Δήλωση - απάντηση σε δημοσίευμα για την εξέταση του Προέδρου της ΔΕΗ στην Επιτροπή για τις ΔΕΚΟ ( 20.12.2012)Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» (19.12.2012) εμφανίζεται δημοσίευμα του κ. Α. Καρακούση, σύμφωνα με το οποίο στη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής για τις ΔΕΚΟ (18.12.2012), όλοι οι ερωτώντες βουλευτές απέφυγαν να θέσουν με οποιονδήποτε ενδιαφέροντα για το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ τρόπο στον υποψήφιο για δεύτερη θητεία Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβό, το θέμα της τεράστιας επικείμενης αύξησης των τιμολογίων. Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στο δικό μου όνομα.

Επειδή αυτό δεν ισχύει σίγουρα για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - μέλη της επιτροπής – και, θα έλεγα, επίσης για τους υπόλοιπους ερωτώντες βουλευτές – και επειδή το θέμα με τη μορφή «γιατί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ρώτησαν για την αύξηση της ΔΕΗ;» τέθηκε και σε τηλεοπτικές συζητήσεις, παραθέτω το σχετικό απόσπασμα από τη δική μου παρέμβαση ερωτήσεων. Και ο καθένας ας βγάλει μόνος του τα δικά του γενικότερα συμπεράσματα:

 «Γίνεται φανερό μέσα από όλη τη συζήτηση και από ό,τι ξέραμε πριν έρθουμε σε αυτήν την αίθουσα, ότι υπάρχει ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Η ΔΕΗ, πριν αρχίσει το πείραμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας ή όπως λέμε τώρα τελευταία το πείραμα της ιδιωτικοποίησης, γιατί είναι ενταγμένη σε μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης εκτός από την ίδια την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στο πλαίσιο του ΤΑΙΠΕΔ, ήταν μια σοβαρά κερδοφόρος εταιρεία, η οποία κατάφερνε να εξασφαλίσει σχετικά φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα για τους ανθρώπους που είχαν όντως ανάγκη. 

 Φθάνουμε λοιπόν τώρα σε ένα σημείο που πάμε σε πολύ μεγάλες αυξήσεις του τιμολογίου μέχρι την 1η Ιουλίου του 2013 και από κει και πέρα αποσύρεται, εντελώς και η Κυβέρνηση. Δηλαδή τη δυνατότητα που έχει τώρα, που είναι ήδη εξωφρενικά τα μεγέθη, να πει «όχι κατά 48%, αλλά κατά 20 -25%» τότε δεν θα έχει πια αυτή την δυνατότητα. Στα ΜΜΕ λένε ότι όλα αυτά είναι ένα παιχνίδι: Δηλαδή λες 48% για να αισθανθεί μετά ο άλλος ανακουφισμένος που μπήκε «πρόκα» στα τιμολόγια «μόνο» κατά 25%.

 Εγώ σας λέω ότι δεν είναι παιχνίδι και ότι είναι μια πραγματική λειτουργία στο πλαίσιο αυτών των όρων που έχουν επιβληθεί από την Ε.Ε. 

Φεύγει λοιπόν η Κυβέρνηση από τη μέση. Τι κοινωνικό πρόβλημα θα δημιουργηθεί; Αυτή την στιγμή, χωρίς καθόλου αύξηση, σε 30 χιλιάδες νοικοκυριά το μήνα τούς κόβουν το ρεύμα γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν. Και από ότι έψαξα το πρόβλημα του ΕΕΤΗΔΕ, του χαρατσιού δεν είναι το κύριο πρόβλημα τους τελευταίους μήνες. Δεν μπορούν να πληρώσουν έτσι κι αλλιώς το ηλεκτρικό ρεύμα ακόμη και χωρίς χαράτσι. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Σε τι είδους κοινωνία θα οδηγηθούμε με αυτού του είδους τις ρυθμίσεις, που τις ονοματίζουμε ως μνημονιακές υποχρεώσεις, και είναι η τεράστια αύξηση του ρεύματος, η υποχρέωση από τον κανονισμό της Ε.Ε. για την ενέργεια η απελευθέρωση της αγοράς; Ξέρετε τι κάνουμε ουσιαστικά; Πριν από έναν αιώνα μπορεί όλοι να ζούσαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά υπήρχε μια άλλη βάση οργάνωσης της κοινωνικής ζωής. Σήμερα, οργάνωση της κοινωνικής ζωής χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σημαίνει πρακτικά, συνθήκες τρωγλοδυσίας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, εκτός αν είσαι κάποιος εκκεντρικός πολυεκατομμυριούχος που μπορείς να εξασφαλίσεις άλλες συνθήκες ζωής χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας και η απάντηση, βέβαια, μπορεί να δοθεί σε πολλά επίπεδα. Είναι όμως πριν από όλα μια πολιτική απάντηση. Εμείς έχουμε άποψη γι’ αυτό, αλλά θα ήθελα να ξέρω και την άποψη της Κυβέρνησης αλλά και τη δική σας».


 Αθήνα, 20.12.2012
Δήλωση - απάντηση σε δημοσίευμα για την εξέταση του Προέδρου της ΔΕΗ στην Επιτροπή για τις ΔΕΚΟ ( 20.12.2012) Δήλωση - απάντηση σε δημοσίευμα για την εξέταση του Προέδρου της ΔΕΗ στην Επιτροπή για τις ΔΕΚΟ ( 20.12.2012) Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 2:21:00 μ.μ. Rating: 5