18.07.2021 Άρθρο στον ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟ της Πρέσβειρας της Κούβας στην Αθήνα

 

18.07.2021 Άρθρο στον «Ημεροδρόμο»

 

Η Κουβανική Επανάσταση αγωνίζεται εν μέσω πανδημίας ενάντια στο εμπάργκο και την εκστρατεία ψευδών ειδήσεων 

                                                        

                                                        της Σέλμυς Μαρία Δομίνγκεζ Κορτίνα                                                  Πρέσβειρας της Κούβας στην Αθήνα

 62 χρόνια Επανάστασης απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, που συμπληρώθηκαν την 1η Ιανουαρίου, προσδίδουν παγκόσμια βαρύτητα στον ηρωικό αγώνα του κουβανικού λαού. Σε αυτό το διάστημα μπόρεσε να καταγραφεί η ικανότητα του λαού της Κούβας και των ηγετών της να κρατήσουν ψηλά, απέναντι στην άγρια και ακατάπαυστη εχθρότητα του προπυργίου του ιμπεριαλισμού, τα λάβαρα της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της εθνικής κυριαρχίας, της ενότητας και ολοκλήρωσης της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, της δημοκρατίας, του σοσιαλισμού και της αλληλεγγύης με τους λαούς του κόσμου. Το κλειδί της νίκης στη διάρκεια αυτών των έξι δεκαετιών της Επανάστασης υπήρξε η αδιάρρηκτη ενότητα του λαού γύρω από την πρωτοπορία και την ηγεσία της Επανάστασης, από τις μορφές του Κομαντάντε Φιδέλ Κάστρο, του Αρχιστράτηγου Ραούλ Κάστρο, ως τη σημερινή ιστορική συνέχεια των νέων γενεών Κουβανών, στο πρόσωπο του Προέδρου Μιγκέλ Δίας-Κανέλ.

 

Σήμερα, η ενότητα του λαού, το Κομμουνιστικό Κόμμα και η ηγεσία της Επανάστασης εξακολουθούν να είναι αναγκαία και συνεχίζουν να προωθούν την παγίωση και εμβάθυνση της επαναστατικής διαδικασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο εγκληματικός οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ κατά της Κούβας, αλλά και να αναπτυχθεί η χώρα προς όφελος της ευημερίας του κουβανικού λαού.

Μετά από όλα αυτά τα χρόνια, η Σοσιαλιστική Επανάσταση στην Κούβα έχει να επιδείξει πολλαπλά επιτεύγματα. Ανάμεσά τους:

·        εξασφάλιση της άσκησης του δικαιώματος στη δωρεάν υγεία

·        δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης,

·        εξασφάλιση της πρόσβασης στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία,

·        αγώνας για τη διατήρηση του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη, 

·        πλήρης ισότητα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος δέρματος, εθνικής καταγωγής, θρησκευτικών πεποιθήσεων, κοινωνικής κατάστασης ή όποιας άλλης αιτίας προσβλητικής για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, επιπλέον της ανεξιθρησκίας που προστατεύεται από το κουβανικό σύνταγμα.

Η διατήρηση όμως των επιτευγμάτων αυτών στάθηκε δύσκολη. Μετά τον θρίαμβο του 1959, οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της ισχυρής και ηγεμονιστικής γείτονος, που δεν υποφέρουν την ύπαρξη μιας Σοσιαλιστικής Επανάστασης στη Λατινική Αμερική, έχουν θέσει ως στόχο να ανατρέψουν την κουβανική κυβέρνηση, να ξεμπερδεύουν με τον σοσιαλισμό και να ανακτήσουν την ηγεμονία και επικυριαρχία τους επί της χώρας μας.

 

Έχουν χρησιμοποιήσει διαφόρους διαύλους και διάφορα πολιτικά εργαλεία προκειμένου να επιτύχουν αυτόν τον στόχο. Το επικρατέστερο υπήρξε ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός, που αποτελεί και το κύριο εμπόδιο για την ανάπτυξη της Κούβας.

 

Ο αποκλεισμός συνίσταται σε έναν περίπλοκο ιστό νόμων και διοικητικών διατάξεων που αποτελούν τις νομικές του βάσεις και ισχύουν ως σήμερα, ενώ κάτω από την «ομπρέλα» του διεξάγονται ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και πλήττουν όχι μόνον την Κούβα, αλλά και τρίτες πλευρές.

