Δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νάντιας Βαλαβάνη και Στ. Σαμοίλη για τη χαριστική εκποίηση της Κασσιόπης ("Ερημίτη¨) της Κέρκυρας σε Αμερικάνικο Fund.

 "Η Κασσιόπη («Ερημίτης») της Κέρκυρας, ένας καταπράσινος παράδεισος «ανέγγιχτης» φύσης και εξαιρετικής ομορφιάς 490.000 τμ, που συμπεριλαμβάνει ένα δάσος και μια λίμνη στο πλαίσιο ενός προστατευμένου οικοσυστήματος NATURA, το ναυτικό οχυρό του Αγίου Στεφάνου και σχεδόν 1χμ παρθένας παραλίας, ξεπουλήθηκε από την τρικομματική κυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ («δικαίωμα επιφάνειας» για 99 χρόνια με δικαίωμα υπενοικίασης): Σε διεθνή διαγωνισμό με ένα και μοναδικό διεκδικητή, το αμερικάνικο «επενδυτικό» fund NCH Capital, που ειδικεύεται σε «επενδύσεις» κεφαλαίων ύψους 3,5 δις δολαρίων με αποκλειστικό κριτήριο το ψηλότερο και γρηγορότερο κέρδος για τους μετόχους του σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και, πιο πρόσφατα, των Βαλκανίων (Αλβανία και Μαυροβούνιο).

 - Πρόκειται για εθνικής εμβέλειας περιβαλλοντικό έγκλημα: Τι θα έχει απομείνει ένα αιώνα αργότερα απ’ αυτό το «ανέγγιχτο» και μοναδικό οικοσύστημα; - Πρόκειται για κυριολεκτικό ξεπούλημα: Ο μοναδικός διεκδικητής αγόρασε σχεδόν μισό εκατομμύριο τ.μ. με «τίμημα» 23 εκ. ευρώ (+2,5 δις ακόμα σε 6 χρόνια, αν ανεβεί η τιμή της γης) – ή 47-50 ευρώ ανά τ.μ. Το εμφανιζόμενο ως «συνολικό τίμημα» 100 εκ. ευρώ είναι ανύπαρκτο: Συνυπολογίζεται ένα «κατ’ εκτίμηση κόστος» 75 εκ. ευρώ για την οικοδόμηση «τουριστικού-παραθεριστικού χωριού», σύμφωνα με τον πρωτοεφαρμοζόμενο νόμο 4092/2012 - μια κανονική ιδιωτική πόλη με γήπεδα γκολφ και μαρίνες, με κανόνες ιδιωτικής πολεοδομίας και χωροταξίας, που δεν ισχύουν για κανένα άλλο πέρα από τους διεθνείς «επενδυτές» του νέου νόμου για τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίοι αποκτούν επιπλέον το δικαίωμα απεριόριστης απαλλοτρίωσης γειτονικής ιδιωτικής γης, εφόσον κρίνουν ότι αυτό είναι «αναγκαίο για τις ανάγκες της επένδυσης».

 - Το διαφημιζόμενο από μεριάς της κυβέρνησης αναπτυξιακό κίνητρο είναι απάτη: Το «τίμημα αγοράς» θα κατατεθεί μέσα σε 10 μέρες απ’ την καταβολή του στον ειδικό λογαριασμό των δανειστών για το χρέος στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι συμβάσεις all inclusive για το τουριστικό «προϊόν» σημαίνει ότι οι επαγγελματίες της περιοχής δε θα βλέπουν ούτε από μακριά τους «περαστικούς» απ’ τον παράδεισο του «Ερημίτη». Οι θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και λειτουργία θα πληρωθούν στην πλειοψηφία τους από «εισαγόμενη» εργατική δύναμη χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και της ΕΕ, στις οποίες το NCH Capital έχει επενδύσει και στις οποίες ο βασικός μισθός παραμένει χαμηλότερος απ’ τα εδώ 489 ευρώ «καθαρά» για πλήρη απασχόληση - χωρίς φραγμούς από 8ωρα και Σαββατοκύριακα.

- Απάτη αποτελεί επίσης η εμφάνιση του «δικαιώματος επιφανείας» ως κάποιο είδος «ενοικίασης»: Όντας η βασική αρχή ιδιοκτησίας στο αγγλοσαξωνικό δίκαιο, ισοδυναμεί με πλήρες δικαίωμα κυριότητας, ενώ από την άποψη της φορολόγησης ισοδυναμεί με την πολύ ελαφρότερη φορολόγηση επικαρπίας…

 - Η ιδιωτικοποίηση της Κασσιόπης εγκυμονεί κινδύνους για την εθνική ασφάλεια: Η ένταξη στην ιδιωτική «επένδυση» ενός ναυτικού οχυρού-παρατηρητηρίου των Αλβανικών παραλίων σε πλήρη λειτουργία, που περιβάλλεται από απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη, λες και αποτελεί είδος «αξιοθέατου» για τους ξένους επισκέπτες, αποτελεί σίγουρα παγκόσμια πρωτοτυπία. Και τι θα συμβεί τελικά με την «απαγόρευση ναυτικής διέλευσης» από τη θαλάσσια περιοχή μπροστά στην παραλία του «Ερημίτη», που αποτελεί το στενότερο σημείο μεταξύ των ακτών Ελλάδας και Αλβανίας, για την οποία όλες οι πληροφορίες επιμένουν ότι έχει δρομολογηθεί η άρση της προκειμένου να «διευκολυνθεί» ο «επενδυτής»; - Γιατί το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην κατακύρωση της «πώλησης», ενώ εκκρεμεί η συζήτηση για το αμέσως επόμενο διάστημα της Αίτησης Ακύρωσης της μεταβίβασης της έκτασης στο ΤΑΙΠΕΔ;

Μήπως για να προλάβει τυχόν ακυρωτική δικαστική απόφαση; Είμαστε σίγουροι ότι οι κάτοικοι της Κέρκυρας, που κράτησαν μέχρι σήμερα τον «Ερημίτη» μακριά απ’ τη ζώνη «μαζικού τουρισμού» του νησιού, χαράζοντας με δική τους πρωτοβουλία τα μονοπάτια που επιτρέπουν μια με σεβασμό πεζή πρόσβαση επισκεπτών στο εσωτερικό της περιοχής, θα συστρατευτούν σήμερα στην πάλη για τη σωτηρία της από μια ψευδώνυμη και διαλυτική «ανάπτυξη», διασφαλίζοντας έτσι και τις προϋποθέσεις για ήπια τουριστική αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Κέρκυρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεσμεύεται ότι δε θα θεωρήσει τίποτα ως τετελεσμένο και θα αγωνιστεί μαζί με τον εργαζόμενο λαό για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών που οδηγούν σε εξαναγκαστικό ξεπούλημα της χώρας, αποσπώντας και διασώζοντας πολύτιμη δημόσια περιουσία, το αύριο των μελλοντικών γενιών, απ’ τις αδηφάγες ορέξεις δανειστών κι «επενδυτών»".

Αθήνα, 3.2.2013
Δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νάντιας Βαλαβάνη και Στ. Σαμοίλη για τη χαριστική εκποίηση της Κασσιόπης ("Ερημίτη¨) της Κέρκυρας σε Αμερικάνικο Fund. Δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νάντιας Βαλαβάνη και Στ. Σαμοίλη για τη χαριστική εκποίηση της Κασσιόπης ("Ερημίτη¨) της Κέρκυρας σε Αμερικάνικο Fund. Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 6:24:00 μ.μ. Rating: 5