ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ VIDEO «ΕΠΟΧΗΣ», (17.11.2016)


Νάντια Βαλαβάνη,1974

 

To παρακάτω video μου έστειλε πριν λίγες βδομάδες από τη Γερμανία ο ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός, που ερευνούσε για την περίοδο σε γερμανικά ιστορικά αρχεία. Όπως φαίνεται από τη σήμανση του, ανήκει στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press και είναι syndicated, δηλαδή έχει  παραχθεί για να διανεμηθεί από το πρακτορείο στο παγκόσμιο δίκτυο συνδεδεμένων μαζί του τηλεοπτικών μέσων, προφανώς για τα δελτία ειδήσεων της 1ης Αυγούστου 1974.

Προσωπικά δε θυμάμαι τη συγκεκριμένη συνάντηση. Τις μέρες που ακολούθησαν αμέσως μετά την αποφυλάκιση μας (26.7.1974 – 32 άντρες και 9 γυναίκες) έγιναν δεκάδες συναντήσεις και συζητήσεις, τυπικές και άτυπες συνεντεύξεις με ΜΜΕ από όλο τον κόσμο. Συμμετείχα σε πολλές απ’  αυτές - με διαφορετική, κάθε φορά, σύνθεση της «ομάδας» που συζητούσε με τους ξένους ανταποκριτές.

 

Στο παρόν video παρουσιάζονται στα αγγλικά, με δύο λόγια για τον καθένα, στελέχη του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ (μέλη της τελευταίας: Σωτήρη - φοιτήτρια ιατρικής, τυπογράφος στο παράνομο τυπογραφείο της ΑντιΕΦΕΕ - και Βαλαβάνη). Με βάση τη σειρά παρουσίασης στο video, εμφανίζονται: Ο Γρηγόρης Φαράκος, ο Κώστας Κάππος, εγώ, ο Δημήτρης Γόντικας και η Αγγελική Σωτήρη, ενώ μιλά σύντομα (επίσης στα αγγλικά) για το «χτύπημα του Φλεβάρη» (14.2.1974) ενάντια στο ΚΚΕ, την ΚΝΕ και την ΑντιΕΦΕΕ, τα βασανιστήρια στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών στη Μεσογείων και στις Φυλακές Μπογιατίου της ΕΣΑ και τις συνθήκες κράτησης και  προφυλάκισης ο Αντώνης Αμπατιέλλος. [Όλοι, εκτός από τον Γρηγόρη Φαράκο, που ήταν φυλακισμένος, καταδικασμένος για «κατασκοπεία υπέρ ξένης δύναμης» (εμφυλιοπολεμικός α.ν.375), ήμαστε προφυλακισμένοι έχοντας παραπεμφθεί για δίκη το Σεπτέμβρη 1974 στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών κατηγορούμενοι με βάση τον επίσης εμφυλιοπολεμικό α.ν.509 για «απόπειρα βίαιης ανατροπής του καθεστώτος». Η δίκη αυτή, λόγω της κατάρρευσης της χούντας και της επακόλουθης Γενικής Πολιτικής Αμνηστίας, δεν έγινε ποτέ.)

 

Όταν αναφέρεται σε εμένα, ο παρουσιαστής λέει ότι, κατά δήλωση μου, «δεν είναι κομμουνίστρια» - πράγμα που είναι εντελώς απίθανο να είχα δηλώσει, καθώς ήμουν μέλος της ΚΝΕ. Το πιθανότερο είναι να είχα πει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι δεν ήμουν μέλος του ΚΚΕ (πρέπει να ήμουν, μεταξύ της «παρέας» στο video, η μόνη που δεν είχα γίνει κατά τη διάρκεια της δικτατορίας μέλος του ΚΚΕ). Από τους έξι εμφανιζόμενους στο video, βρισκόμαστε στη ζωή οι τρεις νεώτεροι (Δημήτρης Γόντικας, Αγγελική Σωτήρη κι εγώ).Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2016
 Νάντια Βαλαβάνη


ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ VIDEO «ΕΠΟΧΗΣ», (17.11.2016) ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ VIDEO «ΕΠΟΧΗΣ», (17.11.2016) Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 6:45:00 μ.μ. Rating: 5