 

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ενίσχυσε τον αποκλεισμό και τις διώξεις κατά της Κούβας σε υψηλότατα, γενοκτόνα επίπεδα, με στόχο να βλάψει την κάλυψη των βασικών αναγκών του κουβανικού λαού και τις καθημερινές του δραστηριότητες και να επιρρίψει την ευθύνη γι’ αυτό στην κουβανική κυβέρνηση, με απώτερο σκοπό να επιχειρήσει να αποδείξει την αποτυχία του σοσιαλισμού και να παρεμποδίσει τον λαό από το να συνεχίσει να υποστηρίζει την Επανάσταση.

 

Ελήφθησαν πολυάριθμα οικονομικά μέτρα διαφόρων τύπων που ζημιώνουν τις κύριες πηγές εισοδήματος της χώρας και εμποδίζουν την κουβανική κυβέρνηση να έχει πρόσβαση στα προϊόντα που είναι απαραίτητα για τον πληθυσμό και για την ανάπτυξη του έθνους. Γενικώς, ελήφθησαν 243 μονομερή καταναγκαστικά μέτρα που ενίσχυσαν τον αποκλεισμό και βρίσκονται ακόμη σε ισχύ εφόσον δεν καταργήθηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση του Τζόζεφ Μπάιντεν.

 

Ο αρνητικός αντίκτυπος του αποκλεισμού επιδεινώνεται και αποδεικνύεται ωμότερος στις σημερινές συνθήκες αντιμετώπισης της πανδημίας της Covid-19, επιβαρύνοντας επιπροσθέτως το κουβανικό σύστημα δημόσιας υγείας με το να δυσχεραίνει την απόκτηση υλικών, εξοπλισμών και άλλων παραγωγικών συντελεστών που απαιτούνται επειγόντως προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

 

Από τις αρχές της Κουβανικής Επανάστασης δόθηκε προτεραιότητα στην ανάπτυξη της επιστήμης, γι’ αυτό και η BioCubaFarma, ο σημερινός Όμιλος Βιοτεχνολογικών και Φαρμακευτικών Βιομηχανιών της Κούβας, έχει μετατραπεί σε στρατηγικό τομέα για τη χώρα, πληρεί υψηλά ποιοτικά πρότυπα και χαίρει υψηλού διεθνούς κύρους.

 

Επιπλέον, η Κούβα έχει διακριθεί για τον πνεύμα αλληλεγγύης και διεθνισμού της. Έχει υποδεχθεί φοιτητές της Ιατρικής, έχει αποστείλει καθηγητές για τη δημιουργία και την ενίσχυση Ιατρικών Σχολών και Ιατρικών Ταξιαρχιών σε διάφορες χώρες. Για παράδειγμα, ταξιαρχίες της Διεθνούς Δύναμης Ειδικευμένων Ιατρών σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες «Χένρυ Ρηβ» εργάζονται σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων κάποιων ευρωπαϊκών, ενάντια στην πανδημία της Covid-19, όπως προηγουμένως ενάντια στον ιό έμπολα στην Αφρική ή σε φυσικές καταστροφές σε άλλες χώρες.

 

Απέναντι στην πανδημία της Covid-19, η Κούβα δραστηριοποίησε το σύστημα υγείας της, κινητοποίησε το εθνικό επιστημονικό δυναμικό και τη βιοφαρμακευτική βιομηχανία της, διαθέτοντας όπως πάντα τη λαϊκή υποστήριξη. Γι’ αυτό και μπόρεσαν να αναπτυχθούν ταχύτατα αποτελεσματικά εθνικά πρωτόκολλα για την περίθαλψη των κρουσμάτων ή τη φροντίδα υπόπτων κρουσμάτων της Covid-19, να εξασφαλιστεί νοσηλευτική ικανότητα για όλους τους νοσούντες αλλά και η πλήρης υποστήριξη των μονάδων εντατικής θεραπείας, η θεσμική απομόνωση των επαφών των νοσούντων και η δωρεάν πρόσβαση στα τεστ PCR (μοριακά) και Αντιγόνου (rapid), καθώς και η λειτουργία εργαστηρίων μοριακής βιολογίας σε όλες τις επαρχίες της χώρας. Όλη αυτή η προσπάθεια του έθνους επέτρεψε να παραμείνει, συγκριτικά, πολύ χαμηλή η θνητότητα λόγω της πανδημίας.

 

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Κούβα έχει αναπτύξει επίσης 5 υποψήφια εμβόλια και εξετάσει 3 εξ αυτών σε κλινικές μελέτες και δοκιμές, σε εκατομμύρια Κουβανούς. Ένα εξ αυτών, το εμβόλιο Αμπντάλα, αφού χορηγηθούν και οι τρεις δόσεις, καταδεικνύει αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 92,28%, κάτι που το κατατάσσει πολύ υψηλότερα από τις απαιτήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκειμένου να εγκριθεί ένα εμβόλιο κατά της Covid-19.

