Σχετικά με τη σημασία για την Ελλάδα της σημερινής απόφασης του ECOFIN για χρήση και των καταθέσεων στη «διόρθωση» της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών (bail-in), η βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στις 12.6.13 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά την ενημέρωση από το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τη Νομισματική Έκθεση του 2012, μεταξύ άλλων έκανα στον κ. Προβόπουλο την παρακάτω ερώτηση:
«Ξέρετε ότι υπάρχουν πολλαπλά δημοσιεύματα που λένε ότι θα γίνει stress test των ελληνικών τραπεζών το φθινόπωρο και ότι θα διαπιστωθεί ότι, στην καλύτερη περίπτωση, το πρόβλημα της ανακεφαλαιοποίησης τους τελικά ανερχόταν στα 65 δισ., και στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να εμφανιστεί ότι είναι μέχρι και 85 δις.
Δηλαδή, θα εμφανιστεί ένα μεγάλο κενό στο θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας και η ερώτηση που έχει τεθεί είναι: Τι θα γίνει μετά; Θα γίνει bail-in με συμμετοχή, όπως επιμένουν τελευταία δημοσιεύματα, και των λεγόμενων «ασφαλισμένων καταθέσεων», δηλαδή και κάτω από τις 100 χιλιάδες ευρώ ανά τράπεζα και καταθέτη;»
Η απάντηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας καταγράφεται επίσης στα Πρακτικά της Βουλής ως εξής:
«Κάποιοι από εσάς, νομίζω η κυρία Βαλαβάνη, αν θυμάμαι καλά, είπε ότι «δεν θα φτάσουν τα λεφτά, διότι οι επισφάλειες είναι μεγαλύτερες, άρα οι Τράπεζες ακόμα και με τα 50 δις θα είναι υποκεφαλαιοποιημένες, άρα θα πάμε σε bail-in», δηλαδή σε ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας τρόμου εν προκειμένω, το οποίο φοβάμαι ότι θα απογοητευθεί, διότι δεν θα επαληθευτεί».
Απαντώντας σε παρεμφερείς ερωτήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής στις 26.6.13 ο, διαχρονικός, Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας απάντησε ότι: «Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι εγγυημένες καταθέσεις στην Ευρωζώνη δεν κουρεύονται».
Τελικά, βέβαια, η σημερινή απόφαση του ECOFIN επιβεβαιώνει το σενάριο για «bail in» σε περίπτωση κεφαλαιακής ανεπάρκειας ενός πιστωτικού ιδρύματος, άρα ότι όσα διαδραματίστηκαν στην Κύπρο δεν θα είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας.
Επιπλέον, δεν εξαιρεί ρητά τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, αλλά μόνο τις εγγυημένες καταθέσεις βάσει συνεγγυητικών συστημάτων των τραπεζών, που όμως καλύπτουν πολύ χαμηλότερα πλαφόν. Mε άλλα λόγια, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν στην πραγματικότητα τα, κατά τον κ. Προβόπουλο, «σενάρια επιστημονικής φαντασίας τρόμου».
Η, δικομματική πλέον, κυβέρνηση και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας θα μπορούσαν για μια έστω φορά χωρίς υπεκφυγές, καταρχήν να πάρουν επίσημη θέση για τα νέα δεδομένα και για το γεγονός της ουσιαστικής αποδοχής τους από την ελληνική πλευρά, καθώς συμμετείχε και συμφώνησε με τις αποφάσεις του Ecofin και, δεύτερο, να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό για τις μελλοντικές ενέργειες τους, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, προκειμένου να μην επαληθευτούν τα, απευκταία για όλους, «σενάρια τρόμου»;
Αθήνα, 27.6.13
Σχετικά με τη χρήση και των καταθέσεων στη «διόρθωση» της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.
Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη
on
9:32:00 π.μ.
Rating: