ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ: "ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΗ ΑΓΝΟΗΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ MALL «ACADEMY GARDENS» ΑΠΟ ΤΟ REAL ESTATE ΤΗΣ BLACKROCK ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ"

Δήλωση της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ, Βουλευτή Β΄ ΑΘΗΝΩΝ του ΣΥΡΙΖΑ 

ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΗ ΑΓΝΟΗΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ MALL «ACADEMY GARDENS» ΑΠΟ ΤΟ REAL ESTATE ΤΗΣ BLACKROCK ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ 

 

Η Νάντια Βαλαβάνη, βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση: 

«Στις 31-10-2013, μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, καταθέσαμε ερώτηση αναφορικά με απαράδεκτες μεθοδεύσεις για την εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στο Οικοδομικό Τετράγωνο 75 του Δήμου Αθηναίων σε βάρος της προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος και των δυνατοτήτων που προσφέρει για βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Πρόκειται για την υπόθεση οικοδόμησης του εμπορικού κέντρου Academy Gardens στο χώρο του πρώην συγκροτήματος Μουζάκη (κατεδαφίστηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες παρά τον χαρακτήρα του ως νεότερο βιομηχανικό μνημείο) και την εξαίρεση του από τους περιορισμούς δόμησης, που επιβλήθηκαν πρόσφατα στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Την ιδιοκτησία του χώρου και τη διαχείριση του έργου για την ανέγερση του σχεδιαζόμενου Mall έχει η, γνωστή από τους ελέγχους στις ελληνικές τράπεζες, αμερικάνικη πολυεθνική BlackRock μέσω της θυγατρικής της, ARTUME S.A. 

Στο Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) «Τροποποίηση του συντελεστή δόμησης των οικοπέδων και του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους των κτιρίων στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος» (ΦΕΚ 2013 ΑΑΠ/165) υπήρξε σημειακή τροποποίηση του ορίου σε σχέση με το αρχικό τοπογραφικό διάγραμμα, που είχε σταλεί για επεξεργασία και έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Δηλαδή, άλλο ήταν το τοπογραφικό διάγραμμα, στη βάση του οποίου γνωμοδότησε το ΣτΕ, κι άλλο συνοδεύει το ΠΔ στο παραπάνω ΦΕΚ. Αποτέλεσμα; Η εξαίρεση της περιοχής ανέγερσης του Academy Gardens από τον Τομέα ΙΙ, ο οποίος, λόγω του ότι περιβάλλει τον αρχαιολογικό χώρο, έχει μικρό συντελεστή δόμησης (2,1) και χαμηλό επιτρεπόμενο ύψος (15μ) – προφανώς ακατάλληλα για τα προγραμματιζόμενα 50.000 μ2 δόμησης ενός «θηριωδών διαστάσεων» Mall. 

Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το 77/2013 Πρακτικό Επεξεργασίας και τη Γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να περιοριστεί η δόμηση στη συγκεκριμένη περιοχή, για σοβαρούς αρχαιολογικούς και πολεοδομικούς λόγους, εγείροντας μάλιστα ζήτημα νομιμότητας, αλλά και ισονομίας σε σχέση με τους κατοίκους της περιοχής και των όμορων δήμων. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη Γνωμοδότηση του ΣτΕ, «ειδικότερα ως προς το τμήμα της περιοχής του τομέα ΙΙΙ, το οποίο έχει μέτωπο τον Κηφισό (σ.σ. περιοχή του Academy Gardens), ο προβλεπόμενος σ.δ. 2,4 και το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων του τομέα ΙΙΙ (18μ) δεν προτείνονται νομίμως, διότι η περιοχή αυτή ευρίσκεται εγγύς του αρχαιολογικού χώρου, τμήμα της ίδιας περιοχής περιλαμβάνεται, ορθώς, στον τομέα ΙΙ με σ.δ. 2,1, τα δε Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των όμορων Δήμων στα σημεία, που γειτνιάζουν με το τμήμα αυτό του τομέα ΙΙΙ, προβλέπουν αισθητά μικρότερους συντελεστές δόμησης». 

Αποτελεί άποψη και του ΣΥΡΙΖΑ ότι η υπερβολική δόμηση έχει καταστήσει αναγκαία μια δραστική παρέμβαση για τον πλήρη πολεοδομικό ανασχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής γύρω από τον μεγάλης σημασίας αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, που ταυτόχρονα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς ελεύθερους χώρους πρασίνου - περιπάτου, παιχνιδιού και αθλητικών δραστηριοτήτων της πόλης. Σύμφωνα και με το ΣτΕ, στην παρέμβαση αυτή πρέπει να ενταχθούν όχι μόνο η γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνος, αλλά και το συνεχόμενο Βιοτεχνικό Πάρκο, καθώς και τμήμα της όμορης γειτονιάς του Αγ. Γεωργίου. Αυτό θ’ αναβαθμίσει δραστικά τις συνθήκες ζωής των κατοίκων της περιοχής και ταυτόχρονα θα εντάξει τις χιλιάδες σημερινές μικρές δραστηριότητες, που αναπτύσσονται στο χώρο, σ’ ένα σχέδιο ήπιας ανάπτυξης, διασώζοντας τις και δημιουργώντας πραγματικές κι όχι φανταστικές θέσεις εργασίας (διαδίδεται ότι θα δημιουργηθούν 1900 θέσεις εργασίας κατά το στάδιο της κατασκευής και 1600 κατά τη λειτουργία του Academy Gardens, ο Εμπορικός Σύλλογος ωστόσο υπολογίζει ότι θα χαθούν 6.000 - 7.000 υπάρχουσες θέσεις εργασίας, απ’ αυτές που κρατήθηκαν μέσα σε κρίση και μνημόνια «με τα δόντια», από τα «λουκέτα» που θα μπουν λόγω Mall). Μόνο έτσι, με την ανάπλαση, που προτείνουμε, θ΄ αναδειχθούν οι δυνατότητες δημιουργίας ενός υπερτοπικού πόλου πολιτισμού και πρασίνου. 

