2 παραστάσεις για τον Βλαδίμηρο Μαγιακόβσκι

 "Θέλω το μέλλον σήμερα!"

Δημοσιεύτηκε στην Αυγή της Κυριακής, 9.5.2010
Στις 14 Απριλίου συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την αυτοκτονία του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκι, του φουτουριστή ποιητή που όσο κανένας άλλος σηματοδότησε τον εναγκαλισμό Οκτώβρη και ρωσικής καλλιτεχνικής πρωτοπορίας και τις οικουμενικές ελπίδες των νεαρών ημερών της σοβιετικής εξουσίας. Μ΄ αυτή την αφορμή ο Χώρος Διαλόγου και Δημιουργίας «Καμπάνη 2» οργανώνει την παράσταση – με ελεύθερη είσοδο – Μαγιακόβσκι: «Θέλω το μέλλον σήμερα». Και προσκαλεί να συμμετάσχουν όλους όσοι πιστεύουν ότι η τέχνη δεν είναι είδος πολυτελείας αλλά αντίθετα, πολύ περισσότερο στις σημερινές δύσκολες μέρες, χρειάζεται μια πολιτιστική επανάσταση για να μπορέσουμε ν΄ αμφισβητήσουμε με πρακτικό τρόπο τις βασικές επιλογές του συστήματος που σήμερα μας μαυρίζουν τη ζωή.
Πρόκειται για μια παράσταση 90’, που στήθηκε χάρη στη συλλογική, εθελοντική δουλειά πολλών ανθρώπων απ’ όλους τους τομείς της τέχνης. Συμπεριλαμβάνει ομιλίες, ποιήματα του Μαγιακόβσκι και για τον Μαγιακόβσκι, τραγούδια σε στίχους Μαγιακόβσκι, ένα θραύσμα από το θεατρικό του έργο του 1929 Ο κοριός με χρήση της πρωτότυπης μουσικής του Σοστάκοβιτς, ένα απόσπασμα από την ταινία του του 1918 Η πριγκίπισσα και ο αλήτης, video-ντοκιμαντέρ, φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα της εποχής σε σκηνοθετική επιμέλεια Δημήτρη Σκλάβου και παραγωγή Περικλή Αντωνίου.
Ποιήματα στα ρωσικά και στα ελληνικά θα διαβάσουν η Μαρία Μπέϊκου, εκφωνήτρια του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μόσχας, και άλλοι πολιτικοί πρόσφυγες. Θα τραγουδήσουν η Ναταλία Ρασούλη και η Μπενέττα Οικονόμου. Στο πιάνο, η Μαρίνα Παπαδημητρίου και η Κατερίνα Καραμπάτσα. Μαντολίνο θα παίξει ο Μιχάλης Μεσσήνης και κρουστά ο Γιώργος Γαβαλάς. Σπικάζ στο εισαγωγικό ντοκιμαντέρ για τον Μαγιακόβσκι, ο Ευθύμης Παπαδημητρίου. Τον Κοριό, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σκλάβου, ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Νίκος Καίσαρης, Ελένη Κωνσταντίνου, Νίκος Μάλλιος, Μάρκος Στεφάνου, Φωτεινή Λεβογιάννη και Γιάννης Παρτόγλου. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Κατεργάρη. Από μεριάς της «Καμπάνη Δύο» θα χαιρετίσει η Ελένη Δημοπούλου. Θα μιλήσουν ο Μανώλης Ρασούλης με θέμα «Κάθε συγκυρία έχει το Μαγιακόβκι της» και η Νάντια Βαλαβάνη με θέμα «Γιατί αυτοκτόνησε ο Μαγιακόβσκι;»
Και μια προκαταβολική γεύση: Το σπάραγμα ενός από τα δύο ποιήματα χωρίς τίτλο, που βρέθηκαν μαζί με το σημείωμα αυτοκτονίας του Μαγιακόβσκι:

Κατανοώ τη δύναμη και το σήμα κινδύνου των λέξεων –
Όχι αυτών που στο άκουσμα τους χειροκροτούν απ’ τα θεατρικά θεωρεία
Αλλά εκείνων που κάνουν τα φέρετρα να ξεφεύγουνε απ’ τους ώμους των νεκροπομπών
και πάνω στα δρύινα πόδια τους ν΄ απομακρύνονται.

Μια και μοναδική παράσταση: Τρίτη, 11 Μαίου 2010, στις 8.30 μμ, στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γιώργου Αρμένη (Σπυρίδωνος Τρικούπη 34, Εξάρχεια)
Νάντια Βαλαβάνη


Δημοσιεύτηκε στο ΔΡΟΜΟ της Αριστεράς στις 8.5.2010

Την Τρίτη, 11 Μαίου 2010, στις 8.30 μμ, στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γιώργου Αρμένη (Σπυρίδωνος Τρικούπη 34, Εξάρχεια) ο Χώρος Διαλόγου και Δημιουργίας «Καμπάνη 2» προσκαλεί όσους πιστεύουν ότι, πολύ περισσότερο στις συνθήκες της πιο βαθιάς πολιτικοοικονομικής κρίσης, δεν μπορούν να υπάρξουν ριζικές ανατροπές χωρίς μια πολιτιστική επανάσταση, να συμμετάσχουν στην παράσταση – με ελεύθερη είσοδο – Μαγιακόβσκι: «Θέλω το μέλλον σήμερα».
Πρόκειται για μια παράσταση 90’, που στήθηκε χάρη στη συλλογική, εθελοντική δουλειά πολλών ανθρώπων απ’ όλους τους τομείς της τέχνης ως αφιέρωμα στα 80 χρόνια απ’ την αυτοκτονία (14.04.1930) του φουτουριστή βάρδου της Οκτωβριανής Επανάστασης και της νεαρής Σοβιετικής εξουσίας. Συμπεριλαμβάνει ομιλίες, ποιήματα του Μαγιακόβσκι και για τον Μαγιακόβσκι, τραγούδια σε στίχους Μαγιακόβσκι, ένα θραύσμα από το θεατρικό του έργο του 1929 Ο κοριός με χρήση της πρωτότυπης μουσικής του Σοστάκοβιτς, ένα απόσπασμα από την ταινία του του 1923 Η πριγκίπισσα και ο αλήτης, video-ντοκιμαντέρ, φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα της εποχής σε σκηνοθετική επιμέλεια Δημήτρη Σκλάβου και παραγωγή Περικλή Αντωνίου.
Ποιήματα στα ρωσικά και στα ελληνικά θα διαβάσουν η Μαρία Μπέϊκου, εκφωνήτρια του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μόσχας, και άλλοι πολιτικοί πρόσφυγες. Θα τραγουδήσουν η Ναταλία Ρασούλη και η Μπενέττα Οικονόμου. Στο πιάνο, η Μαρίνα Παπαδημητρίου και η Κατερίνα Καραμπάτσα. Μαντολίνο θα παίξει ο Μιχάλης Μεσσήνης και κρουστά ο Γιώργος Γαβαλάς. Σπικάζ στο εισαγωγικό ντοκιμαντέρ για τον Μαγιακόβσκι, ο Ευθύμης Παπαδημητρίου. Τον Κοριό, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σκλάβου, ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Νίκος Καίσαρης, Ελένη Κωνσταντίνου, Νίκος Μάλλιος, Μάρκος Στεφάνου, Φωτεινή Λεβογιάννη και Γιάννης Πορτόγλου. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Μαρία Κατεργάρη. Από μεριάς της «Καμπάνη Δύο» θα χαιρετίσει η Ελένη Δημοπούλου. Θα μιλήσουν ο Μανώλης Ρασούλης με θέμα «Κάθε συγκυρία έχει το Μαγιακόβκι της» και η Νάντια Βαλαβάνη με θέμα «Γιατί αυτοκτόνησε ο Μαγιακόβσκι;»
Και για να μην ξεχνιόμαστε τέτοιες μέρες, μια γεύση από το ποίημα του Μαγιακόβσκι «Συζήτηση με τον Επιθεωρητής της Εφορίας για την ποίηση»:

Η ρίμα είναι
ένα βαρέλι δυναμίτης.
Ο στίχος είναι ένα φυτίλι αναμμένο.
Στο στίχο προχωρεί η φωτιά κι η ρίμα εκρήγνυται –
και με μια στροφή του ποιήματος
μια πόλη τινάζεται στον αέρα.

Νάντια Βαλαβάνη

«…παρακαλώ να λείψουν τα κουτσομπολιά. Τα απεχθανόταν φοβερά ο μακαρίτης»

Την Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2010, στις 7.30 μμ στο ΚΑΠΗ Μοσχάτου (Χαλκίδη 21, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης) η «Μεσοποταμία – Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου» παρουσιάστηκε ένα αφιέρωμα στη ζωή, το έργο και την εποχή του ποιητή και ζωγράφου Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, εμβληματικής φυσιογνωμίας της ρωσικής καλλιτεχνικής πρωτοπορίας και του Οκτώβρη. Τίτλος: «…παρακαλώ να λείψουν τα κουτσομπολιά. Τα απεχθανόταν φοβερά ο μακαρίτης» (από το γράμμα της αυτοκτονίας του). 

Με θέμα «Ο Μαγιακόβσκι του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου» θα μιλήσει η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σόνια Ιλίνσκαγια, ενώ στη σχέση του με τον κυβοφουτουρισμό θα αναφερθεί η εικαστικός Σοφία Αλεξανδρίδου. 

Οι ηθοποιοί Βασιλική Ρούσου και Μελέτης Γεωργιάδης θα διαβάσουν ποιήματα του. Το εικαστικό μέρος (video-art) έχει επιμεληθεί η Σοφία Αλεξανδρίδου. Οργάνωση, επιλογή ποιημάτων και επιμέλεια: Αμαλία Βασιλακάκη.

Το αφιέρωμα κλείνει με μια παρέμβαση λόγου, εικόνας και μουσικής με τίτλο «Γιατί αυτοκτόνησε ο Μαγιακόβσκι;» Ιδέα, κείμενο και αφήγηση: Νάντια Βαλαβάνη. Αφήγηση και τραγούδι: Μπενέτα Οικονόμου. Πιάνο: Κατερίνα Καραμπάτσα. Video-art: Περικλής Αντωνίου και Έλσα Τριβιζάκη. Σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Σκλάβος.2 παραστάσεις για τον Βλαδίμηρο Μαγιακόβσκι 2 παραστάσεις για τον Βλαδίμηρο Μαγιακόβσκι Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 3:44:00 μ.μ. Rating: 5