ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ (7.12.2014)



ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΜΔ΄
Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2015».

ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ: Καλούμαστε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, να τοποθετηθούμε επί ενός Σχεδίου Προϋπολογισμού που όλοι γνωρίζουν ότι ακόμα και από τη δική σας σκοπιά βρίσκεται στον αέρα. Αυτό είναι μια κατ’ εξοχήν ομολογία για το αδιέξοδο και την αποτυχία της πολιτικής σας. Υλοποιεί σε σχεδιασμό ό,τι είχατε μέχρι τώρα συμφωνήσει με την Τρόικα, ενώ οι δανειστές, που ως άλλος Ιανός εμφανίζονται και ως εταίροι, προβάλλουν νέες απαιτήσεις. Αυτές οι απαιτήσεις ακόμα και μόνο με τα όσα οι ίδιοι διέρρευσαν ότι συμφωνήσατε μέχρι στιγμής να τους δώσετε, θα μεταβάλλουν προς το χειρότερο όχι μόνο τα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας για το 2015 αλλά και όλες τις θανατηφόρες δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει για την επόμενη 5ετία με το Μεσοπρόθεσμο.
Όλα αυτά για να φτάσει, στην τύπου επιστημονικής φαντασίας, δέσμευση για επιστροφή του χρέους ως προς το ΑΕΠ το 2022 στο 110%, επίπεδο που αυθαίρετα έχουν ορίσει οι δανειστές ως χρέος βιώσιμο, χωρίς κούρεμα, μορατόριουμ αποπληρωμής τόκων και ρήτρα ανάπτυξης. Εμείς αυτά τα βάλαμε στο πρόγραμμά μας όχι από καπρίτσιο, αλλά επειδή χωρίς αυτά το χρέος θα συνεχίσει να καταπίνει κάθε προοπτική ανάταξης της ζωής του τόπου και των ανθρώπων, ιδιαίτερα μέσα από γιγάντια πρωτογενή πλεονάσματα, αποκλειστικά για την αποπληρωμή του, μεγαλύτερα και από τους προβλεπόμενους εξωπραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης του Μεσοπρόθεσμου. Σε μια Ευρώπη, που η ανάπτυξή της κυμαίνεται την τελευταία 15ετία από 0%-1%, και σήμερα βρίσκεται πάλι πολύ κοντά στο 0%.
Αφήστε που προς το παρόν, λόγω της μεγαλύτερης του αναμενόμενου αύξησης του αποπληθωριστή του ΑΕΠ, που επέφερε μεγαλύτερη από τα αναμενόμενα μείωσή του σε τρέχουσες τιμές, ήδη το δημόσιο χρέος διαμορφώνεται σε επίπεδα υψηλότερα του αρχικού σχεδιασμού: 177% αντί 173,9% για το 2014 και 171,4% αντί για 168,3% για το  2015. Αυτό το στοιχείο δείχνει ότι η εκ νέου τροχιοδρόμηση του προγράμματος θα απαιτήσει νέα μέτρα και είναι μια απαίτηση, που δεν τερματίζεται για το 2015 που γίνεται τώρα η συζήτηση, καθώς στην Έκθεση Αξιολόγησης του Ιουνίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στη σελίδα 46, αναφέρονται μη προσδιορισμένα νέα μέτρα 3,7 δισεκατομμύρια για το 2017 και 1,8 δισεκατομμύριο αντίστοιχα για το 2018.
Ας κάνουμε, λοιπόν, μια διπλή υπόθεση. Ότι θα ισχύσει ο παρών Προϋπολογισμός και το Μεσοπρόθεσμο χωρίς νέες απαιτήσεις και ότι θα καταφέρετε να βγάλετε Πρόεδρο Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Οπότε η χώρα επιστρέφει, με βάση ό,τι θα ψηφιστεί απόψε, σ’ αυτό που εσείς ονομάζετε «κανονικότητα». Με προοπτική ένα χρόνο από σήμερα, όπως ακριβώς υποστηρίζουν οι θιασώτες, «να βγει ο Πρόεδρος απ’ αυτή τη Βουλή και να γίνουν εκλογές μέχρι το τέλος του 2015».
