Video και (γραπτή) ομιλία της Νάντιας Βαλαβάνη για τους πολλαπλασιαστές στην Ολομέλεια της Βουλής (13.2.2013) στο ν/σχ του Υπουργείου Οικονομικών για τον Απολογισμό και Ισολογισμό του κράτους Οικονομικού Έτους 2011. (Video)


Ομιλία της Νάντιας Βαλαβάνη στην Ολομέλεια της Βουλής για την Κύρωση Απολογισμού και Ισολογισμού οικονομικού έτους 2011 και σχετικά με την αντιμετώπιση της Κυβέρνησης στο λάθος του ΔΝΤ για τους πολλαπλασιαστές.


Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, χάρη στη «δημιουργική» νομοθετική παρέμβαση της τρικομματικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών στο ημερολόγιο, συζητάμε τους προϋπολογισμούς και τους απολογισμούς των οικονομικών ετών προχωρώντας ανάποδα. Τρεις μήνες πριν συζητήθηκε και ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του 2013, ενώ χθες και σήμερα συζητούμε τον Ισολογισμό του 2011 και την κύρωση του Απολογισμού του ίδιου οικονομικού έτους. Και μόλις λίγες μέρες πριν δόθηκε στη δημοσιότητα η Ετήσια Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το Οικονομικό Έτος 2010.

Περιδιαβαίνοντας έτσι το χρόνο, μέσα από αυτά τα κείμενα σε αντίθετη κατεύθυνση, από το 2013 στο 2010, δημιουργείται ένα είδος αντεστραμμένου déjà vu. Γιατί από την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2010 προδιαγράφεται ήδη όλη η πορεία των πολιτικών των Μνημονίων, που οδήγησαν στο να γονατίσει οικονομικά η συντριπτική εργαζόμενη πλειοψηφία του ελληνικού λαού το 2013. Το ουσιώδες είναι ότι συζητώντας χρονικά αντίστροφα τα πράγματα, η Βουλή εμποδίζεται να βγάλει συμπεράσματα για το σήμερα απ’ ό,τι έχει ήδη συντελεστεί.

 Ίσως αυτό να είναι και επιδιωκόμενος στόχος προκειμένου να υπάρξει μια ασάφεια και αβεβαιότητα, ώστε κάθε φορά να εκβιάζονται οι Βουλευτές της Συγκυβέρνησης για να δώσουν για μια ακόμη φορά την ψήφο τους για τα για ακόμη μια φορά «τελευταία μέτρα» για τη σωτηρία της χώρας, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι μ’ αυτήν την πολιτική η χώρα και ο λαός της οδηγούνται κυριολεκτικά στην καταστροφή. Σ’ αυτή τη λογική ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε χθες: «Εμείς πρώτοι θέσαμε το θέμα διόρθωσης του λάθους με τους πολλαπλασιαστές με έναν μη δημαγωγικό και δημιουργικό τρόπο και ήρθε σήμερα ο κ. Τσίπρας, είκοσι τέσσερις ώρες μετά, και κομίζει γλαύκας στην Αθήνα». Δεν είναι εδώ ο κ. Στουρνάρας, είναι ο κ. Σταϊκούρας και είναι κρίμα γιατί αν ήταν εδώ ο κ. Στουρνάρας θα ήθελα να τον ρωτήσω: Σοβαρά, κύριε Στουρνάρα; Αργήσαμε κατά ένα εικοσιτετράωρο;

Χθες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το θέμα με ερώτησή του στον Πρωθυπουργό, προκειμένου ο κ. Σαμαράς, που δεν μας τιμά σχεδόν ποτέ στη Βουλή με την παρουσία του, να έρθει και να δώσει εξηγήσεις. Γιατί δεν μπορεί την ώρα που έρχεται μια καινούργια φοροεπιδρομή σε ανθρώπους που έχουν οικονομικά εξαντληθεί και δεν μπορούν πια να ζήσουν, την ώρα που ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Μέργος, διαπιστώνει ότι ο κατώτερος μισθός των 489 ευρώ καθαρά για πλήρη απασχόληση, που σε λίγο θα τον παίρνουν σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι, δεν είναι αρκετά «κατώτερος», να κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε τις ολέθριες συνέπειες για τη χώρα και το λαό από το πρόγραμμα της Τρόικας, που έχετε κάνει ιδιοκτησία σας.

 Κι έρχεται ο κ. Στουρνάρας και μας λέει πως αργήσαμε μια μέρα, γιατί αυτός έθεσε το ζήτημα στο Eurogroup προχθές. Σοβαρά, αργήσαμε; Την περασμένη Παρασκευή δεν καταθέσαμε τέσσερις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών για τον πολλαπλασιαστή;

Ή μήπως περιμέναμε να έρθει να παραδεχτεί ο Διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Τζέρι Ράις, τα σχετικά με την καταστροφή που επήλθε στην χώρα τέλος Ιανουαρίου αυτής της χρονιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την ‘Εκθεση του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 3 Ιανουαρίου; Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το θέμα αμέσως μετά τη δημοσίευση της Έκθεσης «World Outlook» του Οκτωβρίου του 2012 του ΔΝΤ, όπου για πρώτη φορά γίνεται η παραδοχή για τους πολλαπλασιαστές.

