Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτισμού της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα προβληθεί το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στις 6.30 μ.μ. η γερμανική ταινία « Kuhle Wampe ή Σε ποιόν ανήκει ο κόσμος / Kuhle Wampe oder Wem gehoert die Welt, Γερμανία 1932» του Ζλατάν Ντούντωφ σε σενάριο του Μπέρτολτ Μπρεχτ και Έρνστ Ότβαλτ.
Η προβολή θα γίνει στο ¨ΘΕΑΤΡΟ ΟΨΕΙΣ» (Γαρδικίου 8, τηλ. 2441080971) και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.
Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συγγραφέα και βουλευτή της Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Νάντια Βαλαβάνη.
Η Νάντια Βαλαβάνη έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη μελέτη του έργου του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Σχετικά σημειώματα και δοκίμια της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά και επιστημονικά ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή Συμπόσια και ημερίδες για τον Μπρεχτ, ανάμεσα στα οποία και στο κεντρικό γεγονός για τα 50 χρόνια από το θάνατο του, που οργάνωσε η Διεθνής Ένωση για τον Μπρεχτ το 2006 στη γενέτειρα του, το Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας, με θέμα "O Μπρεχτ και ο θάνατος", με ανακοίνωση της για τα διδακτικά θεατρικά έργα. Η Νάντια Βαλαβάνη στην εισήγηση της θα αναφερθεί στο περιεχόμενο, τα μέσα και την ιστορία γυρίσματος αυτής της ταινίας, της μοναδικής με την οποία ο Μπρεχτ ασχολήθηκε προσωπικά με όλα τα στάδια της παραγωγής της, συμπεριλαμβανομένου και του μοντάζ, με έντονες επιδράσεις απ’ τις τεχνικές του Σεργκέι Αιζενστάιν.
Η υπόθεση της ταινίας μας μεταφέρει στη Γερμανία , αρχές της δεκαετίας του ’30, εποχή του Μεσοπολέμου. Σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η Γερμανία είναι από τις χώρες που βιώνουν πιο έντονα τις σκληρές συνέπειές της. Εκατομμύρια άνεργοι, άθλιες συνθήκες εργασίας, δημιουργία τεράστιων παραγκουπόλεων, φτώχεια, πείνα, απελπισία, καμιά ελπίδα για το μέλλον… Καμιά; Ίσως υπάρχει τρόπος να σωθεί ο κόσμος, μέσα από την ενωμένη δύναμη των εργατών και την αντίστασή τους στην σκληρή εκμετάλλευσή τους από τους λίγους, για τους οποίους φαίνεται να φτιάχτηκε ο κόσμος…. Στην ιστορία μας, γνωρίζουμε την Άννι, μια νεαρή εργάτρια, που πασχίζει μαζί με την οικογένειά της να επιβιώσουν στις πιο απάνθρωπες συνθήκες. Ο αδελφός της, ύστερα από μήνες απελπιστικής ανεργίας, βουτά στο κενό και αυτοκτονεί. Η ίδια και η οικογένειά της αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο του μίζερου διαμερίσματός τους και βρίσκονται στο δρόμο με έξωση. Χωρίς στέγη, με τα πράγματα φορτωμένα σε ένα φορτηγάκι, αποφασίζουν να πάνε στο Kuhle Wampe, έναν καταυλισμό, μια ώρα έξω από το Βερολίνο. Εκεί, έχουν βρει καταφύγιο μεγάλες μάζες φτωχών, ανέργων, ανθρώπων χωρίς στον ήλιο μοίρα. Μέσα σε αυτές τις καταστάσεις, η Άννι μένει έγκυος από τον αρραβωνιαστικό της, Φριτς, αλλά ο επικείμενος γάμος δεν πρόκειται να γίνει. Ο Φριτς πνίγεται με την προοπτική ενός γάμου αλλά και με την βαθύτερη φτώχεια που θα προξενήσει ο ερχομός ενός παιδιού. Η Άννι, ύστερα από αυτό, μετακομίζει σε μια φίλη της στο Βερολίνο και αρχίζει να συμμετέχει ενεργά στο νεανικό Εργατικό Κίνημα. Και σε μια διαδρομή με το τρένο, η Άννι μαζί με μια ομάδα του κινήματος, θα λογομαχήσουν με μερικούς ευκατάστατους συνταξιδιώτες τους…
Η προβολή της ταινίας αρχικά απαγορεύτηκε, αλλά μετά από έντονες διαμαρτυρίες και μαζικές διαδηλώσεις η απαγόρευση άρθηκε και προβλήθηκε λογοκριμένη. Ο Μπρεχτ, κατά την πρώτη νίκη της λογοκρισίας, θα δηλώσει ειρωνικά: Μόνο οι λογοκριτές κατάλαβαν το πραγματικό νόημα της ταινίας. Η κόπια που θα προβληθεί αποτελεί αναπαραγωγή της λογοκριμένης εκδοχής της ταινίας που προβλήθηκε το 1932, καθώς τα 10 τμήματά της που αφαιρέθηκαν και το ίδιο το πλήρες σενάριο της χάθηκαν μέσα στις θύελλες της γερμανικής ιστορίας.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Προβολή της ταινίας Kuhle Wampe και συζήτηση
με τη συγγραφέα, βουλευτή, Νάντια Βαλαβάνη
Μια Γερμανική ταινία σε σκηνοθεσία Ζλάταν Ντούντοφ και σενάριο του Μπέρτολτ Μπρεχτ &; Έρνστ Ότβαλτ θα προβάλλει στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της η Επιτροπή Πολιτισμού της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στις 6.30 μ.μ., στο «ΘΕΑΤΡΟ ΟΨΕΙΣ» (Γαρδικίου 8, τηλ. 2441080971) με ελεύθερη είσοδο για όλους.
