ΔΗΛΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ (31.8.2014)

 


Σχετικά με τη διάσκεψη που συγκάλεσε η Γερμανία για τα Δυτικά Βαλκάνια, η βουλευτής Β΄ Αθήνας και υπεύθυνη της Εξωτερικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη έκανε την ακόλουθη δήλωση: 


«Την Πέμπτη, 28 Αυγούστου, η Γερμανία διοργάνωσε στο Βερολίνο, Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια - με συμμετοχή Αρχηγών Κρατών και Υπουργών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, δηλ. της Αλβανίας και όλων των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, συμπεριλαμβανομένων της Κροατίας και Σλοβενίας, αλλά και της Αυστρίας και της Γαλλίας, καθώς και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Barroso και του Επίτροπου Διεύρυνσης κ. Fule. Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, η οποία αποφασίστηκε ότι θα αποτελέσει νέο ευρωπαϊκό «θεσμό», καθώς θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο - το 2015 στη Βιέννη, το 2016 στο Παρίσι -, ανακοινώθηκε η προώθηση της προσπάθειας επίλυσης «εκκρεμών διμερών και εσωτερικών θεμάτων» των Δυτικών Βαλκανίων και η περαιτέρω οικονομική ενίσχυση της περιοχής από το Βερολίνο τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ. 

 Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη διοργάνωση αυτής της Διάσκεψης, η οποία αναδεικνύει την προσπάθεια της Γερμανίας να εντείνει και να επεκτείνει την ηγεμονία της στην Ευρώπη και ειδικότερα στα Βαλκάνια: 

- Διαμορφώνοντας και θεσμοθετώντας νέο ad hoc forum εκτός θεσμικού πλαισίου της ΕΕ, λιγότερο από τέσσερις μήνες μετά την πραγματοποίηση της Υπουργικής Διάσκεψης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων από την τότε Ελληνική Προεδρία στα Βαλκάνια. 

- Αποκλείοντας κράτη-μέλη της ΕΕ - συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Ιταλικής Προεδρίας της ΕΕ - από τη Διάσκεψη και προσκαλώντας άλλα κράτη-μέλη - Αυστρία, Κροατία, Σλοβενία, Γαλλία: Προφανώς υπολογίζοντας ότι ενδέχεται να προσεγγίζουν περισσότερο τις Γερμανικές θέσεις στην περιοχή. 

 - Επιμερίζοντας η ίδια, ρόλους μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τόσο στο πλαίσιο της Διάσκεψης όσο και δημόσια, στην Κοινή Συνέντευξη Τύπου. 

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως παρότι η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό αυτούς τους όρους, συμμετείχαν σε αυτήν οι κ Baroso και Fule, επιχειρώντας προφανώς να την νομιμοποιήσουν ως «ευρωπαική». 

 Στο πλαίσιο αυτό, το γεγονός ότι η Ελλάδα εξαιρέθηκε από μια «ευρωπαική» Διάσκεψη, παρότι σε αυτήν συζητήθηκε μέχρι και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως φαίνεται από την αναφορά του στην Τελική Διακήρυξη του Προεδρείου της ως «εξέχον ζήτημα», αλλά και το γεγονός ότι το εν λόγω ζήτημα χαρακτηρίζεται επίσης «εκκρεμές διμερές θέμα», οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Βερολίνο εντάσσει στους παραπάνω σχεδιασμούς του και την επίλυση του ονοματολογικού προβλήματος. Δεν υπάρχει η παραμικρή νύξη στην υφιστάμενη διαπραγματευτική διαδικασία για κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα υπό τη μεσολάβηση του ΟΗΕ ή στις αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, σύμφωνα με τις οποίες το ζήτημα εντάσσεται στο πλαίσιο του σεβασμού σχέσεων καλής γειτονίας και της προώθησης της περιφερειακής σταθερότητας και αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Οι παραπάνω εξελίξεις κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη χάραξης μιας στοχευμένης και ενεργητικής στρατηγικής από πλευράς της Ελλάδας για τα Βαλκάνια και για τη σταθερότητα ανάμεσα στις γειτονικές μας χώρες – σε αντίθεση με την ηγεμονική στρατηγική, που ξεδιπλώνει το Βερολίνο για την περιοχή.» 



  Το Γραφείο Τύπου 


Αθήνα, 31.8.2014
ΔΗΛΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ (31.8.2014) ΔΗΛΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ (31.8.2014) Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 11:54:00 μ.μ. Rating: 5