ΕΝΑ ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ & ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΛΙΜΟΥ ΠΡΟΣ 17 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ & 3 ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

 

                          ΕΝΑ ΕΞΩΔΙΚΟ

         ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ & ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΛΙΜΟΥ

   ΠΡΟΣ 17 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

                      & 3 ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ




Στις 26 Ιανουαρίου κοινοποιήθηκε μέσω δικαστικών επιμελητών μια βροχή εξωδίκων από μεριάς του Δήμου Αλίμου και του Δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη - προς 17 εργατικές ομοσπονδίες, συλλόγους & σωματεία, καθώς και προς 3 φυσικά πρόσωπα. Σύμφωνα με τα κείμενα τους καλούμαστε, συλλογικότητες και φυσικά πρόσωπα, να κατεβάσουμε εντός 5 ημερών από την επίδοση τις σχετικές με τη δίωξη της συνδικαλίστριας, μέλους του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Αλίμου Αναστασίας Παπαχρίστου, αναρτήσεις μας.

Στην περίπτωση των συλλογικοτήτων, αυτό αφορά ψηφίσματα αλληλεγγύης στην Αναστασία Παπαχρίστου, που αναρτήθηκαν μεταξύ 20 και 29.12.2020 στις ιστοσελίδες τους. Στη δική μου περίπτωση, αφορά κείμενο για την κατάσταση στον Δήμο Αλίμου με τίτλο «Μια υπογραφή για να τερματιστούν οι διώξεις σε βάρος της συνδικαλίστριας στο Δήμο Αλίμου Αν.Παπαχρίστου», που ανάρτησα στις 19.12.2020 στην ιστοσελίδα μου [για όσους ενδιαφέρονται, βλ.http://www.nadiavalavani.gr/2020/12/19122020.html] ως συνοδευτικό στην έκκληση για υπογραφές μέσω AVAAZ. Στην περίπτωση του Γιώργου Χαρίση, μέλους του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και Γραμματέα του ΜΕΤΑ, όπως και της Αν. Παπαχρίστου, αφορά στο γεγονός ότι ανάρτησαν στις προσωπικές σελίδες τους στο Facebook και στο δίκτυο ergasianet.gr το κείμενο μου, τα ψηφίσματα αλληλεγγύης και, βέβαια, τις ανακοινώσεις του ΜΕΤΑ.


Σήμερα λήγει η πενθήμερη προθεσμία, εντός της οποίας με βάση τις διατάξεις του νόμου για προσβολή προσωπικότητας δια του τύπου (ιστοσελίδες) ο Δήμος και ο Δήμαρχος του Αλίμου είχαν την καλωσύνη να περιμένουν, όπως μας ζητούν εξώδικα: (α) Nα κατεβάσουμε τις σχετικές αναρτήσεις από τις ιστοσελίδες μας. (β) Nα διαψεύσουμε ως εν γνώσει μας ψευδή και συκοφαντικά όσα επικαλούμαστε στα κείμενα μας και στη θέση τους ν’ αναρτήσουμε τις πολυσέλιδες «απαντήσεις» στο εξώδικο σε όσα αναφέρονται – και σε άλλα που δεν αναφέρονται – στο (διαγραμμένο) κείμενο του καθένα μας. (γ) Να δημοσιεύσουμε άλλο ένα κείμενο στις ίδιες ηλεκτρονικές διευθύνσεις, με το οποίο να ζητούμε από τον Δήμαρχο «έμπρακτα συγνώμη για την παραπληροφόρηση και τη συκοφαντική δυσφήμιση, την οποία τελέσατε εις βάρος μου και της Δημοτικής Αρχής συνολικά». Και, (δ), να παραλείψουμε «τη δημοσίευση στο μέλλον στις ίδιες ηλεκτρονικές διευθύνσεις αντίστοιχων ή ομοίων ή παρεμφερών αναληθών δημοσιευμάτων συναφούς ή ομοειδούς περιεχομένου». Αν δεν το κάνουμε, ενημερωνόμαστε ότι Δήμος και Δήμαρχος θ’  ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους «τόσο για τον ποινικό κολασμό» μας, όσο και για την καταβολή αποζημίωσης «για την ηθική βλάβη και την προσβολή προσωπικότητας» που τελέσαμε «δολίως και κακόβουλα» χάρη στους «αήθεις, κακόβουλους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς» μας.


Με απλά ελληνικά: Ο Δήμαρχος Αλίμου, καθώς δεν έχει συνηθίσει ν’  ασκείται ατιμωρητί οποιαδήποτε κριτική στις πολιτικές που ακολουθούνται στο Δήμο (εξ ου και η σχετική τιμωρητική μεταχείριση όσων εργαζομένων έχουν το θάρρος της γνώμης τους, όπως ακριβώς περιγράφω στο κείμενο μου) ζητά ατομικές και συλλογικές «δηλώσεις μετανοίας» απ’  όσους, συνδικαλιστικές συλλογικότητες και άτομα, παρενέβησαν στη δίωξη της εργαζόμενης στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς Αναστασίας Παπαχρήστου. Προφανώς η έννοια της συνδικαλιστικής αλληλεγγύης του είναι το ίδιο ξένη με την άσκηση πολιτικής κριτικής. Είναι μάλιστα τόσο προνοητικός, ώστε ζητά και τη ρητή δέσμευση μας ότι δε θα γίνει ποτέ ξανά στο μέλλον  οποιαδήποτε πολιτική κριτική ή συνδικαλιστική αντιπαράθεση στις ακολουθούμενες στο Δήμο Αλίμου πολιτικές! Αυτό είναι το πολιτικό θέμα που εγείρεται με τη βιομηχανία εξωδίκων και προφανώς – καθώς κανείς μας δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με τις «υποδείξεις» - με τη βιομηχανία μηνύσεων για ποινικά αδικήματα «δια του τύπου» και αγωγών για χρηματικές αποζημιώσεις που θ’  ακολουθήσουν.


