Σημεία από συνέντευξη στο «Δημοτικό Ραδιόφωνο του Πειραιά» , 05.09.2012

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη μιλώντας σήμερα στο «Δημοτικό Ραδιόφωνο του Πειραιά» και στους δημοσιογράφους Ν. Μπαρδούνια και Π. Κασιμάτη, μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

• Σχετικά με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος, αυτό που δυο χρόνια πριν υποστήριζε η Αριστερά είναι σήμερα κοινός τόπος, καθώς ακόμη και το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο. Εξαιτίας του PSI τινάχθηκαν στον αέρα τα αποθεματικά των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και χρειάστηκε η Ελλάδα να δανειστεί 50 δις για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος, καθώς της επιβλήθηκε να «κουρέψει» κατά προτεραιότητα τον εαυτό της.

• Η ΕΚΤ προς το παρόν κερδίζει μεγάλα ποσά από την κρίση χρέους. Χρειάζεται διπλή αντιμετώπιση του χρέους, σε πανευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αναγκαίο να υπάρξει μέτωπο των λαών και χωρών του ευρωπαϊκού Νότου για τη ρύθμιση του τεράστιου πλέον συνολικού χρέους, ξεκινώντας από το πιο απλό απ’ όλα τα μέτρα: αντί η ΕΚΤ να δανείζει με 0,75% τις τράπεζες για να δανείζουν με τη σειρά τους τις χώρες με εξωφρενικά επιτόκια κερδοσκοπώντας σε βάρος των λαών που κρατούν αυτές τις τράπεζες σε ζωή με «πακέτα διάσωσης», θα έπρεπε με αυτό το επιτόκιο να μπορεί η ΕΚΤ να δανείζει κατευθείαν τις ίδιες τις χώρες. Και βέβαια υπάρχει θέμα διαγραφής μέρους του ευρωπαϊκού χρέους.

• Σε ελληνικό επίπεδο τόνισε ότι χρειάζεται αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και δραστικό κούρεμα του χρέους, έτσι ώστε να λυθούν τα χέρια και η χώρα να περάσει με τα κατάλληλα εργαλεία, όπως είναι οι δημόσιες τράπεζες, σε ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης και στη συνέχεια ανάπτυξης καθοδηγούμενης από ένα πανεθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. • Η Νάντια Βαλαβάνη υπογράμμισε ότι σε μια περίοδο που οι μεγάλες επιχειρήσεις επενδύουν στον πρωτογενή τομέα, οι χειρισμοί που αφορούν την Αγροτική με την άρνηση ανακεφαλαιοποίησης και τη χαριστική παραχώρηση της στην Τράπεζα Πειραιώς, είναι εγκληματικοί. Το ίδιο συμβαίνει και με την περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που όπως το κρας-τεστ σε 69 διαφορετικές τράπεζες δυο χρόνια πριν ανέδειξε στην καλύτερη εμπορική τράπεζα στην Ελλάδα και την 3η καλύτερη στην Ευρώπη. Το μόνο πρόβλημα του προέρχεται από το «κούρεμα» και την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα – όπως έκανε με τις υπόλοιπες τράπεζες και παρά τις δεσμεύσεις – στην ανακεφαλαιοποίηση του.

• Από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ είναι κατηγορηματική η άρνηση των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), από τις οποίες οι όποιες εξαγωγές επιτυγχάνονται θα είναι στην πραγματικότητα γερμανικές εξαγωγές από εδάφη εκτός Γερμανίας, καθώς χάρη στο ειδικό φορολογικό καθεστώς τους, από την προστιθέμενη αξία που δημιουργείται, στη χώρα υποδοχής μένουν μόνο ψίχουλα. Ταυτόχρονα οι εργασιακές σχέσεις διέπονται από καθεστώς γαλέρας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ΕΟΖ τις οποίες η Γερμανία έχει σήμερα ως βασική πρόταση για «ανάπτυξη» για όλες τις χώρες του Νότου ξεκινώντας από την Ελλάδα, απαγορεύονται από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Χαρακτηριστικά στη διεθνή βιβλιογραφία η βασική χώρα υπόδειγμα για αυτές είναι ο Άγιος Μαυρίκιος, δηλαδή μια χώρα στην οποία πριν την εγκατάσταση τους δεν υπήρχαν όχι απλώς εξαγωγές αλλά ούτε καν βιομηχανική παραγωγή.

 • Και μπορούμε να καταλάβουμε τι είδους εργασιακό καθεστώς θα εξαπλωθεί σε τυχόν ΕΟΖ από την Κρήτη μέχρι την Ανατολική Θράκη, αρκεί να σκεφτούμε το χθεσινό non-paper της τρόικα προς τον κ. Στουρνάρα και κ. Βρούτση. Σύμφωνα με αυτό με κρατική παρέμβαση ο ήδη σοβαρά μειωμένος κατώτερος μισθός θα πρέπει να αποκατασταθεί από ένα «κατώτερο εισόδημα» κάτω των 500 ευρώ με αποδέσμευση του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων από το ωράριο των επιχειρήσεων, με 6ήμερη εργασία για όλους και υποκατάσταση του οκτάωρου με «κανονικό» ωράριο εργασίας ως 13 ώρες την ημέρα.

 • Είμαστε σίγουροι ότι οι εργαζόμενοι θα υπερασπιστούν και θα πάρουν στα χέρια τους τη ζωή τους απέναντι σε μια προοπτική για τους ίδιους και τη χώρα που θα γενικεύει τα συσσίτια της Εκκλησίας και των δήμων, στα οποία τρέφονται σήμερα καθημερινά μισό εκατομμύριο άνθρωποι, σε ατομική βάση και θα τα φέρει στο σπίτι ως μοναδική απολαβή και προσδοκία της καθημερινότητας εκατομμυρίων εργαζομένων.

 Αθήνα, 05.09.2012
Σημεία από συνέντευξη στο «Δημοτικό Ραδιόφωνο του Πειραιά» , 05.09.2012 Σημεία από   συνέντευξη στο «Δημοτικό Ραδιόφωνο του Πειραιά» , 05.09.2012 Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 5:59:00 μ.μ. Rating: 5