ΔΗΛΩΣΗ της Νάντιας Βαλαβάνη σχετικά με το «ξεπούλημα» των 4 ακινήτων στη Πλάκα

ΔΗΛΩΣΗ
 της Νάντιας Βαλαβάνη
 «Στο σφυρί η πολιτιστική μας κληρονομιά» 

 Σχετικά με το «ξεπούλημα» των 4 ακινήτων στη Πλάκα, η βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:


 «Ποσό 1,34 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε με πανηγυρικό τόνο, ότι εισέπραξε το ΤΑΙΠΕΔ από την διάθεση των δικαιωμάτων επιφανείας για 99 έτη τεσσάρων ακινήτων στη Πλάκα, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του. Ανάμεσα τους και το ακίνητο της οδού Θέσπιδος 24 & Στράτωνος, όπου - σύμφωνα με απάντηση του Υπουργείο Πολιτισμού σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - στεγάζεται η Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Πέραν του γεγονότος ότι η απομάκρυνση υπηρεσιών που στεγάζονται στα ακίνητα που εκποιούνται, θα δημιουργήσει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στην Εφορεία, εγείρονται πλήθος ερωτημάτων για τον τρόπο που σκέφτονται οι αρμόδιοι ν’ αναδείξουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Οι υφιστάμενες στην περιοχή της Πλάκας χρήσεις γης και όροι – περιορισμοί δόμησης, αναδεικνύουν την περιοχή της Πλάκας ως αρχαιολογικό χώρο περιβάλλοντος της Ακρόπολης με τη σφραγίδα της UNESCO, και ως ιστορικό-διατηρητέο μνημείο και τόπο με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, τμήμα του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας. 

 Η «εμπορική εκμετάλλευση» των ακινήτων που βρίσκονται εκεί, αγοράσθηκαν ή απαλλοτριώθηκαν αναγκαστικά για αρχαιολογικούς σκοπούς, αντίκειται σαφώς στον σκοπό της απαλλοτρίωσης. Τονίζεται ότι για το σκοπό αυτό ο μεν πρώην ιδιοκτήτης στερήθηκε την περιουσία του, το δε Δημόσιο δαπάνησε χρήματα του ελληνικού λαού προκειμένου να αποκτήσει τα συγκεκριμένα ακίνητα.

 Η «αξιοποίησή» τους μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή η εκποίησή τους σε ιδιώτες, με κανένα τρόπο δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί σύμφωνη με τη συνταγματική επιταγή για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και είναι παράνομη, στο βαθμό που τα ακίνητα αυτά αποκτήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού για αμιγώς αρχαιολογικούς σκοπούς, που ουδέποτε παρέρχονται και δεν είναι ανακλητοί. Για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αδιαπραγμάτευτος ο δημόσιος χαρακτήρας της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, με στόχο την κατάλληλη αξιοποίησή της υπό κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο».

 Το Γραφείο Τύπου                                                                                                Αθήνα, 25.11.2014
ΔΗΛΩΣΗ της Νάντιας Βαλαβάνη σχετικά με το «ξεπούλημα» των 4 ακινήτων στη Πλάκα ΔΗΛΩΣΗ  της Νάντιας Βαλαβάνη  σχετικά με  το «ξεπούλημα» των 4 ακινήτων στη Πλάκα Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 3:44:00 μ.μ. Rating: 5