Υπάρχει όμως κι ένα «τυπικό» ζήτημα, που όπως όλα τα τυπικά ζητήματα είναι επίσης ουσιαστικό: Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, της οποίας είναι Πρόεδρος ο ίδιος ο Δήμαρχος (Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει), ο Δήμος Αλίμου ανάθεσε σε ιδιώτη δικηγόρο όλο τον όγκο δουλειάς για τη διεκπεραίωση των 20 εξωδίκων και άλλων τόσων μηνύσεων και αγωγών κι επωμίστηκε όλα τα σχετικά έξοδα, τόσο τα δικά του ως θεσμού όσο και τα προσωπικά του Δημάρχου. Επειδή όμως έχουν περάσει τρεις αιώνες από τότε που ο «Βασιλιάς-Ήλιος» Λουδοβίκος 14ος είπε το περίφημο «Το Κράτος είμαι Εγώ», σήμερα στα αυτοεπονομαζόμενα «κράτη δικαίου» θεωρείται δεδομένο πλέον ότι οι θεσμοί δεν ταυτίζονται με τους εκάστοτε διαχειριστές τους, εκλεγμένους ή όχι, καθώς π.χ. οι Δήμαρχοι έρχονται και παρέρχονται, αλλά κάποια μορφή Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Άλιμο θα είναι πάντα σε λειτουργία. Γι’  αυτό αδυνατώ να καταλάβω πώς η υποτιθέμενη προσβολή του προσώπου του Δημάρχου – σύμφωνα με τον τρόπο που ο ίδιος αντιλαμβάνεται την πολιτική κριτική απέναντι στις πολιτικές που ακολουθεί – αποτελεί και προσβολή του Δήμου ως θεσμού. Θα ήθελα λοιπόν με την ευκαιρία να ρωτήσω όλες τις δημοτικές παρατάξεις στον Δήμο Αλίμου: Είστε σύμφωνοι και σύμφωνες ότι ο Δήμος ως θεσμός μπορεί σε μια τέτοια περίπτωση να είναι ο ίδιος διάδικος; Είναι κάτι τέτοιο σύμφωνο με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων; Προβλέπεται να επωμίζονται οι ίδιοι οι κάτοικοι του Δήμου Αλίμου – που πληρώνουν από τα πιο ψηλά δημοτικά τέλη στην Ελλάδα – στον διπλό τους ρόλο ως δημότες και ως φορολογούμενοι, τις δικαστικές δαπάνες για «δικαίωση» του προσώπου του Δημάρχου; Ή θα έπρεπε ο Δήμαρχος Αλίμου, που είναι δικηγόρος κι άρα τα ξέρει αυτά πολύ καλύτερα από τον καθένα μας, εφόσον δρομολογεί ομαδικές δίκες με 20 τουλάχιστον κατηγορούμενους κι εναγόμενους, να είναι αποφασισμένος να βάλει βαθιά το χέρι στη δική του τσέπη αντί να βάζει μπροστά, μέσω της Οικονομικής Επιτροπής, το Tαμείο του Δήμου;


Για την ιστορία, οι τουλάχιστον 20 υποψήφιοι «κατηγορούμενοι» και «εναγόμενοι» (με τη σειρά που αναφέρονται στην εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αλίμου) είναι οι ακόλουθοι:


1. Όλγα-Νάντια Βαλαβάνη

2. Σωματείο Εργαζομένων του Γ.Ν. Ασκληπιείου Βούλας

3. Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Αθηνά»

4. Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΣΕΔΑΠ)

5. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ)

6. Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων    (ΠΟΓΕΔΥ)

7.  Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

8.  Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ)

9. Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ)

10.Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας  (ΟΣΝΙΕ)

11.Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων  στο Φυσικό Αέριο (ΠΣΕΦΑ)

12.Σύλλογος Εργαζομένων στο Υπουργείο Γεωργίας Ν.Αττικής

13.Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής  Απασχόλησης

14.Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη» (ΣΕΕΝ)

15.Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΟΓΑ (ΟΠΕΚΑ-ΕΦΚΑ Αγροτών)

16.Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ)

17.Αναστασία Παπαχρίστου

18. Γιώργος Χαρίσης


Και, εκτός λίστας Οικονομικής Επιτροπής, οπότε προκύπτει εύλογα το ερώτημα ποιος αποφάσισε να τους στείλει εξώδικα και ποιος θα πληρώσει τις δαπάνες δίωξης τους:


19. Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ηρακλείου (Κρήτης)

20. Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Επαρχίας Λειβαδιάς

                                                                             ‘Αλιμος, 31.01.2021

                                  Νάντια Βαλαβάνη

ΕΝΑ ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ & ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΛΙΜΟΥ ΠΡΟΣ 17 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ & 3 ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΝΑ ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ & ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΛΙΜΟΥ ΠΡΟΣ 17 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ & 3 ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 1:15:00 μ.μ. Rating: 5