ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ:
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΜΕ ΡΗΤΡΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ
Δημοσιεύτηκε στην «Αυγή της Κυριακής», 16.2.2014
Της Νάντιας Βαλαβάνη
Το Ελληνικό Δημόσιο θα συνυπογράφει στο εξής μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ όσες συμβάσεις πώλησης δημόσιας περιουσίας κρίνει σκόπιμο, σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, που υπερψηφίστηκε μετά από ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, απ΄ όλους τους βουλευτές της συγκυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό το Ελληνικό Δημόσιο θα καθίσταται υπόλογο αποζημίωσης στους «επενδυτές» για κάθε καθυστέρηση της «επένδυσης» τους, που θα προκύπτει από νόμιμες πράξεις δημοσίων υπηρεσιών (Αρχαιολογία, Πολεοδομία κ.λπ.), που θα εκδίδονται υποχρεωτικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους σε εφαρμογή του νόμου.
Ποια θα είναι η πρώτη περίπτωση εφαρμογής; Το «καλύτερο παραθαλάσσιο οικόπεδο της Μεσογείου», δηλαδή το Ελληνικό των 6.200 στρεμμάτων συμπληρωμένο με την παραθαλάσσια ζώνη 955.000 τμ και 3,5 χλ παραλίας - μετά από απαίτηση όλων των «διεκδικητών»… Φυσικά, αυτή η «λεπτομέρεια» δε συμπεριλαμβάνεται στις «διαρροές», που είδαν το φως, σχετικά με τους όρους της σύμβασης πώλησης του 100% των μετοχών της εταιρείας «Ελληνικό ΑΕ». Ούτε η πρόβλεψη για «τίμημα» μικρότερο από 70 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο…
Μετά το «Ελληνικό», η πρωτοφανής αυτή πρόβλεψη προορίζεται να βρει πεδίο εφαρμογής και σε άλλες υπό σύνταξη συμβάσεις. «Πρωτοφανής», επειδή αποτελεί παγκόσμια «πρωτιά»: Μια νομοθετική ρύθμιση που καθιστά το Ελληνικό Δημόσιο – και μάλιστα εθελοντικά - δικαστικά υπόλογο με την παραμικρή αφορμή σε οποιοδήποτε κερδοσκοπικό fund ή πολυεθνική, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να αρχίσουν να προβάλλουν αξιώσεις αποζημίωσης. Λες και δεν είναι γνωστό τι λυσσασμένους δικαστικούς αγώνες δίνουν στα διεθνή δικαστήρια –συνήθως του Λονδίνου και των ΗΠΑ- διάφορα funds ενάντια σε κυβερνήσεις που επιχειρούν να αμφισβητήσουν τις θέσεις ασφυκτικής κυριαρχίας στην οικονομία των χωρών τους, που τους παραχώρησαν προηγούμενες κυβερνήσεις.
Οι δύο «αιτιολογίες», που επικαλείται η κυβέρνηση στην τροπολογία, αποτελούν «φθηνές» δικαιολογίες. Αν ωστόσο δεν αποτραπεί να «πέσουν τέτοιες υπογραφές» σε συμβάσεις, ο τόπος θα τις πληρώσει πανάκριβα.
Πρώτη δικαιολογία: Η Κυβέρνηση επικαλείται την ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων ως μέσο πληρωμής του δημόσιου χρέους, κι αυτό χαρακτηρίζεται «εθνικό διακύβευμα». Αν υπάρχει, ωστόσο, «εθνικό διακύβευμα», αυτό είναι όχι η «εξαφάνιση» της δημόσιας περιουσίας στη «μαύρη τρύπα» ενός μη βιώσιμου χρέους, αλλά το «πακέτο» του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος, ξεκινώντας από τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του.
Δεύτερο, η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι «το Ελληνικό Δημόσιο υπέχει ούτως ή άλλως αντικειμενική εξωσυμβατική ευθύνη για τις παράνομες πράξεις και παραλείψεις των ως άνω φορέων και υπηρεσιών, που είναι όργανά του», κατά το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα: Η συγκεκριμένη ρύθμιση «κρίνεται εύλογη» για λόγους «ασφάλειας δικαίου» απέναντι στους «επενδυτές».
Πρόκειται για εξόφθαλμη λαθροχειρία: Το άρθρο 105 αφορά σε παράνομες πράξεις ή παραλείψεις δημόσιων υπηρεσιών, και ισχύει βέβαια και για τις ιδιωτικοποιήσεις. Προς τι λοιπόν η πρόσθετη ρύθμιση; Το «μυστικό» είναι ό,τι ήδη αναφέρθηκε εισαγωγικά, ότι η τροπολογία αφορά όλες τις πράξεις φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου, δηλαδή και τις νόμιμες: Τις περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι καθυστερήσεις προκύπτουν όχι επειδή παραβιάζεται, αλλά επειδή εφαρμόζεται η νομοθεσία.
Με άλλα λόγια, η ρύθμιση αυτή κάθε άλλο παρά οδηγεί σε «ασφάλεια δικαίου». Αντίθετα, με πρόσχημα την αποφυγή καταβολής αποζημίωσης από μεριάς Δημοσίου, ουσιαστικά προτρέπει τις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς στη «χαλαρή εφαρμογή» ή και τη μη τήρηση των όποιων προστατευτικών για το περιβάλλον, την πολεοδομία και τις αρχαιότητες κανόνων δικαίου δεν έχουν ακόμη κατεδαφιστεί μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις που επιβλήθηκαν μέσω των μνημονίων.
Συμπέρασμα; Η τροπολογία αυτή υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο να αποζημιώνει «επενδυτές», ακόμη και στις περιπτώσεις που αυτοί θεωρούν ότι ζημιώνονται απ’ την εφαρμογή του νόμου. Ταυτόχρονα θα λειτουργεί ως διαρκής «εκβιασμός» στους αρμόδιους δημόσιους υπαλλήλους και δημόσιες υπηρεσίες να κάνουν τα «στραβά μάτια» προκειμένου να μην υποχρεωθεί το Ελληνικό Δημόσιο σε αποζημιώσεις
Νομοθετώντας έτσι η Συγκυβέρνηση δεν περιορίζεται να στριμώξει μόνο τον εαυτό της, αλλά φροντίζει και για οποιαδήποτε αυριανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/Αριστεράς, αποφασισμένη να απαλλαγεί από τα Μνημόνια: H ρήτρα αυτή προβλέπεται να περιέχεται πλέον στις σημαντικότερες απ’ όσες συμβάσεις προλάβουν να υπογράψoυν μέχρι τις εκλογές. Άρα, η μαζική κινητοποίηση για την παρεμπόδιση της υπογραφής τέτοιων συμβάσεων, ξεκινώντας από το Ελληνικό, από μεριάς κινημάτων εργαζομένων και πόλης και με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί άμεση προτεραιότητα.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ: ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΜΕ ΡΗΤΡΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ
Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη
on
8:49:00 π.μ.
Rating: