06.12.2021 Ανακοίνωση της Ελληνικής Λέσχης ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 

Ανακοίνωση της Ελληνικής Λέσχης Φίλων της Κριμαιας

 

 

Η αμερικανοκρατία στην Ελλάδα γιγαντώνεται και πάλι. Η τελευταία ανανέωση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ» (MCDA), με τη μετατροπή της από ετήσια σε 5ετή και με πρόβλεψη για συνέχιση της στο διηνεκές, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε στρατηγικό ορμητήριο του Ευρωατλαντισμού για τα Βαλκάνια με στόχευση ακόμα βορειότερα, προς Μαύρη Θαλλασσα και Νότια Ρωσία, με επίκεντρο την Κριμαια. Η Μαύρη Θάλασσα ήδη σταδιακά μετατρέπεται σε «καυτή» ζώνη επιθετικών επιχειρήσεων από αέρα και θάλασσα, με πλημμύρα πολεμικών νατοϊκών αεροσκαφών και πλοίων, συμπεριλαμβανομένων ελληνικών και τουρκικών, που εμφανίζονται να συμμετέχουν πλάϊ-πλάι στην κλιμάκωση της έντασης.

 

Η συνεχής αύξηση πολλαπλών στρατιωτικών επιλογών (πολεμικά πλοία, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα , τεθωρακισμένα οχήματα και μαζική μεταφορά επιλέκτων στρατιωτικών μονάδων προς και από Βαλκανικούς και άλλους προορισμούς) έχει ως νέα βάση το λιμάνι, την πόλη και το μεταφορικό δίκτυο που ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη. Η μεγαλύτερη στα μέχρι σήμερα χρονικά συγκέντρωση και μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ μέσω Αλεξανδρούπολης κάθε άλλο παρά παρενοχλεί η στοχεύει την Τουρκία, όπως ευρέως και ψευδώς μεταδίδεται τόσο από την Ελληνική κυβέρνηση όσο και από τα κυρίαρχα ΜΜΕ στη χώρα μας.

 

Όπως δήλωσε και ο καθόλα αποκαλυπτικός Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ πρόσφατα, κατά την έβδομη(!) επίσκεψη του στην Αλεξανδρούπολη, αυτή τη φορά στο πλαίσιο της άσκησης «Atlantic Resolve 2021» κι ενώ ανάγγελλε  επίσκεψη του στην Ξάνθη και το Πετροχώρι έως το τέλος του χρόνου για την νέα στρατιωτική άσκηση «International Response - Centaur 2021”: «O συνεχώς αυξανόμενος όγκος στρατιωτικής δραστηριότητας εδώ, στο λιμάνι, υπογραμμίζει τον διευρυνόμενο στρατηγικό ρόλο και τη σημασία της Αλεξανδρούπολης – για την Ελλάδα, για τις ΗΠΑ και για την περιοχή». Ενώ αναφερόμενος στην MCDA διαπίστωνε ότι «έχουμε φθάσει στην κορύφωση των σχέσεων μας, αλλά δεν είναι το ταβάνι, είναι μια πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούμε να συνεχίσουμε ν’  αναπτύσσουμε και να διευρύνουμε τη συνεργασία μας.» Θεωρώντας ότι θα παίξουν ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση, προωθώντας ιδιαίτερα την «ενεργειακή ανεξαρτησία Ελλάδας και Ευρώπης» (από τη Ρωσία), έπλεξε και το εγκώμιο των δύο αμερικανικών εταιρειών, που αναδείχθηκαν σε «φαβορί» κατά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, που ξεκίνησε χάρη στα Μνημόνια.

 

Τίνος τα πραγματικά συμφέροντα εξυπηρετεί ωστόσο αυτή η δυνητικά εσαεί διευρυνόμενη συνεργασία, αποκαλύπτει στην ίδια ομιλία του ο Άμερικανός Πρέσβης, προσδιορίζοντας για την Αλεξανδρούπολη ρόλο βασικής πύλης προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και κεντρικού άξονα της διμερούς συνεργασίας στο βορρά της Ελλάδας. Λίγο πριν, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βόρεια Ελλάδα με αφορμή την έναρξη της «υποστήριξης» του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης στη διασυμμαχική άσκηση Defender-Europe 2021 και τη φιλοξενία αμερικανικών δυνάμεων στο λιμάνι, είχε διαμηνύσει ότι: «Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν παρούσες σε Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα όπως δείχνει αυτή η άσκηση και θα παράσχουν βοήθεια στην αποτροπή πιθανών αντιπάλων σε υπεράσπιση των συμμάχων μας».

