5΄ για τον Δήμο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

5΄ για τον Δήμο


Εκδήλωση ιστορικής μνήμης
στον ένα χρόνο από το θάνατο του Δήμου Τσακνιά
(16.10.1949 – 2.11.2014)

Ένα χρόνο μετά, η οικογένεια του Δήμου Τσακνιά προσκαλεί  τους φίλους και τους συντρόφους του σε ανοιχτή εκδήλωση ιστορικής μνήμης με τίτλο «5΄ για τον Δήμο – 19 μαρτυρίες για τον Δήμο Τσακνιά».
Μαζί με τον Δήμο, χάθηκε η μνήμη γεγονότων της νεώτερης ιστορίας, στα οποία ο ίδιος συμμετείχε χωρίς να έχει υπάρξει οποιαδήποτε ιστορική καταγραφή ή δική του δημόσια αναφορά. Στην εκδήλωση θα επιχειρηθεί, μέσα από μαρτυρίες ορισμένων από τους πολλούς συντρόφους ή και φίλους που μοιράστηκαν σημαντικές περιόδους της ζωής του, μια ανασύσταση πλευρών της ιστορικής μνήμης γύρω από κάποια από αυτά τα γεγονότα, σε δυο μεγάλες ενότητες. Η πρώτη αφορά στον αντιδικτατορικό αγώνα, με επίκεντρο την έκδοση του παράνομου «Οδηγητή», για τον οποίο ο Δήμος ήταν υπεύθυνος από τα μέσα του 1972 έως και τους πρώτους μήνες της μεταπολίτευσης, και το ΚΚΕ (Κομματική Οργάνωση Πειραιά, Διευθυντής της ΚΟΜΕΠ, ιδεολογική δουλειά, αν. μέλος της Κ.Ε.) μέχρι την αποχώρηση του το 1989. Η δεύτερη, τη δουλειά του στο συνδικαλιστικό κίνημα των σιδηροδρομικών ως νομικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), τη συμμετοχή του στο Χώρο Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, από τα ιδρυτικά μέλη του οποίου υπήρξε ο ίδιος και μέσα από τον οποίο αναδύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, τη συμμετοχή του, με την ιδιότητα του ανένταχτου, σε όλες τις Πολιτικές Γραμματείες του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη σύσταση του ενιαίου κόμματος, τη δράση και τις απόψεις του ως απλό μέλος στη συνέχεια – μέχρι και τις παραμονές της ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό κόμμα.  

Στην εκδήλωση μιλούν οι: Γιώργος Αδαμίδης, Μαίρη Βασιλάκη, Τίτος Γαλενιανός, Δημήτρης Γκαστής, Κυριάκος Κατζουράκης, Νίκος Κοτζιάς, Παναγιώτης Κουτούγερας, Στάθης Λεοντής, Δημήτρης Λιάκος, Ιωάννα Μακρή, Αντώνης Νταβανέλλος, Μάνια Παπαδημητρίου, Γιώργος Παπαπέτρου, Θανάσης Πέτρου, Ελένη Πορτάλιου, Σωτήρης Ραυτόπουλος, Ρούντι Ρινάλντι, Λάζαρος Σταθάκης, Δημήτρης Τόκας.

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Κιμπουρόπουλος.

Τραγούδι: Οι φίλες του Καλλιόπη Βέττα, Μάνια Παπαδημητρίου και Κάτια Γέρου. 

Στο πιάνο ο συνθέτης Γιάννης Ιωάννου.

Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2015, 7μμ. 
Μουσείο Μπενάκη, παράρτημα Πειραιώς 138.


Η είσοδος είναι ελεύθερη.                                                  Αθήνα, 29.10.2015


5΄ για τον Δήμο 5΄ για τον Δήμο Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 7:58:00 μ.μ. Rating: 5