Ραδιοφωνική συνέντευξη "στο ΚΟΚΚΙΝΟ" για τη χαριστική εκποίηση της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, 30.7.2012

  Σε συνέντευξη της στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» η Νάντια Βαλαβάνη, βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, υπογράμμισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να διαχωρίσει την Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) σε «κακή» και «καλή», εκχωρώντας χαριστικά την τελευταία στην Τράπεζα Πειραιώς, συνιστά μέγα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο, καθώς η «διάσωση» γίνεται αντίστροφα απ’ ότι την παρουσιάζουν. Και οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ οδηγούνται στην Πειραιώς «απαλλαγμένοι» απ’ οποιαδήποτε εργασιακά δικαιώματα, «σε καθεστώς εργασιακής γαλέρας». 


Καθώς «η Αγροτική Τράπεζα φτιάχτηκε για να έχει το κράτος ένα εργαλείο ώστε να εξασφαλίζει πως θα υπάρχουν καλλιέργειες», η διάλυση της και η παραχώρηση του ενεργητικού, των καταθέσεων και των εξυπηρετούμενων δανείων της στην Τράπεζα Πειραιώς θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη συνέχιση της ύπαρξης αγροτικής παραγωγής. Υπενθυμίζοντας ότι το 70% των αγροτικών χορηγήσεων και το 40% της αγροτικής γης συνολικά είναι υποθηκευμένο στην ΑγροτικήΤράπεζα, η Ν. Βαλαβάνη επεσήμανε τον κίνδυνο να «έχουμε κατά πάσα πιθανότητα πλειστηριασμούς τόσο στο κομμάτι που θα περάσει στο κράτος όσο και εκβιασμούς και κατά πάσα πιθανότητα πλειστηριασμούς στο κομμάτι που θα περάσει στην Τράπεζα Πειραιώς».


Υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή «θα φέρει ριζικές αλλαγές στο τι και πώς καλλιεργείται με βάση όχι το τι συμφέρει τη χώρα, αλλά τι συμφέρει την ίδια την Τράπεζα ή πιθανώς άλλα συμφέροντα». Είναι γνωστό ότι «πολλές χώρες του Τρίτου Κόσμου όπου ο κόσμος λιμοκτονεί και οι οποίες κάποτε καλλιεργούσαν τα πάντα, μετά την παρέμβαση του ΔΝΤ εμφανίζουν πολύ υψηλά ποσοστά ανάπτυξης εξαγωγικού χαρακτήρα» με μονοκαλλιέργειες βιοκαυσίμων, οι οποίες διέλυσαν οποιαδήποτε δυνατότητες διατροφικής επάρκειας. Στην Ελλάδα επιπλέον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αλλαγών της χρήσης γης από αγροτική σε ηλιακά «πάρκα» και τουριστική «αξιοποίηση». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τόνισε ότι το θέμα της διατροφικής επάρκειας υπερβαίνει το θέμα της βιωσιμότητας του πρωτογενούς τομέα της αγροτικής παραγωγής. «Αφορά τη συντριπτική εργαζόμενη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Αφορά τις ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα, τα συνδικάτα και πριν απ’ όλα τους ίδιους τους εργαζόμενους».


Ενημέρωσε επίσης ότι, μεταξύ άλλων, αυτή την Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012, στις 10 το πρωί η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλεί στη Βουλή εκπροσώπους των εργαζομένων στις Τράπεζες, την ΑΤΕ και στις κρατικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις της, του εργατικού και αγροτικού κινήματος, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οργανώσεων προστασίας του καταναλωτή για ανοιχτή συζήτηση- διαβούλευση με στόχο την ακύρωση της διάσπασης της ΑΤΕ και την διατήρηση της ως ενιαίας δημόσιας Τράπεζαςη οποία με την ανακεφαλαιοποίηση και την ανασυγκρότησή της θα λειτουργεί ως εργαλείο στήριξης του αγροτικού κόσμου και της παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας της χώρας. 

Σε παρεμφερή θέματα μ’ επίκεντρο την ΑΤΕ αναφέρθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και στη συζήτηση που συμμετείχε στην «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ την Δευτέρα, 30.7.2012.
Ραδιοφωνική συνέντευξη "στο ΚΟΚΚΙΝΟ" για τη χαριστική εκποίηση της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, 30.7.2012 Ραδιοφωνική συνέντευξη "στο ΚΟΚΚΙΝΟ" για τη χαριστική εκποίηση της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ,   30.7.2012 Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 9:17:00 μ.μ. Rating: 5