10.04.2022 ΕΠΟΧΗ Ν.Βαλαβάνη - Αν το θέλουν οι πάνω... Οι τελευταίες εξελίξεις στην επανασχεδίαση του Ελληνικού

 

ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ «ΠΑΝΩ»...

Για τις τελευταίες εξελίξεις στην «επανασχεδίαση» του Ελληνικού


                                                                      της Νάντιας Βαλαβάνη


Στις 21.02.2022 σε ανακοίνωση της η Ευρεία Επιτροπή για την Υπεράσπιση του Ελληνικού εκτιμούσε αναλυτικά τις εξελίξεις στο εξάμηνο από τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ στη Lamda Development του Όμιλου Λάτση, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στον αγώνα κατοίκων και κινημάτων. Στην ανακοίνωση, που αξίζει να διαβαστεί ως έχει, συνοψίζονταν οι εξελίξεις και τα οικονομικά στοιχεία στους τομείς: Μάρκετινγκ για πωλήσεις σε πλούσιους, αλλά και δημοσίων σχέσεων απέναντι στους «πληβείους» (Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού, Κτίριο Μετεγκατάστασης Συλλόγων ΑΜΕΑ & Experience Park).  Προπωλήσεων οικιστικών μονάδων. Συμφωνιών με μεγάλους ελληνικούς και διεθνείς ομίλους (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Όμιλος Φουρλής, Όμιλος ΤΕΜΕΣ, Όμιλος Κοπελούζου, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Brooke Lane Capital, προσεχώς Hard Rock κ.α.). Οι τελευταίοι θα συμπαρατάσσονται πλέον μπροστά μας πλάι στον Όμιλο Λάτση συναποτελώντας τον υπό διαμόρφωση νέο «συλλογικό επενδυτή».


Η Επιτροπή απαντά επίσης στον βασικό ισχυρισμό δημοσίων σχέσεων του «επενδυτή» («η μεγαλύτερη επένδυση σήμερα στην Ευρώπη» είναι «για όλους»), ενώ υπενθυμίζει όχι μόνο το οικονομικό έγκλημα σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος (παράδοση του «μεγαλύτερου παραλιακού οικόπεδου της Μεσογείου», 20’ από το κέντρο της Αθήνας, αντί τιμήματος μικρότερου από 100 ευρώ/τμ), αλλά και το περιβαλλοντικό σε βάρος της ζωής των κατοίκων της Αττικής: Στην ίδια την περιβαλλοντική έκθεση του «επενδυτή» γίνεται η αναγκαστική παραδοχή ότι η (φαραωνική) δόμηση, παρά το Πάρκο και τα «πράσινα» και «έξυπνα» κτίρια, θα επιφέρει περιβαλλοντική επιδείνωση κατά 2 βαθμούς της μετρούμενης κλίμακας εν μέσω κλιματολογικής κρίσης...


«Ζήτηση πέρα από κάθε προσδοκία για κατοικίες»...


Στον ενάμιση μήνα που πέρασε από τότε οι νεότερες εξελίξεις, ανακοινούμενες αποκλειστικά από τον «επενδυτή», επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της Επιτροπής:

-Για την πρώτη φάση των υποδομών (2022-2025) αξίας 250-300 εκ. ευρώ, που θα είναι «έξυπνες υποδομές πράσινης ενέργειας, ορόσημα για Ελλάδα και Ευρώπη», επιλέχθηκε - μέσα από κλειστή διαγωνιστική διαδικασία μεταξύ 7 εταιριών σε 4 κοινοπρακτικά σχήματα - ο Όμιλος ΑΒΑΞ.

-Εντός Μαίου θ’ ανακοινωθούν οι διεθνείς εταιρείες που θ’  αναλάβουν τη διαχείριση των 4 ξενοδοχείων (τα 2 παραθαλάσσια του Ομίλου ΤΕΜΕΣ/Οικ.Κωνσταντακόπουλου, το ξενοδοχείο με το καζίνο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το ξενοδοχείο στον μικτής χρήσης ουρανοξύστη της Brooke Lane Capital στο Commercial Hub της Λεωφ.Βουλιαγμένης) και των κατοικιών brand name. Λόγω των διεθνών εξελίξεων η προοπτική ανάληψης τους από τις 2 εταιρείες έδρας Χονγκ-Κονγκ μάλλον απομακρύνεται.

-Έχουν προπωληθεί πλέον όλα τα διαμερίσματα μέχρι και τον 42ο όροφο στον ουρανοξύστη 200 κατοικιών Marina Tower (7.500-26.200 ευρώ/τμ). Λόγω εξαιρετικής ζήτησης, οι 3 τελευταίοι όροφοι, που περιέχουν και κατοικίες με πισίνα στις βεράντες, θα διατεθούν σε αυξημένες τιμές αργότερα μέσα στη χρονιά. Εντός 2022 η Lamda, που αναπτύσσει το project μόνη της με χρηματοδότηση των αγοραστών, θα έχει συγκεντρώσει από τα προσύμφωνα 100 εκατ. ευρώ, που θα φθάσουν τα 250 εκατ. (ή το 50% των 500 εκατ. συνολικά) μόλις αρχίσουν να βγαίνουν οι άδειες.

-Έχουν πουληθεί και οι 27 βίλες στην παραλία του Αγίου Κοσμά (17.500 ευρώ/τμ, 345 εκ. ευρώ συνολικά) συνεισφέροντας στη Lamda από την πώληση των οικοπέδων τους (με «φως, νερό, τηλέφωνο»...) και τα προσύμφωνα κατασκευής τους 100 εκατ. ευρώ εντός 2022.

