Συνέντευξη στην εφημερίδα "Press Time" : "Μόνο με εμάς θα σηκώσει ο πολίτης το κεφάλι του"



 "O μόνος φόβος η συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής"

Συνέντευξη της Νάντιας Βαλαβάνη στην εφημερίδα "Press Time" (Σάββατο, 10.1.2015)


1. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να «κλειδώσει» η αυτοδυναμία; 

Όσο περισσότερο ακούγονται οι συγκεκριμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από τη κρίση και για το τέλος της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης και λιτότητας, τόσο πιο πολύ θα «κλειδώνει» η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 

2. Αν δεν καταφέρετε την αυτοδυναμία, με ποιες πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσατε να συνεργαστείτε και με ποιους όρους; Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι μπορούν να αποτελέσουν πολιτικούς συμμάχους;

 Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ρεαλιστικός, αλλά και απαραίτητος στόχος για να μπορεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμά του. Η στρατηγική πολιτικών συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ, όμως απαιτεί να καλέσουμε να συστρατευθούν για να δουλέψουμε μαζί όλες τις δυνάμεις που επιδιώκουν μια πολιτική απεμπλοκής από τα μνημόνια, για την οικονομική και κοινωνική ανόρθωση της χώρας. 

 3. Ποια θεωρείτε ως πιθανότερα σενάρια συγκυβέρνησης; 

Τα σενάρια διακυβέρνησης - αυτοδύναμης κυβέρνησης ή συγκυβέρνησης - θα τα αποφασίσει η σεναριογράφος “κάλπη” στις 25 του μήνα. Μέχρι τότε εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι να εξασφαλίσουμε ότι οι θέσεις μας θα φτάσουν και θα συζητηθούν και με τον τελευταίο Έλληνα πολίτη προκειμένου να συνειδητοποιήσει ότι η επιλογή του σ’ αυτές τις εκλογές μπορεί να σφραγίσει την πορεία της χώρας για δεκαετίες.

 4. Τι εγγυάται στους ψηφοφόρους η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Η επαναδιαπραγμάτευση εμπεριέχει και το ενδεχόμενο σύγκρουσης με τους δανειστές; 

Η μόνη διαπραγμάτευση που αντιλαμβανόμαστε εμείς έχει το στοιχείο της ενεργητικής διεκδίκησης του αυτονόητου: των συμφερόντων του λαού και του τόπου. Στόχος μας η ρήξη με το παράλογο και το λάθος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα εγγυητής των συμφερόντων της χώρας. 

5. Συγκεκριμένα, πώς θα διαχειριστείτε το πρόβλημα του χρέους; 

 Αποβλέπουμε σε ενεργητική διαπραγμάτευση εντός των πλαισίων των ευρωπαϊκών θεσμών με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, «ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του και «moratorium» πληρωμής τόκων στην εξυπηρέτησή του. Στόχος η αποδέσμευση πολύτιμων πόρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη . 

6. Ποια η άποψη σας για τα σενάρια περί Grexit; Υπάρχει πραγματικά κίνδυνος; 

Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και πολλαπλασιάζονται οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η διακυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν συνιστά απειλή για την Ευρώπη, αλλά αποτελεί θετική εξέλιξη για συνολικότερη αλλαγή της μέχρι τώρα ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία έχει οδηγήσει το σύνολο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος σε αδιέξοδο.

 7. Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μπορεί να εφαρμοστεί στις παρούσες οικονομικές συνθήκες; Από πού θα βρείτε τα λεφτά; Υπάρχει το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας; 

Το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι άκρως ρεαλιστικό. Πχ. το εκτιμώμενο 5 δις κόστος για την ανάκτηση της εργασίας, το πρώτο χρόνο θα χρηματοδοτηθεί κατά 1 δις από τη γέφυρα του ΕΣΠΑ 2007- 2013, κατά 1,5 δις από τα 2,5 δις του ΕΣΠΑ 2014-2020 και κατά 500 εκ. από εξειδικευμένα ευρωπαϊκά εργαλεία για την αύξηση της απασχόλησης. Σχετικά με τη φορολογία; Ανακατανέμουμε τα φορολογικά βάρη προς όφελος των χαμηλών και των μεσαίων εισοδημάτων, αυξάνοντας τον αριθμό των φορολογικών κλιμακίων και επαναφέροντας το αφορολόγητο όριο στα €12. 000 για όλους. Οι «απώλειες» εσόδων απ’ τον τερματισμό της σημερινής υπερφορολόγησης θα αντισταθμιστούν απ’ την φορολογία του μεγάλου πλούτου,απ’ την ρύθμιση χρεών και απ’ την επανεκκίνηση της οικονομίας. 

8. Εσείς συμφωνείτε με την άποψη που λέει ότι οι αντίπαλοι σας πηγαίνουν στις εκλογές με τη στρατηγική του φόβου; Είναι δικαιολογημένος, έστω και στο ελάχιστο αυτός ο φόβος; 

Αξίζει να μην υποχωρεί κανείς στη στρατηγική του φόβου. Το πραγματικό διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι να πάρει ο λαός τις τύχες του στα χέρια του. 

9. Ως υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τι πιστεύει το κόμμα σας για τα ζητήματα γεωστρατηγικών επιλογών της χώρας; Ποιοι μπορεί αν είναι οι δυνητικοί μας σύμμαχοι και τι πλάνο υπάρχει μπροστά σε μία ενδεχόμενη απειλή για την εθνική ακεραιότητα της χώρας από όπου και αν προέρχεται; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μια Ελλάδα, μέλος της ΕΕ, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής πολιτικής που πρέπει και μπορεί ν’ αλλάζει μέσα από συμμαχίες «από τα πάνω» κι «από τα κάτω» την. Ευρώπη. Σε ένα πολυπολικό κόσμο , απαιτείται μια ενεργητική και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, με σταθερές και ισότιμες σχέσεις με τις χώρες BRICS, ιδιαίτερα τη Ρωσία και την Κίνα. Απέναντι σε κάθε σενάριο που συνιστά απειλή για τη χώρα, ένα είναι το κλειδί: τη σταθερή επιδίωξη των συμφερόντων του λαού και του τόπου. 

10. Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στις ανησυχίες των πολιτών που φοβούνται για τις συντάξεις, τις καταθέσεις κ.ά.; 

Ότι ο μόνος πραγματικός φόβος που πρέπει να νιώθει κανείς, είναι η συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής. 

11. Απαντήστε στον πολίτη σας παρακαλώ: Γιατί να σας ψηφίσω; 

Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει σημείο αναφοράς σε όλη την Ευρώπη για μια μεγάλη και αναγκαία αλλαγή στρατηγικής. Επειδή φέραμε το θέμα του χρέους στο ευρωπαϊκό επίκεντρο Και επειδή μαζί μας ο πολίτης μπορεί να ξανασηκώσει το κεφάλι του και να δει με αισιοδοξία τη ζωή του, σε μια πατρίδα, που θα μπορεί ξανά να στέκεται με αξιοπρέπεια στο διεθνές περιβάλλον. 

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Press Time" : "Μόνο με εμάς θα σηκώσει ο πολίτης το κεφάλι του" Συνέντευξη στην εφημερίδα "Press Time" : "Μόνο με εμάς θα σηκώσει ο πολίτης το κεφάλι του" Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 1:02:00 μ.μ. Rating: 5