Τι θα συμβεί λοιπόν τότε; Πρώτον, θα έχουμε χάσει πολύτιμα στοιχεία της δημόσιας περιουσίας. Θα έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, του δικτύου διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, την ώρα που σε όλη την Ευρώπη τα δίκτυα είναι κρατικά. Επίσης, η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και του σιδηροδρόμου της ΤΡΕΝΟΣΕ, που βρίσκονται όλα στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών.
Μέχρι τέλος Απριλίου θα έχει μπει για έγκριση στη Βουλή η συμφωνία ξεπουλήματος του Ελληνικού, με την οποία για πρώτη φορά το Ελληνικό Δημόσιο θα αναλαμβάνει υποχρέωση διαρκούς αποζημίωσης επί 10 χρόνια για καθυστερήσεις από δημόσιες υπηρεσίες, όπως η Πολεοδομία ή η Αρχαιολογία. Και, βέβαια, αν μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταγγείλει τη συμφωνία, θα μπορεί να τη σέρνει στα δικαστήρια, θεωρητικά μέχρι και για όλο το ποσό της επένδυσης που δεν θα έχει γίνει, « ο επενδυτής».
Να θυμίσω ότι μέχρι στιγμής έχει ξεπουληθεί πολύτιμη δημόσια περιουσία ύψους 5 δισεκατομμυρίων και είχαμε μείωση θέσεων εργασίας. Και δεν είδαμε πουθενά να υλοποιείται η θεωρία του κ. Στουρνάρα ότι «για κάθε ένα ευρώ που ιδιωτικοποιείται» - και πάει εντός 10 ημερών στον Ειδικό Λογαριασμό των δανειστών στην Τράπεζα της Ελλάδας-  «δημιουργούνται 3 ευρώ νέου πλούτου». Εκτός εάν εννοούσε τον πλούτο που τσεπώνουν οι «επενδυτές», οι αγοραστές.
Εκλογές αρχή της επόμενης χρονιάς σημαίνει ότι θα διασωθεί ολόκληρη η παραπάνω δημόσια περιουσία, λιμάνια και δίκτυα, καθώς μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα τερματίσει την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων. Και σε συνδυασμό με μία άλλη εξωτερική πολιτική, θα φροντίσει για την πραγματική αξιοποίησή της -όχι ως ευφημισμό για εκποίηση, πολύ περισσότερο για ξεπούλημα- σε συνεργασία με διεθνείς κρατικές και, υπό προϋποθέσεις, επίσης ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για θέσεις εργασίας, τοπική ανάπτυξη και για έσοδα που θα κατευθύνονται στην στήριξη των Ταμείων Ασφάλισης.
Δεύτερον, στην εντελώς πρόσφατη Έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την Ελλάδα, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας χαρακτηρίζεται «αναιμικός» και διαπιστώνεται ότι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, η ανεργία είναι πλέον διαρθρωτική, καθώς το 70% του 1,3 εκατομμυρίων ανέργων, είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή εκτός δουλειάς για περισσότερο από ένα χρόνο. Επίσης, το 44% των Ελλήνων βρίσκεται γύρω ή κάτω από το επίπεδο φτώχειας, ποσοστό που είναι υπερδιπλάσιο από το 2009, που ήταν 20%.
Η Έκθεση διαπιστώνει ότι «η μέχρι τώρα στρατηγική, αν και βοήθησε στην αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών, δεν έχει επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα ως προς μία βιώσιμη ανάκαμψη στην οικονομία και στην απασχόληση». Και καθορίζει ως προϋπόθεση γι’ αυτό, να παρθούν άμεσα μέτρα έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη πολιτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο χάραξης μιας άλλης, από τη σημερινή, στρατηγικής απασχόλησης, που δεν θα στηρίζεται σε μειώσεις μισθών. Μήπως σας θυμίζει αυτό κάτι, π. χ. το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης;
Εάν δεν γίνουν εκλογές, με ανανέωση της λαϊκής εντολής, δεν θα αλλάξει η πολιτική ως προς την απασχόληση, που επιχειρεί να ανακυκλώσει 1,3 εκατομμύρια ανέργους –το πιο πικρό από τα νούμερα που αποτυπώνουν την πραγματικότητα- με 5μηνα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, από τα οποία κερδίζουν κυρίως οι ΜΚΟ που τα αναλαμβάνουν.