Παραμένει ακατανόητη και ασύμβατη με ένα τέτοιο στόχο, η διακριτική μεταχείριση του κομβικού τμήματος, στο οποίο πρόκειται να ανεγερθεί το Academy Gardens, με την εκ των υστέρων, δηλαδή μετά τη Γνωμοδότηση του ΣτΕ, εξαίρεσή του από τoν Τομέα ΙΙ του ΠΔ. Είναι ολοφάνερο ότι η σκοπιμότητα δεν μπορεί να υπαγορεύεται παρά από τις «ανάγκες» ανέγερσης ενός κτιρίου με μεγάλη δόμηση και μεγάλο ύψος, σύμφωνα με τις επιθυμίες του «επενδυτή» και όχι το δημόσιο συμφέρον. Τα δημοσιεύματα περί ανάμιξης του Γραφείου Πρωθυπουργού και η υιοθέτηση του σχεδίου για ένα τέτοιο Mall από μεριάς του Δημάρχου Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος «Re-launching Athens», απαιτούν επίσης απαντήσεις. 

Στο επίκεντρο, ωστόσο, βρίσκεται η στάση των δύο Υπουργείων, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που έχουν την ευθύνη για την τροποποίηση του αρχικού τοπογραφικού διαγράμματος. Στις 26-11-2013 ο Υπουργός Περιβάλλοντος απάντησε στην ερώτηση μας στη Βουλή, επισυνάπτοντάς έγγραφα δύο πλήρως αναρμόδιων για την υπόθεση υπηρεσιών του Υπουργείου, που αναφέρονται σε ζητήματα άσχετα με τα ερωτήματα που του απευθύναμε. Στο ένα, μάλιστα, διαφημίζεται η «φιλοσοφία ανάπτυξης του Academy Gardens»! Με άλλα λόγια, ο Υπουργός Περιβάλλοντος δεν απάντησε λέξη για το τοπογραφικό διάγραμμα, που βρέθηκε προσαρτημένο στο ΠΔ, στη θέση αυτού που «είδε» το ΣτΕ. Όσο για τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, δεν απάντησε καθόλου, με αποτέλεσμα η ερώτηση μας να καταχωρηθεί το Δεκέμβριο επισήμως στον κατάλογο των «αναπάντητων ερωτήσεων», που τηρείται στη Βουλή. 

Παίρνοντας υπόψη ότι στο ΣτΕ εκκρεμεί προσφυγή κατοίκων της περιοχής κι ότι η Δικαιοσύνη εξετάζει το θέμα σχετικά με το τοπογραφικό διάταγμα που συνοδεύει το ΦΕΚ, ρωτάμε εκτός Βουλής τους κ.κ. Υπουργούς: 

- Για ποιο λόγο στο Προεδρικό Διάταγμα του ΦΕΚ 2013 ΑΑΠ/165 υπήρξε διακριτική μεταχείριση της περιοχής ανέγερσης του Academy Gardens, με την εξαίρεσή της από το μικρό συντελεστή δόμησης (2,1) και το χαμηλό επιτρεπόμενο ύψος (15μ), αγνοώντας την ιδιαίτερη αναφορά για το αντίθετο, που γίνεται στο 77/2013 Πρακτικό Επεξεργασίας και τη Γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας; 

- Ποιες είναι οι απόψεις των αρμοδίων υπηρεσιών των δύο Υπουργείων; 

- Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν άμεσα, για να αποτρέψουν την ανέγερση ενός φαραωνικού κτιρίου σε απόσταση 550 μ από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, σε μια νευραλγική θέση για την πολεοδομική οργάνωση της περιοχής, αλλά και για λόγους ίσης μεταχείρισης των πολιτών, καθώς και για την προστασία εκατοντάδων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και, προπαντός, χιλιάδων σημερινών θέσεων εργασίας;» 

Το Γραφείο Τύπου
20.1.2014
ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ: "ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΗ ΑΓΝΟΗΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ MALL «ACADEMY GARDENS» ΑΠΟ ΤΟ REAL ESTATE ΤΗΣ BLACKROCK ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ" ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ: "ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΗ  ΑΓΝΟΗΣΗ  ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ MALL «ACADEMY GARDENS» ΑΠΟ ΤΟ REAL ESTATE ΤΗΣ BLACKROCK ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ" Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 6:06:00 μ.μ. Rating: 5