Ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την προληπτική αμνήστευση από ποινικά και αστικά αδικήματα των μελών του ΤΧΣ και την αποφυγή της διπλής φορολόγησης των εργαζομένων σε σχέση με τα ομαδικά συμβόλαια των εταιρειών τους (15.7.13)

ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ: Θα αναφερθώ σε τρία ζητήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με το ότι πρέπει, επιτέλους, να τερματιστεί αυτή η μηχανή της προκαταβολικής αμνήστευσης των αστικών και ποινικών ευθυνών των μελών των Διοικήσεων, που αναλαμβάνουν να κάνουν την, κατ’ ευφημισμό, «αμφιλεγόμενη» δουλειά της Κυβέρνησης και της Τρόικας.

 Όπως ξέρουμε, αυτό έχει ήδη συμβεί, αυτή η προκαταβολική απαλλαγή από ποινικές και αστικές ευθύνες: Με τις διοικήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας για τα πάντα. Των τραπεζών που έδιναν θαλασσοδάνεια στα κόμματα και αποφάσιζαν την συμμετοχή στο buy-out του Δεκέμβρη του 2012. Του ΤΑΙΠΕΔ, για τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχει ακόμη κάνει. Του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις γνωμοδοτήσεις του, που βέβαια έτσι μπορούν να πάρουν άφοβα μια συγκεκριμένη «κατεύθυνση». 

Και φτάνουμε τώρα να θεσπίσουμε το ίδιο, όχι τυχαία αυτή τη χρονική στιγμή, για το ΤΧΣ. Αυτό συμβαίνει επειδή, αυτή τη στιγμή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μας έχει ήδη αναγγείλει από το Σάββατο, ότι μεταβίβασε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο – ό,τι καλύτερο δηλαδή από άποψη δεικτών, ό,τι καλύτερο είχαμε όχι μόνο από άποψη δημόσιας τράπεζας, αλλά και από την άποψη συνολικά των εμπορικών τραπεζών, με βάση το stress test όλων των ελληνικών τραπεζών του 2010 - στη EUROBANK – με μεταβίβαση μετοχών. 

Προφανώς, για να μπορέσει να ενισχύσει την ανακεφαλαιοποιημένη, χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ η οικογένεια Λάτση, Eurobank χάρη στους δείκτες του, οι οποίοι και σε αυτές τις συνθήκες είναι πάρα πολύ καλοί. Για να «ξελασπώσει» την έστω και ανακεφαλαιοποιημένη Eurobank, που βρίσκεται κι έτσι πίσω από την κατάσταση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Όπως θυσιάστηκε η δημόσια Αγροτική Τράπεζα, για να «ξελασπώσει» την Πειραιώς ένα χρόνο πριν.

 Άρχισε, λοιπόν, το ΤΧΣ να πουλάει-αυτό βέβαια δεν είναι ακόμα πώληση, αλλά είναι γνωστό ότι το κοινό σχήμα προορίζεται για πώληση σε ενδιαφερόμενα ξένα μεγάλα τραπεζικά κεφάλαια. Και, μάλιστα, επείγεται η Τρόικα, γι’ αυτό και σας έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό να έχουν όλα ολοκληρωθεί μέχρι τις 15/07/2013. Εμείς σας καλούμε όχι απλώς να αποσύρετε αυτή τη διάταξη, αλλά να φέρετε εδώ ένα νομοθέτημα με το οποίο θα καταργείτε και τη προκαταβολική αμνήστευση. Για τις ποινικές ευθύνες, όπως ξέρετε, ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί να γίνει τίποτα, γιατί η άρση της «προστασίας» δεν μπορεί να έχει στο ποινικό δίκαιο αναδρομική ισχύ. 

Δηλαδή, εν μέρει το έγκλημα έχει ήδη συντελεστεί. Τουλάχιστον, να προλάβουμε τα από εδώ και πέρα. Τελικά, ο Al Capone δεν πιάστηκε λόγω της κύρια δραστηριότητας του, πιάστηκε για φοροδιαφυγή. Και μια μελλοντική κυβέρνηση της Αριστεράς μόνο έτσι θα μπορεί να κάνει κάτι, ακόμα και αν καταργηθούν όλες αυτές οι προκαταβολικές αμνηστεύσεις σήμερα, γι’ αυτά που έχουν ήδη γίνει…

 Ένα δεύτερο ζήτημα, σχετικά με τα ομαδικά συνταξιοδοτικά και νοσηλευτικά προγράμματα των εταιρειών για τους εργαζόμενους. Στο άρθρο 14 παρ. i, που αφορά τη φορολογική κωδικοποίηση, θεσπίζεται η εξαίρεση από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία, των ασφαλίστρων που καταβάλλονται για λογαριασμό του εργαζόμενου, είτε από τον ίδιο τον εργαζόμενο ή από τον εργοδότη, στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών. 