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό αποτέλεσμα της προσπάθειας που καταβάλλει η επιστήμη στην υπηρεσία του λαού, κάτι μοναδικό στη Λατινική Αμερική, παρά την ιμπεριαλιστική εχθρότητα.

 

Αλλά και η ΕΕ στον αγώνα της κατά της Κουβανικής Επανάστασης έχει χρησιμοποιήσει και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί πολύ έντονα την ιδεολογική υπονόμευση, ενώ επινοεί ψευδείς προφάσεις για να μας κατατάξει σε άδικες λίστες, διενεργεί εκστρατείες κατά των ιατρών μας, κατά των ηγετών μας, κατά των επιτευγμάτων και των δράσεων της Κουβανικής Επανάστασης, και πλάθει δήθεν θύματα και δήθεν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκειμένου να αμαυρώσει την εικόνα της Επανάστασης.

 

Η κυβέρνηση της Κούβας έχει πλήρη γνώση της ανάμειξης της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών στη χρηματοδότηση, τον προσανατολισμό και την υποκίνηση ομάδων και ατόμων στην Κούβα προκειμένου να αμφισβητήσουν την εξουσία της κυβέρνησης, τόσο από ειρηνικές όσο και από βίαιες οδούς. Η Κούβα γνωρίζει την επίμονη αλλά αποτυχημένη προσπάθεια να συμμεριστούν αυτούς τους σκοπούς και οι πλέον αντιπροσωπευτικοί τομείς της τέχνης, του πολιτισμο και της διανόησης της χώρας.

 

Γνωρίζει επίσης τον ισχυρό μηχανισμό ο οποίος, εξ Ηνωμένων Πολιτειών ορμώμενος, παρεμβαίνει αθέμιτα, χειραγωγεί και παρενοχλεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ασύγκριτη τεχνολογική και χρηματική υποστήριξη, με σκοπό να διαδώσει παραπληροφόρηση, να οδηγήσει στο μίσος, να διχάσει τον πληθυσμό, να σπείρει τη μεμψιμοιρία και να προτρέψει στη διάπραξη παρανομιών.

 

Τούτες τις στιγμές, η Κούβα υφίσταται εκστρατείες ψευδών ειδήσεων, χειραγωγήσεις που επιχειρούν να υπονομεύσουν την Κουβανική Επανάσταση, να επιρρίψουν στην κουβανική κυβέρνηση την ευθύνη για τις οικονομικές δυσχέρειες σε καιρούς πανδημίας, δίχως να λαμβάνουν υπ’ όψιν τις συνέπειες του αποκλεισμού, που αποτελεί τη βασική αιτία των δυσχερειών. Επιδιώκουν να εμφανίσουν την Κούβα σαν μια χώρα που έχει καταρρεύσει και όπου επικρατεί χάος, αποσκοπώντας να προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη και να αιτιολογήσουν μια εξωτερική επέμβαση.

 

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι χορηγείται από τις ΗΠΑ χρηματοδότηση σε άτομα στην Κούβα και το εξωτερικό με σκοπό τη δημιουργία ομάδων στη χώρα μας τα οποία να προωθούν την εσωτερική αταξία, να προκαλούν και να πραγματοποιούν κινήσεις κατά των θεσμών και να διαπράττουν βίαιες ενέργειες. Είναι επίσης γνωστό τοις πάσι ότι προάγουν και υποκινούν εκστρατείες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με ψεύδη και παρερμηνείες περί της κουβανικής πραγματικότητας, με παραπληροφόρηση, με απαξίωση της κουβανικής κυβέρνησης.

 

