Δήλωση της Ν.Βαλαβάνη: Δεν υπήρξε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη βδομάδα μεταξύ Δημοψηφίσματος και υπογραφής του Τρίτου Μνημόνιου, άρα δεν υπήρξε και οποιαδήποτε υιοθέτηση, καθολική ή όχι, μνημονιακού σχεδίου από μεριάς της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ


Δελτίο Τύπου

Δήλωση της Ν.Β.: 
"Δεν υπήρξε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη βδομάδα μεταξύ Δημοψηφίσματος και υπογραφής του Τρίτου Μνημόνιου, άρα δεν υπήρξε και οποιαδήποτε υιοθέτηση, καθολική ή όχι, μνημονιακού σχεδίου από μεριάς της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ"




Η πρ. αν. υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Σε χθεσινές δηλώσεις του σε ρ/φ συνέντευξη, που αναμεταδόθηκαν απ’ τα ειδησεογραφικά sites και βρήκαν συνέχεια σήμερα ως θέμα σε διάφορες εκπομπές, ο πρ. αν. Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι:

“Από τις 5-9 Ιουλίου έγινε μια προετοιμασία για το υπουργικό συμβούλιο που έγινε στις 9 Ιουλίου, όπου ο Πρωθυπουργός είπε: Έχουμε δυο λύσεις έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα. Η μια λύση είναι ένα επώδυνο μνημόνιο παρά τις προσπάθειες που έχουμε κάνει ή επιστροφή στη δραχμή. Εκεί μίλησαν όλοι και κινήθηκαν υπέρ του μνημόνιου. Μόνο ο Λαφαζάνης είχε διαφοροποιηθεί.”

Αισθάνομαι αναγκασμένη να δηλώσω, καθώς δε βλέπω να διορθώνεται απ’  οποιαδήποτε πλευρά, ότι η τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τη σύνθεση που είχε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έγινε την Παρασκευή, 26.6.2015 με μοναδικό θέμα τη διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Η επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβούλιου έγινε με άλλη σύνθεση, μετά τον ανασχηματισμό που ακολούθησε με καθυστέρηση λίγων ημερών την υπογραφή της Συμφωνίας της 13ης Ιουλίου   για το Τρίτο Μνημόνιο στις Βρυξέλλες.

Δε θα μπορούσε έτσι κι αλλιώς να είχε υπάρξει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία «όλοι (να) κινήθηκαν υπέρ του μνημόνιου», καθώς: η ίδια παραιτήθηκα τη Δευτέρα 13.7.2019 αμέσως μετά τη συνέντευξη που έδωσε ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες για το περιεχόμενο της Συμφωνίας που η ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία είχε συνομολογήσει με τους Ευρωπαίους δανειστές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ είναι πασίγνωστο ποιοι ακόμα υπουργοί καταψήφισαν στη Βουλή τα προαπαιτούμενα του Τρίτου Μνημόνιου στις δυο συνεδριάσεις του Ιουλίου και το ίδιο το Μνημόνιο στις 14 Αυγούστου, από κοινού με την Πρόεδρο της Βουλής και σημαντικό αριθμό βουλευτών του τότε ΣΥΡΙΖΑ.

Από την έρευνα που έκανα μετά τις δηλώσεις Μάρδα, προκύπτει ότι στις 9 Ιουλίου έγινε συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου. Στο κυβερνητικό συμβούλιο, σχετικά ολιγομελές,  συμμετείχε ο βασικός πυρήνας υπουργών της κυβέρνησης και, σύμφωνα με το συστατικό ΦΕΚ του, μπορούσαμε να προσκληθούμε για θέματα αρμοδιότητας μας και κάποιοι ακόμα συγκεκριμένοι υπουργοί. Γι’  αυτό το λόγο συμμετείχα σε πολλές συνεδριάσεις του κυβερνητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης και αυτής για το Δημοψήφισμα, που προηγήθηκε της σχετικής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Ουδέποτε όμως προσκλήθηκα στο κυβερνητικό συμβούλιο της 9ης Ιουλίου. Επιπλέον, αγνοούσα την ίδια τη  σύγκληση του μέχρι τις χθεσινές δηλώσεις Μάρδα, καθώς τη βδομάδα που ακολούθησε το συγκλονιστικό αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος στον δικό μου τουλάχιστον τομέα ευθύνης του Υπουργείου Οικονομικών δουλεύαμε αποκλειστικά για να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί η οικονομία παρά τον στραγγαλισμό της από το κλείσιμο των τραπεζών που προκάλεσε η ΕΚΤ και ο, πρόσφατα βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, κ.Ντράγκι.
Αυτά, προκειμένου να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρεξήγηση από το προφανές λάθος του Δ. Μάρδα.» 
Αθήνα, 16.10.2019  

Δήλωση της Ν.Βαλαβάνη: Δεν υπήρξε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη βδομάδα μεταξύ Δημοψηφίσματος και υπογραφής του Τρίτου Μνημόνιου, άρα δεν υπήρξε και οποιαδήποτε υιοθέτηση, καθολική ή όχι, μνημονιακού σχεδίου από μεριάς της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Δήλωση της Ν.Βαλαβάνη: Δεν υπήρξε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη βδομάδα μεταξύ Δημοψηφίσματος και υπογραφής του Τρίτου Μνημόνιου, άρα δεν υπήρξε και οποιαδήποτε υιοθέτηση, καθολική ή όχι, μνημονιακού σχεδίου από μεριάς της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 4:19:00 μ.μ. Rating: 5