Για πραγματικές θέσεις εργασίας, έστω και ελαστικής απασχόλησης, για 5η  συνεχή χρονιά η Κυβέρνηση κρέμεται από την ελπίδα ότι, λόγω της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης και των αποκρατικοποιήσεων, θα αυξηθούν οι εξαγωγές και θα αναλάβουν οι ξένοι να κάνουν επενδύσεις και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Όσον αφορά τις εξαγωγές αγαθών, το Σεπτέμβριο σε δωδεκάμηνη βάση μειώθηκαν κατά 7,2% λόγω του αποπληθωρισμού, του εμπάργκο και της επιβολής πολιτικής συντονισμένης λιτότητας στην Ευρώπη. Γιατί όταν όλοι στην Ευρώπη κόβουν δαπάνες, πού στο καλό θα εξαχθούν αυτά τα προϊόντα; Μήπως σε άλλες, τρίτες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρες; Μήπως στην τεράστια αγορά της Ρωσίας; Και εδώ  δεν πρόκειται για τη γνωστή έλλειψη μιας κατάλληλα σχεδιασμένης οικονομικής διπλωματίας, που θα επέφερε, μεταξύ άλλων, το άνοιγμα νέων αγορών προορισμού για τα ελληνικά προϊόντα. Εδώ ακολουθώντας το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κλείνουμε και τις αγορές που με τόσο κόπο σε τόσα χρόνια Έλληνες παραγωγοί –αγρότες και μη- είχαν ανοίξει.
Την πορεία των εξαγωγών διέψευσαν οι υπηρεσίες, δηλαδή ο κλάδος του τουρισμού, κυρίως λόγω της γενικότερης ανάφλεξης της γύρω περιοχής.
Η αύξηση του τουρισμού μπορεί να συνεχιστεί και το 2015, αν δεν υπάρξει η αύξηση του ΦΠΑ, που η Κυβέρνηση προτείνει στην Τρόικα, επιβραβεύοντας τον τουριστικό τομέα. Βέβαια, παραμένει το μεγάλο ερώτημα: Με τι πολιτική απασχόλησης; Γιατί η πολιτική απασχόλησης που σήμερα ακολουθείται στον τομέα του τουρισμού είναι αρνητική.
Όσο για τις επενδύσεις -και με αυτό τελειώνω, κύριε Πρόεδρε,- σύμφωνα με τα στοιχεία της World Bank, ο σχηματισμός ακαθάριστου κεφαλαίου στην Ελλάδα σε όρους ΑΕΠ για το 2013 ήταν ο τρίτος χειρότερος παγκοσμίως, μετά την Αγκόλα και το Πουέρτο Ρίκο.
Αυτό το success story επιθυμείτε προφανώς να συνεχίσετε ανεμπόδιστα.
Προβλέψατε 5,3% επενδύσεις για το 2014 και κατέβηκε η πρόβλεψη στο 1%. Προβλέπετε πάνω από 11%, μια έκρηξη, για το 2015. Θα ήθελα να δω πού θα πάει η πρόβλεψη.
Μήπως θα ανταποκριθείτε στην πρόσκληση του Προέδρου της Ρωσίας για τον αγωγό που, όχι τυχαία προφανώς, λέει ότι θα φτάνει μέχρι τα τουρκοελληνικά σύνορα, στην Τουρκία, νατοϊκή χώρα που κέρδισε τα μέγιστα από το εμπάργκο;
Για όλα αυτά, όμως, χρειάζεται άλλη εξωτερική πολιτική, που μπορεί να ακολουθήσει προφανώς μόνο μια άλλη κυβέρνηση.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)


Ομιλία Νάντιας Βαλαβάνη στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό
ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ (7.12.2014) ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ (7.12.2014) Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 12:52:00 μ.μ. Rating: 5