«Το παρόν και το μέλλον ενός Μητροπολιτικού Πάρκου»: Χαιρετισμός εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ στην Ημερίδαγια το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού 20.4.2013

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νάντια Βαλαβάνη παρακολούθησε στις 20.4.13 εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τις εργασίες της ημερίδας για το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού και την Ακτή του Αγίου Κοσμά με θέμα «Το παρόν και το μέλλον ενός Μητροπολιτικού Πάρκου». Κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσαν οι Δήμοι Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό: 

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

 Από μεριάς του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα ήθελα να σας απευθύνω τον πιο θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό. Και ο δικός μας χαιρετισμός δε θα μπορούσε παρά να είναι στην κυριολεξία αγωνιστικός, καθώς οι αγώνες των κατοίκων της περιοχής και η αγωνιστική συνέργεια των 3 Δήμων, που μοιράζονται το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, αλλά και η αλληλεγγύη και η συμπαράταξη δεκάδων συλλογικοτήτων, φορέων και κινημάτων πόλης απ' ολόκληρο το λεκανοπέδιο, είναι ο παράγοντας που - μετά την υπαναχώρηση της δέσμευσης 3 Πρωθυπουργών για Μητροπολιτικό Πάρκο - κατάφερε να παρεμποδίσει τις μέχρι τώρα προσπάθειες οικοπεδοποίησης, τσιμεντοποίησης και ξεπουλήματος του «πιο σημαντικού παραθαλάσσιου οικόπεδου της Μεσογείου». 

 Στην αγωνιστική εγρήγορση, επιμονή κι αποφασιστικότητα των κατοίκων της περιοχής και των εργαζόμενων της Αθήνας, το εξαιρετικά σημαντικό καθήκον του συντονισμού των οποίων έχει αναλάβει η Επιτροπή Αγώνα για το Ελληνικό, βρίσκεται και σήμερα η ελπίδα. Για ματαίωση των, καθοδηγούμενων από τα προαπαιτούμενα στα τρία Μνημόνια που υπέγραψαν με την Τρόικα, σχεδίων της τρικομματικής κυβέρνησης, που στην τωρινή φάση τους χρονολογούνται από το συστατικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου το καλοκαίρι του 2011, για δημιουργία καταμεσής στην ακτογραμμή των Νοτίων περιοχών της Αττικής ενός μικρού Ντουμπάι - από την παραλιογραμμή του Αγίου Κοσμά και, με υπογειοποίηση της Παραλιακής Λεωφόρου, σε όλη την έκταση και το βάθος του παλιού αεροδρομίου. Αξιοποιώντας, σ' αυτό το πλαίσιο, και την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας του 2010, που το Συμβούλιο έλεγξε πρόσφατα υπενθυμίζοντάς μας την ισχύ της, ότι νομικά το Ελληνικό παραμένει αεροδρόμιο μικρών αεροπλάνων, με μόνη συμβατή, σε μια τέτοια χρήση, την κατασκευή και λειτουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. 

 Αγαπητές φίλες και φίλοι, 

Σ' αυτούς του αγώνες πορευτήκαµε µαζί από την πρώτη στιγµή της ίδρυσής µας. Με τις πιο περιορισµένες δυνάµεις µας τα πρώτα χρόνια, µε τις σοβαρότερες την τελευταία χρονιά, κάναµε ό,τι µπορούσαµε µέσα κι έξω απ' τη Βουλή για να συµπαρασταθούµε έµπρακτα σε κάθε καινούργια καµπή των αγώνων σας. 

 Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σήµερα πρωτοστατεί στην αποκάλυψη της πραγµατικής φύσης του ΤΑΙΠΕΔ, σηµερινού ιδιοκτήτη της εταιρίας «Ελληνικό ΑΕ», που εµφανίζεται µπροστά στα µάτια του ελληνικού λαού ως δηµόσια εταιρία µε αποστολή κάτι το απολύτως θεµιτό, την αξιοποίηση του ιδιωτικού πλούτου του δηµοσίου για να υπάρξει ανάπτυξη και δηµιουργία θέσεων εργασίας. Ενώ στην πραγµατικότητα δεν είναι παρά Ταµείο Ξεπουλήµατος της ιδιωτικής και της δηµόσιας - που από το Σύνταγµα δε µεταβιβάζεται - περιουσίας του Δηµοσίου έξω από κάθε πολεοδοµικό και χωροταξικό περιορισµό, µε θηριώδη δόµηση και αποδόµηση κάθε περιβαλλοντικής προστασίας. 