 

Οι στρατιωτικές αναβαθμίσεις των ΗΠΑ περιλαμβάνουν ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων λιμενικών διευκολύνσεων στην Αλεξανδρούπολη και την Σουδα, με σύγχρονα στρατιωτικά μέσα και προσωπικό που αναπτύσσεται στην Ανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2021», μιας επιχείρησης που από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία φέρνει επιπλέον δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη και Βαλκάνια κάθε χρόνο, ξεκίνησαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης οι διαδικασίες για την υποδοχή και ανάπτυξη όλων των εγκαταστάσεων που χρειάζονται προκειμένου το πολεμικό Arc Independence να αποβιβάσει στην Αλεξανδρούπολη  όλο το υλικό της 1st Cavalry Brigade από το Fort Hood του Τέξας και να παραλάβει για επιστροφή στην Αμερική το υλικό της 1st Combat Aviation Brigade – μια τεράστια συγκέντρωση στο λιμάνι συνολικά 1.000 τροχοφόρων, κοντέινερς, ειδικού εξοπλισμού και ελικοπτέρων AH-64 Apache, UH-60 και HH-60 Blackhawk.

 

Θα πρέπει πλέον να έχει γίνει ολοφάνερο και στους πιο ανίδεους ότι η πρόσφατη ανανέωση της «αμυντικής» συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ εγκαινιάζει μια νέα περίοδο έντασης και ψυχρού πολέμου στην ευρύτερη περιοχή μας, σε

αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν «Ευρωπαϊκό Θέατρο Επιχειρήσεων» με ανάπτυξη νέων αμερικανονατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων σε ένα περιβάλλον που η ένταση κάθε λίγο και λιγάκι θα χτυπάει «κόκκινο», όπως φαίνεται από τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, την Ανατολική Ευρώπη και την αντί-ρωσική ρητορική για μετακινήσεις μεγάλων ρωσικών μονάδων στα σύνορα με της Ουκρανία, κάτι που έχει διαψευστεί ακόμα και από Αμερικανικές επίσημες πηγές. Ενώ ο συνεχιζόμενος ισχυρός εξοπλισμός της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ με την συμμετοχή αμερικανικών στρατιωτικών συμβούλων κάτι δημιουργεί μια εξαιρετικά επικίνδυνη ατμόσφαιρα στην Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Μαύρη θάλασσα .

 

Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα μισαλλοδοξίας η Ελληνική Επιτροπή «Φίλων της Κριμαίας» στοχεύει σταθερά, και κόντρα στα εφαρμοζόμενα από ΗΠΑ και ΕΕ εξοντωτικά αντίποινα, στην ενδυνάμωση της φιλίας και της συνεργασίας του Ελληνικού λαού με τους λαούς της Κριμαίας. Η σημαντική και αναγνωρισμένη Ελληνική μειονότητα της Κριμαίας, που απολαμβάνει πλήρη πολιτικά δικαιώματα και εκλέγει βουλευτές ελληνικής καταγωγής στην Βουλή της Κριμαιας την ίδια ώρα που το Ελληνικό κράτος δεν της χορηγεί βίζα για να είναι σε θέση να συνεχίσει να επισκέπτεται την Ελλάδα, μπορεί να παίξει ρόλο «γέφυρας» σε μια τέτοια κατεύθυνση.

 

Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, τις προοδευτικές κοινωνικές οργανώσεις να στηρίξουν τις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης της εσωτερικής σύγκρουσης στην Ουκρανία με διάλογο στην βάση των διεθνών συμφωνιών του Μινσκ που  έχουν υπογράψει οι εμπλεκόμενες πλευρές. Η Ελλάδα οφείλει να απέχει από ψυχροπολεμικές στρατιωτικές νατοϊκές επιχειρήσεις, που επιφέρουν τεράστιους κινδύνους για όλους τους γειτονικούς μας λαούς και χώρες. Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ εγκυμονεί και πάλι υπαρξιακούς κινδύνους για την ίδια μας τη χώρα μας. Στον σύγχρονο πολυπολικό κόσμο, συμφέρον της χώρας μας είναι  η δημιουργία ισορροπημένων  σχέσεων με όλους τους βασικούς δρώντες σε όλα τα γεωπολιτικά κέντρα. Ο δρόμος της ειρήνης και του διαλόγου είναι ο μόνος δρόμος που οφείλουμε ως Ελληνικός λαός, αλλά και ως Ελληνική Πολιτεία να υπηρετήσουμε.

 

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2021

 

Για την Συντονιστική Eπιτροπή

 

Νάντια Βαλαβάνη       Κωστας Ήσυχος      Γιάννης Ραχιώτης

 

06.12.2021 Ανακοίνωση της Ελληνικής Λέσχης ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ 06.12.2021 Ανακοίνωση της Ελληνικής Λέσχης ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 9:12:00 π.μ. Rating: 5