Δήλωση της Νάντιας Βαλαβάνη: «Αναπάντητα και βολεμένα στη σκιά του απόρρητου τα κρίσιμα θέματα από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος"

ΔΗΛΩΣΗ 
της βουλευτή Β’ Αθηνών Νάντιας Βαλαβάνη 



Σχετικά με την «ενημέρωση» της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο για την Ενδιάμεση Νομισματική Έκθεση 2013 

«Αναπάντητα και βολεμένα στη σκιά του απόρρητου τα κρίσιμα θέματα από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος» 

«Σήμερα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι “πλημμυρισμένα” από τις “απαντήσεις” του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στις ερωτήσεις των βουλευτών κατά την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την Ενδιάμεση Νομισματική Έκθεση 2013. Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο Διοικητής της ΤτΕ απάντησε αποκλειστικά για ό,τι ήθελε. Υπήρξε εξαιρετικά οικονομικός με την πραγματικότητα όσον αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο – προφανώς για να δικαιολογήσει το ρόλο της ΤτΕ για το κλείσιμο, από κοινού με την Κυβέρνηση και κατ’ εντολή της Τρόικας, των δύο μοναδικών δημόσιων τραπεζικών ιδρυμάτων ειδικού σκοπού, της ΑΤΕ και του ΤΤ - κι “επαίνεσε” τον εποπτικό ρόλο της ΤτΕ αγνοώντας ό,τι χαλούσε την εικόνα, συμπεριλαμβανομένων και των περισσότερων ερωτήσεων ακόμα και των βουλευτών της συμπολίτευσης. Κεντρικό σημείο αναφοράς στην εισηγητική του παρέμβαση αποτέλεσε η “προετοιμασία” της κοινωνίας για “creditless recovery”, οικονομική ανάκαμψη χωρίς πιστώσεις, μια θεωρία που άρχισε να συζητείται ακαδημαϊκά το 2006, διαψεύδοντας τις «διαδόσεις» κυβέρνησης και βουλευτών της συμπολίτευσης ότι με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θ’ αρχίσει και η χορήγηση δανείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Ξεκαθάρισε επίσης ότι επίκειται και νέα (επαν)ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το επόμενο διάστημα, αγνοώντας ερωτήσεις για τα κυοφορούμενα σχέδια κυβέρνησης-Τρόικας-ΤτΕ για επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών με τεράστιες απώλειες χρημάτων των φορολογούμενων, καθώς τα 43 δις, απ’ ότι φαίνεται τελικά, που δαπανήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά από ένα καταστροφικό PSI, κατά το οποίο η χώρα «αυτοπυροβολήθηκε», αποτελούν μέρος του δημόσιου χρέους. Άφησε επίσης αναπάντητο, μεταξύ πολλών άλλων, και ένα από τα πιο κρίσιμα, μετά το “σκάνδαλο του ΤΤ” ερωτήματα: Αν τα 160 επιτόπια πορίσματα της ΤτΕ στις άλλες τράπεζες, στα οποία αναφέρθηκε ο ίδιος απαντώντας μου, απέδωσαν κάτι ή όχι - κι αν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν υπάρχουν δάνεια ανάλογα με αυτά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στις 4 συστημικές τράπεζες.

 Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, η “ενημέρωση” της Βουλής από μεριάς του Διοικητή της ΤτΕ, εκπροσώπου του Ευρωσυστήματος, και της δικομματικής Κυβέρνησης ήταν καθαρά τυπική: Τα μεγάλα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη παρέμειναν βυθισμένα στο σκοτάδι του, εξαιρετικά βολικού όταν πρόκειται για δημόσιο χρήμα, “απόρρητου”.» 

Το Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 17.1.2014
Δήλωση της Νάντιας Βαλαβάνη: «Αναπάντητα και βολεμένα στη σκιά του απόρρητου τα κρίσιμα θέματα από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος" Δήλωση της Νάντιας Βαλαβάνη: «Αναπάντητα και βολεμένα στη σκιά του απόρρητου τα κρίσιμα  θέματα από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος" Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 1:14:00 μ.μ. Rating: 5