Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: «Φοροαπαλλαγές της Artume S.A. - ιδιοκτήτριας του εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος - αφήνουν έκθετο τον Πρωθυπουργό»24.11.2014 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τους Υπουργούς: 

1. Οικονομικών 
2. Περιβάλλοντος, Ενέργειας &Κλιματικής Αλλαγής 
3. Πολιτισμού & Αθλητισμού 


ΘΕΜΑ: Έκθετος ο Πρωθυπουργός για τις περίφημες φοροαπαλλαγές της Artume S.A. ιδιοκτήτριας εταιρείας του οικοπέδου, στο οποίο σχεδιάζεται η ανέγερση του εμπορικού κέντρου «Academy Gardens» δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. 

 Το 2007, ενώ η χώρα ακόμα ζούσε εποχές «οικονομικής ευδαιμονίας», η εταιρεία Artume S.A. αγοράζει το πρώην εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη επί της λεωφόρου Κηφισού, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, καταβάλλοντας 37 εκατομμύρια ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο χαρακτηρίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος της αναμένεται να προσεγγίσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία Artume S.A. σχεδιάζει εκεί την ανέγερση ενός φαραωνικού εμπορικού κέντρου, με την επωνυμία “ Academy Gardens”, περίπου 50.000 τ.μ., ενώ «διαφημίζει» ότι θα δημιουργήσει περίπου 3.000 θέσεις εργασίας σε μόνιμη βάση συν 2.000 ακόμη προσωρινές θέσεις εργασίας, που αναμένεται να δημιουργηθούν κατά τη κατασκευή του έργου.

 Η Artume S.A. ανήκε κατά 100% στην εταιρεία Artemis Hermes, με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία με τη σειρά της συνδεόταν με άλλες εταιρείες, που περιλαμβάνονταν σε ένα ιδιαίτερα περίπλοκο σχήμα, το οποίο δραστηριοποιούνταν σε τρεις ηπείρους και δεκάδες χώρες. Συγκεκριμένα, το κομμάτι της δομής που αφορούσε την επένδυση στην χώρα μας, ξεκινούσε από το Ντέλαγουερ των ΗΠΑ και το αγγλικού τύπου MGP Europe Fund III, για να καταλήξει τελικά στην Artume S.A. στην Ελλάδα, δημιουργώντας στην διαδρομή του το εταιρικό πλέγμα επενδύσεων του ομίλου MGPA. Σημειώνεται εδώ ότι ο εν λόγω όμιλος εξαγοράσθηκε από τη, γνωστή από τα τεκταινόμενα στον χώρο των τραπεζών, Black Rock. Για τις ανάγκες της επένδυσης μέσω της Artume, η Artemis Hermes είχε χορηγήσει έως το τέλος του 2008 στην ελληνική θυγατρική της, δάνεια ύψους σχεδόν 50 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία, όπως αναφερόταν στις οικονομικές καταστάσεις της Λουξεμβουργιανής εταιρείας, θα έπρεπε να αποπληρωθούν έως τα τέλη του 2016. 

Ωστόσο, από τον Ιούνιο του 2007- πριν δηλαδή αρχίσει να χορηγεί δάνεια η λουξεμβουργιανή Artemis Hermes στην ελληνική Artume S.A.-, οι φορολογικές αρχές του Λουξεμβούργου είχαν δώσει την έγκρισή τους στο σχέδιο για την ελάφρυνση φόρων του «βαβελικού» εταιρικού σχήματος της MGPA, σχέδιο το οποίο περιελάμβανε έντοκα, άτοκα αλλά και υβριδικά δάνεια, ένα είδος χορηγήσεων που μπορούν να χαρακτηρίζονται και ως χρέος και ως μετοχικό κεφάλαιο ανάμεσα σε διαφορετικές επικράτειες και έτσι να αποφεύγονται οι φόροι και στην μία επικράτεια και στην άλλη γνωστή ως «μέθοδος διπλής μη φορολόγησης». Τα συγκεκριμένα δάνεια στα σχέδια της MGPA ονομάζονται Profit Participating Loans (PPL), δηλαδή χορηγήσεις με συμμετοχή στο κέρδος. Έτσι, τα κέρδη των εταιρειών που δανείζονταν χρήματα θα επέστρεφαν στο μεγαλύτερο ποσοστό ως τόκοι των δανείων, που είχαν λάβει και έτσι δεν θα φορολογούνταν. Επιπρόσθετα το υβριδικό δάνειο που έχει χορηγηθεί θα μετρούσε ως χρέος και έτσι οι τόκοι που θα επέστρεφαν στο Λουξεμβούργο, θα εξέπιπταν από τους φόρους. 

