Nάντια Βαλαβάνη στην "Αυγή της Κυριακής": "Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ηγηθεί σε μια πορεία αναγέννησης" (18.1.2015)


1. Ποιο είναι το πολιτικό κλίμα και τα μηνύματα που λαμβάνετε στην περιοχή σας; Ποιες προτεραιότητες βάζετε ως υποψήφιοι βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ; 

Στο ασφυκτικό πλαίσιο της εκλογικής περιόδου, διατρέχοντας γειτονιές της Β’ Αθηνών και συζητώντας σε συσκέψεις, η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιαμφισβήτητη: Το βράδυ της 25ης Γενάρη θα είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα. Σημαντικό μέρος του κόσμου αναγνωρίζει στο ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική δύναμη, που μπορεί να ηγηθεί σε μια πορεία αναγέννησης του τόπου και συνειδητοποιεί τη σημασία μιας καθαρής λαϊκής εντολής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για την εφαρμογή του προγράμματος του. 

 Η επικείμενη ιστορική εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, συνέχεια και τομή των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2012 και των ευρωεκλογών του 2014, αλλά και των αγώνων που αναπτύχθηκαν πριν και μετά, εκφράζει βαθιές και ουσιαστικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην ελληνική κοινωνία στα χρόνια της κρίσης. Δεν αποτυπώνει απλώς οργή, αγανάκτηση και αποδοκιμασία. Είναι ταυτόχρονα και μια χειραφετητική πορεία, καθώς άνθρωποι απελευθερώνονται από παραδοσιακές πελατειακές εξαρτήσεις, εκφράζοντας – έστω και άτσαλα – κάτι βαθύτερο: Ελπίδες, προσδοκίες και θέληση για μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές. 

 Προτεραιότητα ενός υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτές τις συνθήκες δεν είναι να είναι να εμφανίζεται πειστικός απέναντι στην καθολική απαντοχή: «Μη μας πουλήσετε.» Αλλά να κάνει φανερό ότι υπάρχει ουσιαστική, κι όχι προεκλογική, δέσμευση και σχέση με τις προγραμματικές μας διακηρύξεις. Να πείθει, παράλληλα, ότι: Χωρίς την ψήφιση αυτού του προγράμματος απ’ όσο γίνεται περισσότερους πολίτες, δε σχηματίζεται εύκολα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Και μετά, μια τέτοια κυβέρνηση αποκλείεται να τα καταφέρει χωρίς την ενεργητική συμμετοχή στους πραγματοποιούμενους μετασχηματισμούς και τη συνεχή διεκδίκηση τους από μεριάς όχι μόνο όσων θα μας ψηφίσουν, αλλά και όσο γίνεται περισσότερων από τους λαϊκούς ανθρώπους που δε θα καταφέρουμε να πείσουμε μέχρι την κάλπη. 

2. Ποια είναι τα πρώτα μέτρα και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; 

 Τα μέτρα και οι πρωτοβουλίες είναι καταγεγραμμένα στο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και πηγάζουν απ’ της πραγματικές ανάγκες μιας καταστροφικής πραγματικότητας: Άμεσης αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, επανεκκίνησης της οικονομίας κι αντιστροφής της κοινωνικής και οικονομικής αποδιάρθρωσης, εθνικό σχέδιο για την ανάκτηση της εργασίας, πραγματικές μεταρρυθμίσεις για το θεσμικό και δημοκρατικό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της κοινωνικής ζωής. 

Η μεγάλη αξία της έναρξης πραγματοποίησης ενός τέτοιου προγράμματος αμέσως μετά το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης και ανεξάρτητα απ’ την πορεία διαπραγμάτευσης με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, είναι ταυτόχρονα και πολιτική: Θα πείσει στην πράξη ότι η πραγματικότητα κι οι ζωές των ανθρώπων μπορούν ν’ αλλάξουν, άρα αξίζει να αγωνιστούμε όλοι μαζί γι’ αυτό. 

3. Ποια είναι η αποτίμησή σας για το έργο σας στη Βουλή όσο και στους τομείς ευθύνης σας στο κόμμα; 

Κατά το μεγαλύτερο διάστημα της θητείας της Βουλής που έκλεισε, ήμουν μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων: Υπήρξα ειδική εισηγήτρια για τους Προϋπολογισμούς 2013 και 2014, ενώ παρακολουθούσα από μεριάς της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ την κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποίησης του δημόσιου πλούτου. Επιχειρήσαμε να αξιοποιήσουμε όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα για να ενισχύσουμε τους αγώνες εργαζομένων και πολιτών για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας: Των εταιρειών και υπηρεσιών ύδρευσης κι ενέργειας, της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, των σιδηροδρόμων, των αεροδρομίων, των λιμανιών, των δρόμων, του ΟΠΑΠ, των δημοσίων τραπεζών και σημαντικών δημόσιων ακινήτων, με κορυφαίο το Ελληνικό. Όχι τυχαία δύο διαδοχικοί υπουργοί Οικονομικών δεν προσήλθαν ποτέ για ν’ απαντήσουν σε οποιαδήποτε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση. Δείγμα αυτής της δουλειάς αποτυπώνεται στην έκδοση «Η αρπαγή της Ελλάδας – Χρέος και ιδιωτικοποιήσεις – Ένα κοινοβουλευτικό χρονικό», που παρουσιάζεται αύριο. 

Υπήρξα υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από το Μάρτιο 2014 μέχρι το κλείσιμο της Βουλής. Επιχειρήσαμε, μαζί και με όλους τους άλλους συντρόφους σε αυτό τον τομέα, να επεξεργαστούμε παραπέρα θέσεις και να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε - ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης - μια εξωτερική πολιτική ενεργητική, πολυδιάστατη και ουσιαστικά ανεξάρτητη. Για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας, μέλους της ΕΕ, σ’ ένα πολυπολικό κόσμο, με αφετηρία την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού και του τόπου και στόχο την ειρήνη και τις ισότιμα και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με όλες ανεξαίρετα τις χώρες, στις οποίες θα μπορούσαμε ν’ αναζητήσουμε στηρίγματα για το παρόν και το μέλλον. 

Στα δυόμιση χρόνια της Βουλής, δεν καταφέραμε να κάνουμε ότι χρειαζόταν για τη διασύνδεση της κοινοβουλευτικής με την εξωκοινοβουλευτική πάλη, για την ενίσχυση των λαϊκών αγώνων. Παρ’ όλα αυτά, η επικείμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αποτελεί απόδειξη ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.
Nάντια Βαλαβάνη στην "Αυγή της Κυριακής": "Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ηγηθεί σε μια πορεία αναγέννησης" (18.1.2015) Nάντια Βαλαβάνη στην "Αυγή της Κυριακής": "Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ηγηθεί σε μια πορεία αναγέννησης" (18.1.2015) Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 11:10:00 μ.μ. Rating: 5