ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ «Όλοι μαζί να αποτρέψουμε την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας»



ΔΗΛΩΣΗ

ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ

«Όλοι μαζί να αποτρέψουμε την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας»

Σχετικά με το εγχείρημα να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚ Ουκρανίας, η βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το αίτημα του Ουκρανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης προς τις δικαστικές αρχές, με ανυπόστατες κατηγορίες ουσιαστικά να τεθεί εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, συγκρούεται με την ίδια την ιστορική πορεία και την ταυτότητα του Ουκρανικού λαού.

Το εγχείρημα αυτό αποτελεί συνέχεια της συστηματικής προσπάθειας εξάλειψης της ιστορικής μνήμης και εμπειριών του λαού της Ουκρανίας από τις σύγχρονες νεοναζιστικές, νεοφασιστικές και ρατσιστικές δυνάμεις, που από το περιθώριο της ιστορίας προβάλλουν διεκδικώντας βίαια μια θέση στο πολιτικό προσκήνιο ενώ, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες εκλογές στην Ουκρανία, δεν εκπροσωπούν παρά «ψήγματα» του Ουκρανικού λαού.

Η καταστροφή μνημείων προς τιμή των Σοβιετικών στρατιωτών, των Ουκρανών, Ρώσων, Ελληνοπόντιων και άλλων παρτιζάνων των κατεχόμενων εδαφών της ΕΣΣΔ, που έδωσαν την ζωή τους για να γλυτώσουν οι λαοί της Ευρώπης από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τη γενοκτονία που τους επεφύλασσαν και την φυλετική αναδιοργάνωση της Ευρώπης, που είχαν αρχίσει να εφαρμόζουν οι Ναζί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, συνεπικουρούμενοι από τους πάσης φύσεως συνεργάτες τους, συνιστούν εκδηλώσεις μιας ακολουθίας γεγονότων με στόχο την εξάλειψη της ιστορικής μνήμης. Τελευταία πράξη αυτής της ακολουθίας είναι η προσπάθεια να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚ Ουκρανίας.

Οι πολιτικές λιτότητας και οικονομικής βίας, που γεννούν ύφεση, μαζική ανεργία και αδιέξοδα στις κοινωνίες και την απελπισία σε ευρύτατα τμήματα των ευρωπαίων εργαζόμενων είναι, ωστόσο, οι βασικές γενεσιουργές αιτίες αποξένωσης των λαών από τις δημοκρατικές διαδικασίες στη σημερινή Ευρώπη, όπως έδειξαν και οι Ευρωεκλογές.

Ο Ουκρανικός λαός αξίζει μια καλύτερη τύχη: Ειρήνευσης μέσα από πολιτικές λύσεις, συνταγματικές και οικονομικές, που θα επιτρέψουν αξιοπρεπή ζωή με ουσιαστικά δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, που σήμερα συνθλίβεται. Τα εξαναγκαστικά Μνημόνια των δανείων του ΔΝΤ και της ΕΕ λειτουργούν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, όπως απέδειξε και η ελληνική εμπειρία.

Η απαγόρευση ιστορικών κομμάτων, όπως είναι το ΚΚ Ουκρανίας, που αποτελούν κιβωτούς της σύνθετης ιστορικής μνήμης ενός λαού, αλλά και του αντιφασιστικού αγώνα των λαών της Ευρώπης, η κατ’ ουσία  επιχείρηση «γενοκτονίας» της ιστορικής μνήμης, που πρωτοεκτυλίχθηκε σε βάρος των λαών των χωρών της Βαλτικής, δεν αποτελεί κομμάτι της λύσης των προβλημάτων, με τα οποία αναμετριέται η Ουκρανία σήμερα.

Κάθε δημοκρατικός άνθρωπος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, και πριν απ’ όλα οι νέοι, χρειάζεται να αντιδράσει σε αυτή την ιδιόμορφη προσπάθεια αναίρεσης της μνήμης και αναδιατύπωσης της ιστορίας μιας Ευρώπης, που με αυτή τη «νέα» ταυτότητα δεν υπάρχει παρά στα αντιδραστικότερα όνειρα των οικονομικών και πολιτικών της ελίτ, συρρικνωμένη γεωγραφικά και πολιτικά, χωρίς σεβασμό στους λαούς της, στη θέληση και στις εμπειρίες τους. Όλοι μαζί να αποτρέψουμε τυχόν απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας, στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας για ουσιαστική ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Ευρώπης αντί για αναχρονιστική επιστροφή σε μια ψυχροπολεμική κατάσταση διαρκείας.»

Το Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 10.7.2014
ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ «Όλοι μαζί να αποτρέψουμε την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας» ΔΗΛΩΣΗ  ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ  «Όλοι μαζί να αποτρέψουμε την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας» Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 8:19:00 π.μ. Rating: 5