ΔΗΛΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΜΑΤΒΙΕΝΚΟ


«Δεν είναι ντροπή, κύριε Υπουργέ, που δεν μπορεί να έρθει στην Ελλάδα 

η Πρόεδρος της Ρωσικής Άνω Βουλής κα Ματβιένκο;» 


Η βουλευτής Β΄Αθήνας και υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή την απάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα σε ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: 

«Το ελληνικό ΥΠΕΞ όχι απλώς δε δίνει οποιαδήποτε απάντηση στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το τι μέτρα θα λάβει, ώστε να μπορέσει να έρθει ξανά στη χώρα μας η Πρόεδρος της Ρωσικής Άνω Βουλής και γνωστή και πολύτιμη φίλη της Ελλάδας κα Βαλεντίνα Ματβιένκο, αλλά σε μια άκρως γραφειοκρατική «απάντηση» μέσω του Διπλωματικού Γραφείου του Υφυπουργού κ. Δημήτρη Κούρκουλα, απλώς επιβεβαιώνει τα μέτρα που της απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα: «Η Πρόεδρος της Ρωσικής Άνω Βουλής κα Βαλεντίνα Ματβιένκο έχει συμπεριληφθεί σε κατάλογο περιοριστικών μέτρων της Ε.Ε». και έχει προστεθεί στον κατάλογο των κυρώσεων «λόγω δημόσιας υποστήριξης στην Άνω Βουλή για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία». 

Δεν είναι ντροπή, κύριε Υπουργέ, που η ελληνομαθής κα Ματβιένκο, τρίτο πολιτειακά πρόσωπο στην ιεραρχία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πρώην Πρέσβης στην Ελλάδα και με επανειλημμένες τιμητικές διακρίσεις στο πρόσωπο της από μεριάς των ελληνικών πολιτειακών αρχών για την εξαιρετική προσωπική συμβολή της στη προώθηση των ελληνορωσικών σχέσεων τότε και σήμερα από τη θέση της στην Άνω Βουλή, δεν μπορεί να επισκεφτεί τη χώρα μας; Σε τι ενέργειες έχει προβεί το ελληνικό ΥΠΕΞ για να αρθούν τα μέτρα αυτά απέναντι στο πρόσωπο της; Και τι σκοπεύει να κάνει παραπέρα; Έχει άραγε τη πολυτέλεια η χώρα μας τέτοιες στιγμές να χάνει διαχρονικούς φίλους της;». 

 Το Γραφείο Τύπου 

Αθήνα, 15.7.2014
ΔΗΛΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΜΑΤΒΙΕΝΚΟ ΔΗΛΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΜΑΤΒΙΕΝΚΟ Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 10:52:00 π.μ. Rating: 5