 Το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι παρά η Τρόικα περίπου αδιαµεσολάβητη, σε ρόλο µεσίτη, στη συγκεκριµένη περίπτωση είτε της έκτασης συνολικά είτε, αν χρειαστεί, κατατεµαχισµένης σε µικρότερα οικόπεδα (το διαθέσιµο Plan Β). Με τα χρήµατα από το όποιο αντάλλαγµα να καταλήγουν εντός 10 ηµερών στον Ειδικό Λογαριασµό των Δανειστών στην ΤτΕ, δηλ. στη «µαύρη τρύπα» ενός µη βιώσιµου χρέους που, ακριβώς γι' αυτό, όσο το πληρώνεις αντί να µειώνεται, αυξάνεται. Με δηµιουργία ενός περιορισµένου αριθµού θέσεων εργασίας σε βάθος χρόνου - κι αυτές, σύµφωνα µε δηλώσεις σε πρόσφατη συνέντευξη του ίδιου του Προέδρου της Ελληνικό ΑΕ, κυρίως χαµηλόµισθων «κηπουρών, σερβιτόρων και φυλάκων» - σε αντάλλαγµα µιας ανυπολόγιστης καταστροφής. Το ξεσήκωµα του λαού της Χαλκιδικής ενάντια στη δηµιουργία µερικών εκατοντάδων µελλοντικών θέσεων εργασίας µε αντάλλαγµα την καταστροφή µερικών δεκάδων χιλιάδων σηµερινών θέσεων εργασίας, αλλά και ο οχετός των εργασιακών σχέσεων υπερεκµετάλλευσης, που δε µπόρεσε να συνεχίσει να κρύβεται κάτω απ' το χαλί µετά τη δολοφονική και ρατσιστική επίθεση της εργοδοσίας στη Νέα Μανωλάδα, βάζουν επί τάπητος το θέµα της ανάπτυξης σε όφελος τίνος: Όταν κυβερνητική πολιτική «ανάπτυξης» µε τη βούλα της Τρόικας είναι η προσφορά, συνοδευόµενη και από «προίκα» δις ευρώ, χρηµάτων του ελληνικού λαού, ό,τι θα έπρεπε να µπορούµε να κληροδοτήσουµε στα παιδιά µας αξιοποιηµένο στην κλίµακα των αναγκών των ανθρώπων κι όχι του κέρδους στην πιο επιθετική µορφή του, αυτή των διαφόρων distress funds. 

Κορυφαία στιγµή του αγώνα που δώσαµε µέσα στη Βουλή στάθηκε τ' ότι καταφέραµε, προκαλώντας ονοµαστική ψηφοφορία, να καταψηφιστεί η πολυτροπολογία Στουρνάρα κατά την ψήφιση του ν.4092/12, η οποία ανάµεσα σε 21 διαφορετικά ζητήµατα πρόβλεπε το πέρασµα της δοµηµένης επιφάνειας του Ελληνικού στο ΤΑΙΠΕΔ. Μόνο προσωρινά, όπως αποδείχτηκε, καθώς η τρικοµµατική Κυβέρνηση εξασφάλισε τελικά την υπερψήφιση της καταψηφισµένης τροπολογίας «κολλώντας» την στο περιβόητο Πολυνοµοσχέδιο του ενός άρθρου µια βδοµάδα αργότερα. Όταν ακόµα και οι τυπικές εκδηλώσεις σεβασµού στην εκφρασµένη θέληση της πλειοψηφίας των βουλευτών εκλείπουν, γίνεται ολοφάνερο ότι όχι µόνο το Κοινοβούλιο αλλά συνολικότερα η κοινωνία βρίσκεται αντιµέτωπη µε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η αντικατάσταση µέλους του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, που δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ, επειδή επέµενε να µειοψηφεί στις αποφάσεις του, και η εκδίωξη του Δηµάρχου Αλίµου, που επίσης δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, από το ΔΣ της εταιρείας Ελληνικό ΑΕ αµέσως µετά την κοινή συνέντευξη τύπου των Δηµάρχων για τη σηµερινή Ηµερίδα, αποδείχνει πώς εννοούν την έκφραση γνώµης άλλης από αυτή που επιβάλλουν Μνηµόνια και Τρόικα. 

 Η επικείµενη αντικατάσταση, όµως, του ίδιου του Προέδρου της Ελληνικό ΑΕ δείχνει ότι η αγωνιστική αποφασιστικότητα οξύνει τις αντιθέσεις στους ίδιους τους κόλπους τους. Κι ότι αρκετοί αντιλαµβάνονται ότι όλες οι προσπάθειες µετατροπής της πλειοψηφίας της σηµερινής Βουλής από µεριάς της κυβέρνησης προκαταβολικά σε «πλυντήριο» των µελών των ΔΣ των τραπεζών και του ΤΑΙΠΕΔ και των εταιρειών του, που καλούνται να βάλουν τις υπογραφές τους κάτω από σκανδαλώδεις και πλήρως αδιαφανείς συµφωνίες ξεπουλήµατος του δηµόσιου πλούτου, δε θα σταθούν αρκετές για να τους απαλλάξουν απ' την προσωπική τους ευθύνη. Αυτή είναι µια προειδοποίηση που αφορά και τους υποψήφιους «επενδυτές» του Ελληνικού. 

Σήµερα επιβεβαιώνουµε τη στήριξη µας στον αγώνα σας για τη δηµιουργία ενός πνεύµονα ανάσας, αναψυχής, αθλητισµού, δηµιουργικότητας και ήπιας ανάπτυξης για τους κατοίκους του Λεκανοπέδιου και τις συλλογικότητες και φορείς που σήµερα ξετυλίγουν τις δραστηριότητες τους στην έκταση του παλιού αεροδρόµιου και µπορούν να συµβιώσουν και να πλουτίσουν λειτουργικά ένα Μητροπολιτικό Πάρκο, όπως αυτές αναδείχτηκαν µέσα απ' την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση της Ηµερίδας σας. Και δεσµευόµαστε ότι θα εξακολουθήσετε να µας βρίσκεται στο πλευρό σας µέσα κι έξω απ' τη Βουλή σε ό,τι τροπή πάρουν οι αγώνες σας στην κρίσιµη επόµενη περίοδο.
«Το παρόν και το μέλλον ενός Μητροπολιτικού Πάρκου»: Χαιρετισμός εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ στην Ημερίδαγια το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού 20.4.2013 «Το παρόν και το μέλλον ενός Μητροπολιτικού Πάρκου»: Χαιρετισμός  εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ στην Ημερίδαγια το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού 20.4.2013 Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 7:33:00 μ.μ. Rating: 5