Ο Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μιγκέλ Δίας-Κανέλ Μπερμούδες, είπε το εξής: «Όποιος θέλει να δει πώς είναι η Κούβα, πώς ζει κανείς στην Κούβα, πώς κάθε μέρα ο λαός αυτός γράφει ηρωικές σελίδες, πως ο λαός αυτός αντιμετώπισε την πανδημία εν μέσω τέτοιων συνθηκών, πώς μια κυβέρνηση πασχίζει καθημερινά να δουλέψει πάνω στα ζητήματα που πλήττουν ιδιαίτερα τον πληθυσμό, θα μπορέσει και να δει πόσο διαφορετικός είναι ο κόσμος για τον οποίο παλεύουμε, ο κόσμος που θέλουμε να χτίσουμε». Ο Πρόεδρος Δίας-Κανέλ επεσήμανε επίσης ότι όποιοι έχουν διαπράξει μιντιακή τρομοκρατία «έχουν χρησιμοποιήσει τις ίδιες τις διαδηλώσεις υποστήριξης της Επανάστασης, τις παρουσίασαν σαν να ήταν δημόσιες εκδηλώσεις κατά της Επανάστασης». Αναφέρθηκε επίσης στο ότι πήραν «εικόνες, φωτογραφίες, στιγμιότυπα από άλλες χώρες, από άλλα μήκη και πλάτη που ουδεμία σχέση έχουν με την Κούβα. Πήραν μια φωτογραφία από την Αίγυπτο, από μια διαδήλωση στην Αίγυπτο, και είπαν πως είναι μια διαδήλωση στο Μαλεκόν. Πήραν εικόνες από τους πανηγυρισμούς στην Αργεντινή για την κατάκτηση του Copa América -με το οποίο χαίρεται και η Κούβα- και είπαν επίσης ότι πρόκειται για διαδηλώσεις στην Κούβα. Είναι γελοιωδέστατο… αλλά δηλητηριάζει, και το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που όλα αυτά τους έχουν εμφυσηθεί και αποδέχονται αυτήν την πληροφόρηση. Κατά συνέπεια, πιστεύω πως πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς, πως πρέπει να συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε αυτό που συμβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να μην αφήσουμε το δηλητήριο να περάσει».

 

Ο λαός και η κυβέρνηση στοίχισαν την αποτυχία του σχεδίου που προκάλεσε τα γεγονότα της 11ης Ιουλίου στην Κούβα, και των fake news που κυκλοφόρησαν στα μέσα ολόκληρου του κόσμου. Στην Κούβα, το Κράτος, η κυβέρνηση και οι θεσμοί διατηρούν τον έλεγχο και εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της χώρας στις συνθήκες που επιβάλλει η υγειονομική κρίση.

Η Κυβέρνηση έχει λάβει και θα λάβει τα μέτρα που είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και της γαλήνης των πολιτών. Σε καμία στιγμή, όπως είπαν ορισμένοι καλοθελητές, οι κουβανικές Αρχές δεν κάλεσαν σε συμπλοκές και σε βία μεταξύ συμπατριωτών. Η κατάσταση εξηγήθηκε στον λαό, ο οποίος υπήρξε ανέκαθεν και είναι πάντα πρωτοπόρος στην υπεράσπιση της Πατρίδας. Η παρακίνηση να διχαστούν οι Κουβανοί προέρχεται έξωθεν και όχι έσωθεν.

 

Ο κουβανικός λαός, που αγαπά την ειρήνη και έχει βαθιές ουμανιστικές αρχές, θα συνεχίσει να αντιστέκεται, δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας πολυσυλλεκτικής, δημοκρατικής, με ευημερία και βιωσιμότητα, με όλους μαζί και για το καλό όλων.

Ο λαός και η κυβέρνηση της Κούβας εκφράζουν τις ευχαριστίες τους για τις πολυάριθμες εκδηλώσεις υποστήριξης απέναντι στην Κούβα που πραγματοποίησαν φίλοι της Κούβας σε όλον τον κόσμο, συνοδευόμενες από την απόρριψη τόσο των πλάγιων χειρισμών κατά της σταθερότητας στο Νησί όσο και του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού των ΗΠΑ.

 

Οι Έλληνες φίλοι μας απέδειξαν ενεργά την αλληλεγγύη τους και την υποστήριξή τους στην Κουβανική Επανάσταση, και τους ευχαριστούμε βαθιά. Αυτή είναι η απόδειξη των ιστορικών και πολιτισμικών δεσμών μεταξύ της Κούβας και της Ελλάδας, καθώς και της αγάπης και της φιλίας που ενώνουν τους δύο λαούς μας.                 Μετάφραση: Σαπφώ Διαμάντη

https://www.imerodromos.gr/arthro-tis-presveiras-tis-koyvas-gia-ton-imerodromo-quot-kratame-psila-ta-lavara-tis-eleytherias-tis-anexartisias-tis-ethnikis-kyriarchias-toy-sosialismoy-kai-tis-allileggyis-me-toys-laoys-toy-kosmoy/

 

18.07.2021 Άρθρο στον ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟ της Πρέσβειρας της Κούβας στην Αθήνα  18.07.2021 Άρθρο στον ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟ της Πρέσβειρας της Κούβας στην Αθήνα Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 8:58:00 μ.μ. Rating: 5