Δήλωση σχετικά με την εκποίηση του "Αστέρα Βουλιαγμένης"


Η βουλευτής Β΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη» έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την εκποίηση του «Αστέρα Βουλιαγμένης»: 



«Όπως είναι γνωστό, αύριο Παρασκευή 22.11.2013 κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερόμενων επενδυτών για τον Αστέρα Βουλιαγμένης και την Χερσόνησο του Καβουριού. Μεταξύ των ζητημάτων που αφορούν την μελλοντική «αξιοποίηση» του, μοναδικού από άποψη φυσικής τοποθεσίας για πρωτεύουσα της Μεσογείου παραθαλάσσιου «φιλέτου», εκκρεμεί η οριστική διευθέτηση του ζητήματος του, ανεκτίμητης ιστορικής αξίας αρχαίου Ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα, που βρίσκεται εντός της οργανωμένης παραλίας του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και έχει κηρυχτεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του. 

Μετά την ερώτηση που καταθέσαμε στις 21.3.2013 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, Χαρά Καφαντάρη, Γιώργος Πάντζας και Πέτρος Τατσόπουλος προς τον Υπουργό Πολιτισμού και τον Υπουργό Οικονομικών με τίτλο «Άμεση διακοπή της διαδικασίας εκποίησης του ακινήτου του Αστέρα Βουλιαγμένης, εντός του οποίου βρίσκεται ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα αλλά και τους αγώνες συλλογικοτήτων πολιτών της περιοχής για το ίδιο θέμα, υποχρεώθηκε και επίσημα τότε ο Αν. Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας στη γραπτή απάντηση του να αναγνωρίσει ότι ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα «ανήκει κατά κυριότητα στο Δημόσιο, είναι εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτα χρησικτησίας», καθώς επίσης και ότι «απαγορεύεται κάθε ενέργεια η οποία είναι δυνατό να επιφέρει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο καταστροφή, βλάβη, ρύπανση ή αλλοίωση της μορφής του». 

Πολύ σημαντική εξέλιξη είναι και η, μετά την ερώτηση μας και ενώ βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού ξεπουλήματος της περιοχής από μεριάς ΤΑΙΠΕΔ, δημοσίευση του ΦΕΚ 350/4.10.2013, σύμφωνα με το οποίο αποφασίζεται «η κήρυξη − οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή της Βουλιαγμένης, Δήμου Bούλας − Βάρης − Βουλιαγμένης, Περιφέρειας Αττικής», για λόγους προστασίας των σημαντικών μνημείων και των άλλων αρχαίων καταλοίπων και συγκεκριμένα: Στην περιοχή του «Λαιμού», του ναού του Απόλλωνος Ζωστήρα του τέλους του 6ου αι. π.Χ. στην παραλία του Αστέρα Βουλιαγμένης, του Βωμού της Αρτέμιδος μπροστά από το σηκό του ναού, καθώς και της δεξαμενής−κρήνης των αρχαϊκών χρόνων (η οποία διατηρείται σε κατάχωση βόρεια του ναού). Οι ζώνες Απολύτου Προστασίας θα οριοθετηθούν μετά την ομόφωνη έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Η έκταση της Ζώνης Απόλυτης Προστασίας για ένα αρχαίο ναό δίπλα στις ξαπλώστρες του «Αστέρα» δεν έχει ακόμα καθοριστεί και θ’ αποτελέσει αντικείμενο –προφανώς- επόμενου ΦΕΚ. 

Επιπρόσθετα, παρά τις εκ των υστέρων σημαντικές διαδικασίες, που δρομολογήθηκαν για την «τύχη» του ναού, αλλά και παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις, δεν έχει ακόμη επιλυθεί με αμετάκλητο, ξεκάθαρο και οριστικό τρόπο για τους επισκέπτες το ζήτημα της ορατότητας του ναού, που παρεμποδίζεται από την περίφραξη του «Αστέρα», πολύ περισσότερο το κομβικό ζήτημα της ελεύθερης, δωρεάν και απρόσκοπτης πρόσβασης στο Ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα, στο πλαίσιο και της επίλυσης με σαφήνεια του θέματος της ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντα χώρου ενός ναού του 6ου αι. π.Χ εντός της οργανωμένης παραλίας ξενοδοχειακού συγκροτήματος. 

Απέναντι στη λογική της Κυβέρνησης περί προστασίας πρώτα των «επενδυτών» και δευτερευόντως της εγχώριας πολιτιστικής κληρονομιάς, γεννιέται το ερώτημα: Γιατί τόση «βιασύνη» να «τρέξει» η Κυβέρνηση άρον-άρον την «αγορά του αιώνα», όπως χαρακτηρίζεται για τον ξενοδοχειακό κλάδο η περίπτωση του Αστέρα Βουλιαγμένης, πριν ακόμη διευθετηθούν με οριστικό τρόπο όλες οι τρέχουσες εκκρεμότητες που αφορούν το ναό; 

Μήπως γιατί η Κυβέρνηση ουσιαστικά «διαφημίζει» στους μελλοντικούς «επενδυτές» ότι - εκτός των άλλων «δώρων» - μαζί με τον Αστέρα δίδεται ως «προίκα» και το «σημαντικότερο ιερό του αρχαίου Δήμου των Αλών Αιξωνίδων», όπως όψιμα χαρακτηρίζει το Υπουργείο Πολιτισμού το ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα;

 Έστω και τώρα, η Κυβέρνηση με ιδιαίτερη την ευθύνη του Υπουργού Οικονομικών θα πρέπει ν’ αναστείλει την αυριανή διαδικασία έως ότου ολοκληρωθεί η ρύθμιση προστασίας του αρχαίου ναού.» 

Το Γραφείο Τύπου 
21.11.2013
Δήλωση σχετικά με την εκποίηση του "Αστέρα Βουλιαγμένης" Δήλωση σχετικά με την εκποίηση του "Αστέρα Βουλιαγμένης" Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 11:38:00 μ.μ. Rating: 5