Ζητούμε: Πρώτον, να απαλειφθεί η λέξη «συνταξιοδοτικών» μπροστά από τη λέξη «συμβολαίων» ώστε να εξαιρούνται από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και τα ασφάλιστρα που πληρώνονται για τα ομαδικά νοσηλευτικά, που είναι και η πλειοψηφία των ομαδικών συμβολαίων που αφορούν τους εργαζόμενους. Δεύτερον, στο επόμενο άρθρο 15, παράγραφος 4, σχετικά με την αυτοτελή φορολόγηση του ασφαλίσματος από ομαδικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια, έχουμε τις εξής παρατηρήσεις: Πρώτον, όχι χωριστή αυξημένη κλίμακα, αλλά ίδια με την εφάπαξ αποζημίωση μετά από λύση της σχέσης εργασίας, όπως προτείναμε και το Δεκέμβριο. 

Δεύτερο, γιατί αύξηση κατά 50% της φορολόγησης, αν η είσπραξη προέρχεται από πρόωρη εξαγορά του ομαδικού συνταξιοδοτικού; Άνθρωποι, που στις παρούσες συνθήκες κατάρρευσης της κοινωνικής ασφάλισης βάζουν πρόωρο χέρι στα συνταξιοδοτικά τους, βρίσκονται και ζουν σε κατάσταση οικονομικής απόγνωσης. Χρειάζονται λοιπόν και επιπρόσθετη τιμωρία από μεριάς κράτους; 

Τρίτον, θα πρέπει να προστεθούν δύο σειρές στην ίδια παράγραφο 4, με τις οποίες θα εξαιρείται από την αυτοτελή φορολογία το τμήμα εκείνο του ασφαλίσματος που εισπράττει ο εργαζόμενος και προέρχεται από τα ασφάλιστρα που έχει καταβάλει ο ίδιος ο εργαζόμενος μέχρι τις 31/12/2013. Γιατί κάποιος εργαζόμενος, για παράδειγμα, που σε ένα ή σε δύο χρόνια φεύγει από μια εταιρεία και παίρνει το εφάπαξ που του αντιστοιχεί, αυτός θα έχει δύο χρόνια απαλλαγή από φορολόγηση των δικών του ασφαλίστρων, για όλα όμως τα προηγούμενα 20, 25 ή 30 χρόνια έχει φορολογηθεί κανονικά. Αν επιμείνετε να φορολογήσετε και αυτό το τμήμα, δηλαδή, το τμήμα που έχει δημιουργηθεί με τα ασφάλιστρα των εργαζομένων μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς, το οποίο αντιστοιχεί στο συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα του ασφαλίσματος που προέρχεται από τη συμμετοχή του εργαζόμενου, αφού δεν έχει αρχίσει ακόμα να ισχύει η νέα διάταξη, θα ισχύσει στην πραγματικότητα για τον εργαζόμενο η διπλοφορολόγηση. 

Βλέπω ότι δεν έχω χρόνο να αναφερθώ στο τρίτο ζήτημα, που έχει να κάνει με το τεράστιο πρόβλημα των απολύσεων των εκπαιδευτικών, των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας. Θ’ αναφερθώ γι' αυτό αύριο στην Ολομέλεια. 

Ευχαριστώ.
Ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την προληπτική αμνήστευση από ποινικά και αστικά αδικήματα των μελών του ΤΧΣ και την αποφυγή της διπλής φορολόγησης των εργαζομένων σε σχέση με τα ομαδικά συμβόλαια των εταιρειών τους (15.7.13) Ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την προληπτική αμνήστευση από ποινικά και αστικά αδικήματα των μελών του ΤΧΣ  και την αποφυγή της διπλής φορολόγησης των εργαζομένων σε σχέση με τα ομαδικά συμβόλαια των εταιρειών τους (15.7.13) Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 7:50:00 π.μ. Rating: 5