Ο τίτλος της ταινίας« Kuhle Wampe ή Σε ποιόν ανήκει ο κόσμος / Kuhle Wampe oder Wem gehoert die Welt, Γερμανία 1932». Μετά την προβολή της θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συγγραφέα και βουλευτή της Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Νάντια Βαλαβάνη. Μια ταινία για τους βερολινέζους άνεργους στη Γερμανία της Βαϊμάρης, τον καιρό της μεγάλης κρίσης. Ο χώρος των γυρισμάτων δεχόταν επιθέσεις από τα Τάγματα Εφόδου (SA) των ναζί, γι' αυτό και περιφρουρούταν από τα μέλη του Rotfrontkämpferbund (Σύνδεσμος των Μαχητών του Κόκκινου Μετώπου).
Η προβολή της ταινίας αρχικά απαγορεύτηκε, αλλά μετά από έντονες διαμαρτυρίες και μαζικές διαδηλώσεις η απαγόρευση άρθηκε και προβλήθηκε λογοκριμένη. Στο επίκεντρό της βρίσκεται η ιστορία μιας εργατικής οικογένειας το καλοκαίρι του 1931, με κλασσικές μικροαστικές σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της, δηλαδή μιας τυπικής εργατικής οικογένειας. Κεντρικό σημείο αναφοράς γίνεται σταδιακά η κόρη της οικογένειας, η νεαρή εργάτρια ΄Ανι, το μόνο μέλος της με ριζοσπαστικές πολιτικές απόψεις, που αναζητά ταυτόχρονα και το δρόμο της γυναικείας της απελευθέρωσης. Η Άνι, αφού βλέπει τον απελπισμένο από την ανεργία αδερφό της να αυτοκτονεί, μετακομίζει με την οικογένειά της στα παραπήγματα του καταυλισμού Kuhle Wampe. Αυτό το συλλογικό κινηματογραφικό πείραμα, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μπρεχτ, μιας κολεκτίβας νεαρών αριστερών καλλιτεχνών που συγκροτήθηκε ειδικά για το γύρισμα της, είναι ταυτόχρονα η πρώτη γερμανική ομιλούσα ταινία με θέμα την εργατική τάξη, ένα χρόνο πριν οι ναζί σαρώσουν στη Γερμανία τα πάντα.
Σε μορφή ντοκιμαντερίστικη, είναι ωστόσο μια ταινία μυθοπλασίας με θέμα την κατάσταση των ανέργων στο Βερολίνο την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης σε μια Γερμανία με 5.000.000 άνεργους. Στην ταινία συμμετέχουν 9 ηθοποιοί, οι περισσότεροι ερασιτέχνες εργάτες κι εργάτριες, 4.000 εργάτες-αθλητές του Αθλητικού Εργατικού Ομίλου Φίχτε και τα Κόκκινα Χωνιά, το πιο διάσημο εργατικό θέατρο δρόμου της εποχής. Τα τραγούδια του Άισλερ στο έργο τραγουδούν τρεις εργατικές ερασιτεχνικές χορωδίες, συνολικά 300 τραγουδιστές και τραγουδίστριες. Με άλλα λόγια, στην ταινία παρουσιάζεται ένα πανόραμα των εργατικών ερασιτεχνικών καλλιτεχνικών θεσμών (συνολικά 10.000 ηθοποιοί, 500.000 τραγουδιστές-χορωδοί, 1.100.000 αθλητές και αθλήτριες) στη Γερμανία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.
Η Νάντια Βαλαβάνη στην εισήγηση της θα αναφερθεί στο περιεχόμενο, τα μέσα και την ιστορία γυρίσματος αυτής της ταινίας, της μοναδικής με την οποία ο Μπρεχτ ασχολήθηκε προσωπικά με όλα τα στάδια της παραγωγής της, συμπεριλαμβανομένου και του μοντάζ, με έντονες επιδράσεις απ’ τις τεχνικές του Σεργκέι Αιζενστάιν. Θα αναφερθεί στην πρόσληψή της κατά τη σύντομη 6μηνη «καριέρα» της, που διέκοψε η επικράτηση του ναζισμού, αλλά και στις πρωθύστερες μάχες που δόθηκαν με την Επιτροπή Λογοκρισίας, τόσο από μεριάς των δημιουργών της όσο κι ενός ευρύτατου μετώπου προοδευτικών διανοούμενων και καλλιτεχνών, καθώς αποτελεί μια από τις ελάχιστες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, για την οποία έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Γερμανίας προκειμένου να επιτραπεί η προβολή της.
Μπροστά! Χωρίς να ξεχνάμε ποιος είναι ο δρόμος μας!
Μπροστά, χωρίς να ξεχνάμε: σε ποιον ανήκει ο δρόμος;
Σε ποιον ανήκει ο κόσμος;
Μπρεχτ
ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας : Προβολή της ταινίας Kuhle Wampe και συζήτηση με τη Νάντια Βαλαβάνη, 15/12/2012
Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη
on
2:31:00 μ.μ.
Rating: