Ερώτηση σχετικά με τη μη καταβολή του ΕΚΑΣ σε ΑμΕΑ κάτω των 65 ετών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Θέμα: Ερώτηση σχετικά με τη μη καταβολή του ΕΚΑΣ σε ΑμΕΑ κάτω των 65 ετών 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βαλαβάνη Νάντια, Καραγιαννίδης Χρήστος, Κουρουμπλής Παναγιώτης και Στρατούλης Δημήτριος κατέθεσαν σήμερα ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σχετικά με τη μη καταβολή του ΕΚΑΣ σε ΑμΕΑ κάτω των 65 ετών. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης. 

Προς τους Υπουργούς: 
• Οικονομικών 
• Εργασίας, Κοινωνικής ασφάλισης και Πρόνοιας 

 ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τη μη καταβολή του ΕΚΑΣ σε ΑμΕΑ κάτω των 65 χρονών» 

 Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων του ν.4046/2012 και του ν.4093/2012) ΦΕΚ 229,19-11-2012 έφερε δυσάρεστες αλλαγές για όλους τους πολίτες και ειδικότερα στα άτομα με αναπηρία. Σύμφωνα με την παρ 3 του άρθρου 10, σχετικά με την καταβολή του ΕΚΑΣ, πλέον εμπίπτουν και οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας στην προϋπόθεση της συμπλήρωσης του 65ου έτους για την καταβολή του ΕΚΑΣ.

 Ειδικότερα στη παραπάνω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υπάρχει διάταξη όπου προβλέπει ότι «από την 1/1/2014, το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του άρθ. 34 του ν. 3996/2011 (Α’, 170) Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΕΚΑΣ , καταβάλλεται στους συνταξιούχους λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας.» 

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του ΕΚΑΣ από 1/1/2014 και μετά - εκτός των εισοδηματικών κριτηρίων - είναι και η συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας για όλους τους συνταξιούχους χωρίς εξαιρέσεις, ανεξάρτητα από την αιτία για τη οποία λαμβάνουν τη σύνταξη (γήρας – αναπηρία – θάνατος). 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πληγούν κυρίως τα άτομα με αναπηρία που έφυγαν νωρίς από την αγορά εργασίας λόγω των αναπηριών τους, παίρνοντας την κατώτερη σύνταξη και η καταβολή του ΕΚΑΣ τους εξασφάλιζε μεγάλο μέρος των βασικών αναγκών. 

 Επιπρόσθετα σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών το 90% των πληττομένων από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου είναι τα άτομα με αναπηρία. 

Επισημαίνεται επίσης ότι η χορήγηση του ΕΚΑΣ καθιερώθηκε για πρώτη φορά με τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν.2434/1996, οι οποίες όριζαν μεταξύ άλλων ότι οι συνταξιούχοι γήρατος και θανάτου θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, ενώ για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας δεν απαιτείται όριο ηλικίας. Με το νόμο 2556/1997 διατηρήθηκε η εξαίρεση των συνταξιούχων αναπηρίας. Η εξαίρεση ίσχυσε για 18 έτη εφαρμογής του θεσμού του ΕΚΑΣ, ακριβώς διότι σκοπός του είναι η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων με τις μεγαλύτερες ανάγκες. 
Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ανωτέρω και επιπρόσθετα ότι το μέτρο αφορά μια από τις πλέον ευπαθείς κατηγορίες συνανθρώπων μας 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 
Με ποια νομοθετική πρωτοβουλία θα προχωρήσουν στην κατάργηση του ανωτέρω μέτρου; 

Οι ερωτώντες βουλευτές 

Βαλαβάνη Νάντια 
Καραγιαννίδης Χρήστος
 Κουρουμπλής Παναγιώτης 
Στρατούλης Δημήτριος
Ερώτηση σχετικά με τη μη καταβολή του ΕΚΑΣ σε ΑμΕΑ κάτω των 65 ετών Ερώτηση σχετικά με τη μη καταβολή του  ΕΚΑΣ σε ΑμΕΑ κάτω των 65 ετών Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 9:28:00 π.μ. Rating: 5