Δήλωση της Νάντιας Βαλαβάνη για το "χάρισμα" του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στη Eurobank


ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ 

ΓΙΑ ΤΟ «ΧΑΡΙΣΜΑ» ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗ EUROBANK H βουλευτής Β΄Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την ολοκλήρωση της «απορρόφησης» του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» από τη Eurobank, αφού της είχε ουσιαστικά χαριστεί:

 «Την Παρασκευή 27.12.2013 ολοκληρώθηκε, μ’ εντολή του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η νομική συγχώνευση μέσω απορρόφησης από την Eurobank, του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου». Η ελληνική κυβέρνηση βαρύνεται πλέον και επίσημα με τη διάλυση μιας δημόσιας τράπεζας με ιστορία 113 ετών - της κατεξοχήν ελληνικής τράπεζας λαϊκής αποταμίευσης. Η «απορρόφηση» του Νέου ΤΤ συνιστά «χάρισμα» για την «διάσωση» της Eurobank – ένα «δώρο» με χρήματα του ελληνικού λαού και των χιλιάδων μικρομετόχων του ιστορικού ΤΤ, που στις 18.1.2013 είδαν τις μετοχές τους να μηδενίζονται με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας: προκειμένου η Eurobank να γίνει ελκυστικότερη στα διεθνή funds, που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για πακέτα μετοχών της, και ν’ αποτελέσει την πρώτη χρονικά τράπεζα με δημόσια κεφαλαιακή βάση - σχεδόν κατά 90% - που θ’ αφελληνιστεί πλήρως κατά τη μεθοδευμένη διαδικασία πλήρους αφελληνισμού του, δημόσιας μετοχικής βάσης και ιδιωτικού management, ελληνικού τραπεζικού συστήματος. 

 Υπενθυμίζουμε ότι το «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» - ακόμη μέχρι να συντελεσθεί η δρομολογημένη πλήρης απορρόφησή του από τη Eurobank την προηγούμενη Παρασκευή - παρέμενε η πιο υγιής ελληνική τράπεζα, επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένη και με τις λιγότερες επισφάλειες. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι αντίστοιχα το ιστορικό ΤΤ, απ’ τη διάσπαση του οποίου σε good bank και bad bank προέκυψε το Νέο ΤΤ, ήταν – σύμφωνα με όλους τους δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των stress tests και της έκθεσης της Blackrock του 2011, που η κυβέρνηση εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να κρύβει από τους έλληνες βουλευτές στις επανειλημμένες προσκλήσεις μας να κατατεθούν οι σχετικές εκθέσεις, - η πλέον βιώσιμη τράπεζα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς σχεδόν το σύνολο των ζημιών του προερχόταν απ’ το καταστροφικό «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων (PSI του Φεβρουαρίου 2012) που κατείχε ως εγγυητής του δημόσιου συμφέροντος. Δε θα πρέπει να ξεχάσουμε επίσης ότι, ως προς το ΤΤ, όλη αυτή η διαδικασία δρομολογήθηκε με την πρωτοφανή δήλωση, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής τον Αύγουστο 2012, ότι «το ΤΤ δεν είναι βιώσιμο» - κόντρα σε όλες τις «εμπιστευτικές» εκθέσεις και στοιχεία – του Υπουργού Οικονομικών. Ο οποίος, κατά την προσφιλή του μέθοδο κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για θέματα τραπεζικά και ιδιωτικοποιήσεων, άφησε στα «αναπάντητα» της Βουλής όλες τις προηγούμενες ερωτήσεις που είχαμε υποβάλλει για το ΤΤ, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας ερώτησης, την οποία υπέγραφε σχεδόν ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στις 7.11.2013 με τίτλο «Έστω και τώρα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο χρειάζεται να παραμείνει αυτοτελής δημόσια τράπεζα, συνεχίζοντας να διαδραματίζει το ρόλο του». 

Επειδή σε κάθε χώρα της Ευρώπης υπάρχουν και λειτουργούν δεκάδες ταχυδρομικά ταμιευτήρια. Επειδή οι εργαζόμενοι του, μέχρι προχθές, Νέου ΤΤ έχουν επίσης εργασιακά δικαιώματα. Επειδή ο ελληνικός λαός και μια κυβέρνηση αποδεσμευμένη από τα Μνημόνια χρειάζεται, για να μπορέσει να εφαρμόσει ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης προς όφελος των συμφερόντων της συντριπτικής εργαζόμενης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, να διαθέτει δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα προστατεύουν τη λαϊκή αποταμίευση: Απαιτούμε απαντήσεις για τα ερωτήματα που θέσαμε στον Υπουργό Οικονομικών το Νοέμβριο. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η δημιουργία των de facto καταστάσεων, μέσω των οποίων κυβέρνηση και Τρόικα επιχειρούν να προκαταλάβουν και ν’ αποτρέψουν ένα, σε ριζικά διαφορετική κατεύθυνση απ’ το σημερινό, μέλλον για το λαό και τον τόπο. 

Το Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 29.12.2013
Δήλωση της Νάντιας Βαλαβάνη για το "χάρισμα" του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στη Eurobank Δήλωση της Νάντιας Βαλαβάνη για το "χάρισμα" του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στη Eurobank Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 3:51:00 μ.μ. Rating: 5