-Γίνεται πρώτη αναφορά σε 100 διαμερίσματα διορόφων και τριορόφων κατοικιών πίσω απ’  τις παραθαλάσσιες βίλες. Εντός 2022 αναμένεται να συγκεντρωθούν 50 εκατ. ευρώ από προκαταβολές, ενώ το σύνολο των 250 εκ. ευρώ για την οικοδόμηση τους θα καταβληθεί με την ολοκλήρωση των αδειών.

-Αν συνεχιστεί η εξαιρετική ζήτηση, η Lamda θα ξεκινήσει νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό τη διάθεση, μέσω μεγαλομεσιτικών γραφείων, 1.000 κατοικιών «υψηλής αισθητικής» επί της Λεωφ.Ποσειδώνος - μονοκατοικίες, μαιζονέτες και διαμερίσματα -, προορισμένες για «χαμηλότερα εισοδήματα» (5.500-7.000 ευρώ/τμ): Έτσι μας γίνεται πλέον κατανοητό το σύνθημα «Για όλους»...

Την πλειοψηφία των οικιστικών μονάδων αγόρασαν Έλληνες του εξωτερικού.


...και τα χουβαρνταλίκια του «επενδυτή»


Στις 16 Μαρτίου δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΑΓΕ/21933/89 (ΦΕΚ τ.2/1219) με μια ακόμα τροποποίηση εγκεκριμένων πολεοδομικών μελετών περιοχών του Ελληνικού από τη σωρεία που γίνονται καθ’  υπόδειξη του «επενδυτή» - συνήθως νύχτα, με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο. Αυτή η τροποποίηση ωστόσο πρωτοτυπεί. Πρώτον, επειδή δεν τηρήθηκε σχεδόν καμιά από τις διαδικασίες που ακόμα και με το δίκαιο «κατάστασης πολιορκίας» για το Ελληνικό θα έπρεπε ν’  ακολουθηθεί από μεριάς Υπουργείων και Δημόσιας Διοίκησης. Δεύτερον, επειδή προβλέπει χωρίς οποιαδήποτε αιτιολογία,  απάλειψη του πεζόδρομου κατά μήκος της παραλίας του Αγίου Κοσμά, που θα ήταν ανοιχτός για όλους, ανεξάρτητα από το εισόδημα τους, για βόλτα πλάι στο κύμα. Ο παραλιακός  πεζόδρομος μετατοπίζεται εσωτερικά, πίσω απ’ το «τείχος» με τις βίλες, ενώ στη θέση του θεσπίζεται στενή λωρίδα παραθαλάσσιου πράσινου.


 Ο «επενδυτής» πρέπει να μας περνάει τελικά για πολύ χαζούς. (Ή αισθάνεται άτρωτος - ακόμα και απέναντι από τόσο διάφανα «μυστικά και ψέμματα».) Απαντά με ανακοινώσεις του ότι με την ΚΥΑ, πρώτον, λόγω της καλής καρδιάς του διαμορφώνεται κοινόχρηστος χώρος 3,3 στρέμματα, που παραχωρεί «από τη δική του περιουσία» στο Δημόσιο. Δεύτερον, διευρύνονται οι υπάρχοντες πεζόδρομοι, ενώ πεζοδρομείται και ο βασικός δρόμος «σύνδεσης με την παραλία, διευκολύνοντας την πρόσβαση»: Μόνο που οι περιγραφόμενοι πεζόδρομοι διασχίζουν το Ελληνικό από βορρά προς νότο (παραλία). Περί της ταμπακέρας, δηλ. του παραλιακού πεζόδρομου, ουδείς λόγος: Δεν είναι καλές δημόσιες σχέσεις η παραδοχή ότι όποιος δίνει 15 εκατομμύρια ευρώ για μια βίλλα, δεν ανέχεται να βολτάρει ο κάθε αβράκωτος μπροστά απ’  τον κήπο του την ώρα του απεριτίφ.


Επιπλέον, αυξάνεται ο συντελεστής δόμησης σε τμήματα του Commercial Hub της Βουλιαγμένης κατά 0,02. Ο «επενδυτής» διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για μικρή, απολύτως τεχνική, «μαθηματική αύξηση» - επειδή αλλιώς, λόγω της «δωρεάς»(!) του, θα υπολειπόταν της αντίστοιχης  δυνατότητας δόμησης... Βέβαια, για το πόσο τιμάται κάθε παραπάνω μέτρο που χτίζεται στους ουρανοξύστες του Hub, άκρα σιωπή.


Η κορύφωση, πάντως, στο χουβαρνταλίκι βρίσκεται σε άλλη ανακοίνωση: Με την οποία πληροφορούμαστε ότι έκανε δωρεά τα 180 έλατα του «χριστουγεννιάτικου δέντρου» του Experience Park στον Σύνδεσμο Δήμων Για την Προστασία του Πεντελικού, για να φυτευτούν σε τοπικά πάρκα και πλατείες καθενός από τους 12 Δήμους – δηλ. από 15 έλατα για Μαρούσι, Βριλήσσια, Γαλάτσι, Διόνυσο, Κηφισιά, Μαραθώνα, Παλλήνη, Πεντέλη, Λυκόβρυση, Ραφήνα-Πικέρμι, Αρτέμιδα και Χαλάνδρι...


Τέτοια γενναιοδωρία, γίνεται να μην τύχει αναγνώρισης;10.04.2022 ΕΠΟΧΗ Ν.Βαλαβάνη - Αν το θέλουν οι πάνω... Οι τελευταίες εξελίξεις στην επανασχεδίαση του Ελληνικού 10.04.2022 ΕΠΟΧΗ Ν.Βαλαβάνη - Αν το θέλουν οι πάνω... Οι τελευταίες εξελίξεις στην επανασχεδίαση του Ελληνικού Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 7:21:00 π.μ. Rating: 5