01.03.2022 ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΣΤΟ SPUTNIK

 ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΣΤΟ SPUTNIK


Θέλω να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση μου στους εργαζόμενους του Sputnik και του Russia Today, που με βάση ένα άγνωστης προέλευσης και νομικής αιτιολογίας πλαίσιο για τον ψηφιακό κόσμο απειλούνται σήμερα από την ΕΕ, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας, με «ξαφνικό θάνατο» σε όλη τη Δυτική επικράτεια. Η ΕΕ παίρνει σήμερα τη σκυτάλη ενός «black-out» από συγκεκριμένα κράτη-μέλη της, που είχαν εκδηλώσει μια τέτοια πρόθεση πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία αναζητώντας ωστόσο ακόμα τότε τυπικά προσχήματα για την επίφαση νομιμοφάνειας που αισθάνονταν ότι χρειάζονται, καθώς οι θεατές και αναγνώστες των δυο μέσων δεν υποχρεώνονται, αλλά επιλέγουν να τα παρακολουθούν. Σήμερα πέφτουν οι μάσκες σε μια Ευρώπη που φαίνεται να έχει χάσει τον μπούσουλα: Επιμένει να συνεχίζει να εμφανίζεται ως θεματοφύλακας της ελευθεροτυπίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών την ίδια ώρα που δεν αντέχει την παραμικρή διαφοροποίηση από την όποια κυρίαρχη άποψη - όχι μόνο στο επίπεδο της πολιτικής ανάλυσης, αλλά ακόμα  και σε αυτό της «απλής» ειδησεογραφίας.


Η ελληνική κυβέρνηση, που φέρει ακόμα το στίγμα ότι μια δεκαετία και δυο μνημόνια πριν υλοποιούσε τις προτροπές των Τροϊκανών ρίχνοντας «μαύρο» στην ίδια τη δική της δημόσια τηλεόραση, την ΕΡΤ, θα έπρεπε να είχε σήμερα το θάρρος να μην ακολουθήσει.


Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει. Σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη «μυστικά και ψέμματα», προσπαθεί να δείξει ότι αισθάνεται σαν «πάπια στο νερό» μέσα στο τωρινό τσουνάμι αντιρωσικής υστερίας: Αυτό που καταφεύγει στο παλιό αντισοβιετικό οπλοστάσιο για να μιμηθεί και ν’  αναπτύξει παραπέρα τα κλασικότερα όπλα του - από τη μακκαρθική «κάθαρση μέσω δικαστικών διώξεων» των γραμμάτων και των τεχνών μέχρι την αμερικάνικη θεωρία περί «Αυτοκρατορίας του Κακού». Αναρωτιέμαι αν το Υπουργείο Πολιτισμού της πατρίδα μας, που απαγορεύει σήμερα ρωσικές παραστάσεις όπερας, συναυλίες και τα Μπαλέτα Μπολσόι, ετοιμάζεται να παραδώσει τη σκυτάλη στο Υπουργείο Παιδείας για να αποβληθούν και οι Ρώσοι φοιτητές και φοιτήτριες που φοιτούν σε ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα κατά το υπόδειγμα που, αν είναι σωστές οι πληροφορίες, μόλις καθιέρωσαν η Γαλλία της «ελευθερίας, ισότητας, αδερφοσύνης», το Βέλγιο και η Τσεχία.


Ίσως κάτι απ’  όλα αυτά να διαισθάνονταν ο μακαρίτης ο Ζοζέ Σαραμάνγκου, όταν δήλωνε το 2003 στην Ελ Παίς: «O νεοφιλελευθερισμός ...είναι ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός».  


Αθήνα, 1 Μαρτίου 2022



01.03.2022 ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΣΤΟ SPUTNIK 01.03.2022 ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΣΤΟ SPUTNIK Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 10:27:00 μ.μ. Rating: 5