ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (11.11.2014)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Τοποθέτηση της Νάντιας Βαλαβάνη για πλευρές της κρίσης στην Κυπριακή ΑΟΖ 
στη Διαρκή Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής 

Μιλώντας για 2η μέρα για το ίδιο θέμα, την εξωτερική πολιτική της χώρας με επίκεντρο την κρίση που έχει ξεσπάσει στην κυπριακή ΑΟΖ, αυτή τη φορά στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η Νάντια Βαλαβάνη, βουλευτής Β’ Αθηνών και Υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε, μεταξύ άλλων, ότι: 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί θετική την αναζήτηση στηριγμάτων και συμμαχιών ανάμεσα σε όλες τις χώρες της περιοχής, στις οποίες Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να στηριχθούν για την περιφρούρηση της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξουν ανοιχτές γραμμές της Ελλάδας με την Τουρκία, γιατί αυτό απαιτεί μια νηφάλια στάση και μια εξωτερική πολιτική ανοιχτή στο μέλλον. Άλλο όμως αυτό, και άλλο ο προγραμματισμός της 3ης συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας σε μια χρονική περίοδο που το «Μπαρμπαρός» και τουρκικά πολεμικά βρίσκονται στην Κυπριακή ΑΟΖ. Θέλουμε, τόνισε η Νάντια Βαλαβάνη, το ΑΣΣ Ελλάδας Τουρκίας να αποκτήσει έναν άλλο ρόλο από αυτόν που είχε στις δύο προηγούμενες συνόδους του. Αντί να καταναλώνεται στην παραγωγή πλήθους συμφωνιών, η συνολική σημασία των οποίων είναι ελάχιστη, να επικεντρωθεί σε 2-3 ουσιαστικές συμφωνίες που να λύνουν πραγματικά προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες. Έναν τέτοιο ουσιαστικό ρόλο αυτό το πραγματικά σημαντικό όργανο για τις σχέσεις των δύο χωρών, δεν μπορεί να τον παίξει σε συνθήκες κρίσης και «διπλωματίας κανονιοφόρων». Και δε μπορεί να αποτελεί επιχείρημα ότι θα συγκληθεί το Συμβούλιο για να φύγουν οι κανονιοφόροι, γιατί έτσι «γλιστράμε» ήδη σε λογικές διλημμάτων. 

Σχετικά με τη πρόταση του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα, προκειμένου να αποσυρθεί το «Μπαρμπαρός», για δημιουργία ομάδας διαβούλευσης για τον τρόπο επιμερισμού των μελλοντικών εσόδων από τους υδρογονάνθρακες ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν, να αφαιρεθεί η συμφωνία για το τρόπο διανομής αυτών των εσόδων μεταξύ των δύο κοινοτήτων από το συνολικό πακέτο διαπραγμάτευσης μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε μεγάλη αποδυνάμωση όχι μόνο της διαπραγματευτικής θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και αφαίρεση ενός σοβαρού κινήτρου για να μπορέσει να υπάρξει μια τέτοια συνολική λύση.

 Γραφείο Τύπου 

Αθήνα, 11.11.2014
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (11.11.2014) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (11.11.2014) Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 10:51:00 μ.μ. Rating: 5