"ΑΓΚΑΘΙ Η ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ"


ΔΗΛΩΣΗ 

ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ«Αγκάθι η αναζωπύρωση του εθνικισμού στην Αλβανία και στα Βαλκάνια» 

Με αφορμή το περιστατικό στην Δερβιτσάνη της γειτονικής Αλβανίας, η βουλευτής Β΄ Αθηνών και υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Ανησυχία για τη στάση έναντι της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία προκαλούν τα κρούσματα εθνικισμού στη γειτονική μας χώρα. Το χθεσινό περιστατικό στην Δερβιτσάνη, ελληνικό μειονοτικό χωριό έξω από το Αργυρόκαστρο, όπου ομάδα πολιτών από άλλο χωριό φέρεται να επέδραμε με θρησκευτικά-εθνικιστικά συνθήματα σε βάρος του μειονοτικού πληθυσμού, κακοποιώντας μάλιστα και ηλικιωμένους, θα μπορούσε να αξιολογηθεί ως μεμονωμένο, εάν δεν ερχόταν να προστεθεί σε άλλες ενέργειες, που αναζωπυρώνουν τις εθνικιστικές εντάσεις, επιβαρύνοντας την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων στην περιοχή. 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, η Αλβανική Κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της για αποκλιμάκωση της έντασης σε μια περίοδο κρίσιμη για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών προσδοκιών της γειτονικής μας χώρας. Ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό έχει και ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, μεταξύ άλλων και σε σχέση με τη μεταρρύθμιση του διοικητικού πλαισίου της περιοχής στην οποία διαμένουν τα μέλη της. 

Είναι απαραίτητο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών να αναγνωρίσει με νηφαλιότητα ότι η εξελισσόμενη κλιμάκωση εθνικιστικών παθών στη περιοχή είναι ένα αγκάθι, το οποίο, εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα με αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, απειλεί να υπονομεύσει καίρια τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια και τη δυνατότητα διευθέτησης των διμερών μας εκκρεμοτήτων. Νέες αναφλέξεις στα Βαλκάνια και αναζωπύρωση αλυτρωτικών διεκδικήσεων μόνο ζοφερές κι απρόβλεπτες επιπτώσεις μπορούν να έχουν για όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της περιοχής». 

Το Γραφείο Τύπου 

Αθήνα, 16.10.2014
"ΑΓΚΑΘΙ Η ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ" "ΑΓΚΑΘΙ Η ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ" Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 3:48:00 μ.μ. Rating: 5