Αυτή είναι η πρώτη χρονολογικά αναφορά στο περιβόητο λάθος, στην πραγματικότητα έγκλημα με τους πολλαπλασιαστές, στην ελληνική Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ το έβαλε με τον πιο επίσημο τρόπο στην εισήγηση που έκανα ως ειδική αγορήτρια για το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2013 στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στις 10 Οκτωβρίου 2012. Διαβάζω από τα πρακτικά: «Ας συμπεραίνει η μόλις δημοσιοποιημένη ετήσια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, παραθέτοντας στοιχεία από 28 χώρες, ότι οι προβλέψεις των Κυβερνήσεων – εννοείται και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - για τον αντίκτυπο της δημοσιονομικής λιτότητας, ήταν από την αρχή της κρίσης συστημικά υπεραισιόδοξες, καθώς υποτιμούσαν τη ζημιά στην οικονομία και την ανάπτυξη. Ενώ από την αρχή της μεγάλης ύφεσης ο πολλαπλασιαστής που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να υπολογίσουν τις επιπτώσεις της λιτότητας πάνω στην ανάπτυξη είναι 0,5%, τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι στην πραγματικότητα οι πολλαπλασιαστές κυμαίνονται μεταξύ 0,9% και 1,7%. Δηλαδή, η ζημιά που γίνεται κάθε φορά στην πραγματική οικονομία μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και το υπερδιπλάσιο από το μέγεθος της κοινωνικής δαπάνης που τσεκουρώνεται».

 Αυτή είναι η πρώτη αναφορά που έχει γίνει στην υπόθεση των πολλαπλασιαστών στην ελληνική Βουλή. Και, βέβαια, εμείς δεν θέσαμε ποτέ το ζήτημα ακαδημαϊκά. Από την αρχή εντοπίσαμε ότι πρόκειται για μία τραγικά σοβαρή διαπίστωση, που δεν συνοδευόταν από κανένα πολιτικό συμπέρασμα στην αντίθετη κατεύθυνση, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Ευρώπη, ούτε για τις υπόλοιπες χώρες τις εγκλωβισμένες στη μέγγενη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Αυτή η ανάγκη στροφής και εγκατάλειψης αυτής της πολιτικής, η ανάγκη αποδέσμευσης από τα Μνημόνια, ήταν το κεντρικό ζήτημα που βάλαμε ξανά και ξανά στις πιο σοβαρές παρεμβάσεις που είχαμε μπροστά μας στην αμέσως επόμενη περίοδο, όπως είναι η Έκθεση της Ειδικής Εισηγήτριας για τον Προϋπολογισμό του 2013 στις 4 Νοεμβρίου του 2012 ή στην Εισήγησή μου στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2013 στην Ολομέλεια στις 8 Νοεμβρίου του 2012.

 Καταθέτω για τα Πρακτικά τις δύο εισηγήσεις και την έκθεση, όπου γίνεται πολύ μεγάλη και αναλυτική αναφορά στο ζήτημα. (Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Όλγα – Νάντια Βαλαβάνη καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής) Ο κ. Σταϊκούρας, που είναι εδώ, ξέρει καλά πόσες φορές και με πόση επιμονή στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ρωτούσαμε όλο το Νοέμβριο - ρωτούσα εγώ προσωπικά - τους Οικονομικούς Υπουργούς μέχρι να καταφέρουμε να εκμαιεύσουμε ότι όλη η διόρθωση μεταξύ του Προϋπολογισμού του 2012 και των προηγούμενων δύο, ήταν ο πολλαπλασιαστής να πάει από το 0,5% στο 0,7%.

 Όπως αποκαλύπτεται στο έγγραφο, στο οποίο αναφερόμαστε στην ερώτηση της προηγούμενης Παρασκευής, στο Υπουργείο Οικονομικών ήδη το 2011 υπολόγιζαν ότι η πραγματική επίδραση των πολλαπλασιαστών στην ύφεση ήταν από 2,5% έως 3%. Δηλαδή - και με αυτό θέλω να κλείσω - είναι ένα πραγματικό έγκλημα σε βάρος του λαού και της χώρας, που οδήγησε σε 50 δις «μέτρα» και αντίστοιχη καταστροφή του ΑΕΠ και στη σημερινή δυστυχία του λαού. Και συνεχίζεται χωρίς να έχει βγει κανένα ορατό συμπέρασμα - ούτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τρόικα, που το μόνο που λένε είναι «να εφαρμόσετε το πρόγραμμα και να συμμορφωθείτε», ούτε από την ίδια την Κυβέρνηση.

 Όπως ακριβώς γίνεται με τα πειραματόζωα στις διάφορες δοκιμές των φαρμακευτικών εταιρειών, που ενδιαφέρει μόνο να ολοκληρωθεί το πρωτόκολλο και όχι ποιοι ζουν και ποιοι πέθαναν. Επειδή ο ελληνικός λαός δεν νομίζω ότι θέλει να είναι πειραματόζωο, είναι στα χέρια του να τερματίσει το πείραμα και να σβήσει το πρωτόκολλο.

Σας ευχαριστώ.
Video και (γραπτή) ομιλία της Νάντιας Βαλαβάνη για τους πολλαπλασιαστές στην Ολομέλεια της Βουλής (13.2.2013) στο ν/σχ του Υπουργείου Οικονομικών για τον Απολογισμό και Ισολογισμό του κράτους Οικονομικού Έτους 2011. (Video) Video και (γραπτή) ομιλία της Νάντιας Βαλαβάνη για τους πολλαπλασιαστές στην Ολομέλεια της Βουλής (13.2.2013) στο ν/σχ του Υπουργείου Οικονομικών για τον Απολογισμό και Ισολογισμό του κράτους Οικονομικού Έτους 2011. (Video) Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 9:32:00 π.μ. Rating: 5