τέτοιου είδους ομολόγων, των περιβόητων «subprimes». Πρόκειται, λοιπόν – αυτό θέλουμε να φτιάξουμε σήμερα, το λέει ρητά η σύμβαση - για δομημένα ομόλογα. 

Η δημόσια περιουσία στην Ελλάδα, δηλαδή, δεν θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη, όπως θα επέβαλε μια ουσιαστική πολιτική εξόδου από την κρίση και ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, ούτε για να μην καταρρεύσει το 2017 το σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος, όπως μας προειδοποίησε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Η ελληνική δημόσια περιουσία κυριολεκτικά «κομματιάζεται» και τιτλοποιείται στο όνομα της εξυπηρέτησης ενός μη βιώσιμου χρέους, αποκτώντας τη μορφή διαπραγματεύσιμων χρεογράφων στις διεθνείς αγορές. Ανάλογα με τις διαθέσεις των επενδυτών, θα διαμορφωθούν οι τιμές. Και ξέρουμε πόσο εύκολη είναι η υποτιμητική κερδοσκοπία. 

 Οι δανειστές απαιτούν, μάλιστα, να έχουν αξιολογηθεί τίτλοι από δύο εκ των τριών γνωστών Οίκων Αξιολόγησης με ένα ελάχιστο όριο αποδεκτό από το EFSF: Τους οίκους δηλαδή, των σκανδάλων, που το 2007 παραλίγο να προκαλέσουν παγκόσμια κατάρρευση αξιολογώντας ΑΑΑ τα «σαπάκια» subprimes των ΗΠΑ, που έχουν υποβαθμίσει κερδοσκοπικά τις μισές ευρωπαϊκές χώρες, από την Ελλάδα μέχρι τη Γαλλία, τους ξανακάνετε σήμερα σημαντικούς παράγοντες της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας με τον πλέον επίσημο τρόπο, προσκαλώντας τους να αξιολογήσουν την περιουσία των Ελλήνων. 

Κι ενώ όρος της σύμβασης αποτελεί ότι τα συγκεκριμένα ομόλογα θα είναι πρώτης διαβάθμισης σχετικά με την πληρωμή τόκου και κεφαλαίου –επομένως, μηδενικού επενδυτικού κινδύνου - καλύπτοντας πλήρως τους κατόχους τους, σε περίπτωση χαμηλής βαθμολόγησης από τους Οίκους –δηλαδή, βαθμολόγησης ανάλογης με αυτή της χώρας - η τιμολόγηση των ομολόγων αυτών θα γίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα και θα πωλούνται κυριολεκτικά για ένα τραγούδι. 

 Συμπέρασμα: Η δημόσια περιουσία που οικοδομήθηκε κυριολεκτικά με το αίμα και τον ιδρώτα του εργαζόμενου ελληνικού λαού μετατρέπεται σε αντικείμενο συναλλαγής και κερδοσκοπίας στις διεθνείς αγορές, σπαταλώντας, αν αυτό υλοποιηθεί – και θα κάνουμε τα πάντα για να μην υλοποιηθεί - κυριολεκτικά στον αέρα την προοπτική, όχι μόνο των σημερινών, αλλά και των μελλοντικών – σε μεγάλο βάθος χρόνου - γενεών. Τι να σας πούμε, από εκεί και πέρα, για τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, που τις αποκόβετε μεταξύ τους για να τις ιδιωτικοποιήσετε και καταργείτε και το μονοπώλιο του ΔΕΣΦΑ σ’ ένα άγριο γεωπολιτικό παιχνίδι με πιέσεις των Αμερικάνων κτλ; 

Τι να σας πούμε για τον ΟΣΕ, όπου αυτή τη στιγμή ουσιαστικά καταργείτε, ιδιωτικοποιείτε - στην πραγματικότητα, κλείνετε - εργοστάσια συντήρησης με πάρα πολύ σημαντική τεχνογνωσία και πετάτε στο δρόμο εκατοντάδες έμπειρους τεχνίτες, οι οποίοι με καταπληκτικές πατέντες κρατούσαν όλα αυτά τα χρόνια, πραγματικά, τα τρένα σε κίνηση. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά): Ολοκληρώστε, κυρία συνάδελφε, σας παρακαλώ. 

ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ: Στον ΟΔΙΕ –και ξέρετε την άποψη της Αριστεράς για τον τζόγο- στέλνοντας τον το ΤΑΙΠΕΔ σε εκκαθάριση, διώχνοντας 850 άμεσα εργαζόμενους και πετώντας στο δρόμο κι άλλους 1.000 περίπου έμμεσα - από αγρότες μέχρι κάποια ιπποφορβικά κέντρα αναπαραγωγής… 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά): Ολοκληρώστε, κυρία συνάδελφε, σας παρακαλώ. 

ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ: Τελειώνω… …

ακόμα κι εκεί, καταφέρνετε, κάνοντας όλα αυτά σε βάρος των ανθρώπων, των εργαζόμενων, να ιδιωτικοποιήσετε το κρατικό διαδικτυακό στοίχημα -που είναι αυτό από το οποίο υπάρχουν τα λεφτά - και να το χαρίσετε ουσιαστικά για ένα τραγούδι σε διεθνή εταιρία μέχρι το 2020. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά): Ευχαριστούμε, κυρία Βαλαβάνη. 

ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ: Και σε αυτήν την περίπτωση, για άλογα κι ανθρώπους, δεν ισχύει ούτε καν ότι «σκοτώνουν τ’ άλογα όταν γεράσουν». 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά): Ολοκληρώστε, κυρία συνάδελφε, σας παρακαλώ. Έχετε ξεπεράσει το χρόνο σας. 

ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ: Όσον αφορά τα γκαζάκια και τα καλάσνικοφ, ξέρουμε καλά ποια είναι και ποια όχι τα μέσα της Αριστεράς. 

 Θα πω μόνο, κλείνοντας, ότι το γεγονός ότι γίνεται σήμερα συνεδρίαση για ένα τέτοιο ζήτημα, της παραίτησης από την ασυλία, και δεν έχει λεχθεί μια λέξη στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είναι αρκετό για να καταλάβουμε όλοι, τι συμβαίνει μ’ αυτά. 

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ/ ΕΚΜ)
Ομιλία στην Ολομέλεια για το πολυ-νομοσχέδιο των 6 ΠΝΠ, 14.1.2013 Ομιλία στην Ολομέλεια για το πολυ-νομοσχέδιο των 6 ΠΝΠ, 14.1.2013 Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 7:43:00 π.μ. Rating: 5