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, σε τρία υπουργεία «τρέχουν» ραγδαίες εξελίξεις για την εξυπηρέτηση της fast track επένδυσης της Artume S.A/ Black Rock: Στα υπουργεία Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, κατατίθενται πλήθος ευνοϊκών ρυθμίσεων, όπως: Η αλλαγή χρήσεων γης, το Προεδρικό Διάταγμα, στο οποίο εξαιρείται φωτογραφικά το οικοδομικό τετράγωνο, που ανήκει το οικόπεδο της Artume, από τους περιορισμούς δόμησης και για το οποίο οι κάτοικοι προσέφυγαν άμεσα, ενώ το ΣτΕ- παρά την απόρριψη της προσφυγής- επιβάλλει την έκδοση συμπληρωματικού Π.Δ., στο οποίο θα «πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Πολιτισμού», ενώ τονίζεται ότι «έως την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, δεν είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε δόμηση ή έκδοση των σχετικών οικοδομικών αδειών». 

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες πριν τις Αυτοδιοικητικές εκλογές , τον Μάιο του 2014, δια βοής στο Περιφερειακό Συμβούλιου του απερχόμενου Περιφερειάρχη παρέχεται η έγκριση της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. 

Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος αγνοώντας όλα τα παραπάνω και με δεδομένη τη «γκρίνια» της ARTUME S.A., επειδή η επένδυση δεν εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, επιδιώκει να επισπεύσει τις διαδικασίες, ώστε οι εργασίες να ξεκινήσουν άμεσα. 

Επειδή η BlackRock πρόσφατα σε έκθεσή της προειδοποιούσε ότι η Ελλάδα τελεί σήμερα υπό την απειλή και τον κίνδυνο χρεοκοπίας εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας, ενώ ταυτόχρονα η θυγατρική της Artume S.A. παρουσιαζόταν να ασκεί πιέσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών ανέγερσης του φαραωνικού εμπορικού κέντρου “Academy Gardens” στην Ακαδημία Πλάτωνος. 

Επειδή η ιδιοκτήτρια εταιρεία της έκτασης Artume S.A., όπως αποκαλύφθηκε, δεν έχει πληρώσει τον Ειδικό Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος μόνο για το 2009 ανέρχεται σε 5,4 εκατ. ευρώ, γεγονός που πιστοποιείται από την ετήσια έκθεση για τη θυγατρική του ομίλου BlackRock, με τους ορκωτούς ελεγκτές να μεταφέρουν στην Έκθεση τους την εκτίμηση της εταιρείας, πως το υπουργείο Οικονομικών θα πειστεί και θα εξαιρέσει(!) την εταιρεία από την καταβολή του φόρου. 

Επειδή την ίδια ώρα, μέσω του Δήμου Αθηναίων με τον οποίο η εταιρεία έχει, από τον Νοέμβριο του 2012, υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας ,επιχειρώντας να εμφανίσει την ARTUME S.A ως χορηγό δραστηριοτήτων, π.χ. βάζοντας κάγκελα στο Ειδικό Σχολείο στο Βουστάσιο, είτε αναλαμβάνοντας την ανακατασκευή των επί 2 χρόνια κλειστών γηπέδων μπάσκετ στη Σωτήρη Πέτρουλα, χωρίς η Δημοτική Αρχή να ενδιαφερθεί να μάθει πως μια εταιρεία κατορθώνει να αποφεύγει την πληρωμή φόρων ακίνητης περιουσίας, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους φορολογούμενους επιχειρηματίες, μισθωτούς και ανέργους. 

Επειδή η πολυδιαφημιζόμενη επένδυση της ARTUME S.A, η οποία με επιστολή της στον Πρωθυπουργό της χώρας, επεδίωξε να τύχει ευνοϊκών ρυθμίσεων, είχε συνομιλητές κορυφαίους υπουργούς της Κυβέρνησης και εμφανίζεται πολλά υποσχόμενη ως προς τις θέσεις εργασίας που θα εξασφαλίσει αλλά αποδεικνύεται ότι θησαυρίζει με τη μέθοδο της « διπλής μη φορολόγησης» εξασφαλίζοντας τεράστιες φορολογικές ελαφρύνσεις. 

Επειδή η Κυβέρνηση κωφεύει μήνες τώρα, τόσο στις καταγγελίες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής όσο και στις καταγγελίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που με ερωτήσεις τους έχουν αποκαλύψει τις μεθοδεύσεις της «επενδύτριας» εταιρείας. 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 

1. Σε τι μέτρα προτίθενται να προχωρήσουν, προκειμένου να απαλλαγούμε από «επενδυτές» οι οποίοι εμφανιζόμενοι ως «σωτήρες», με εκθέσεις τους (πρόσφατη Έκθεση Black Rock) τοποθετούν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις χρεοκοπίας και ζητούν με επιστολές προς τον πρωθυπουργό, μέσω θυγατρικής εταιρείας τους, να κατασκευάσουν Mall πλάι στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος;
 2. Θα διεκδικήσουν επιτέλους την πληρωμή των τεράστιων ποσών φόρων, που αναλογούν στους «επενδυτές» για την ακίνητη περιουσία τους ήδη από το 2009, όταν μισθωτοί, επαγγελματίες, συνταξιούχοι και άνεργοι καθημερινά καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν την φοροεπέλαση που έχουν επιβάλλει στον ελληνικό λαό τα μνημόνια, προ και με ΕΝ.Φ.Ι.Α;
 3. Θα συμβάλλει η χώρα μας στην έρευνα και στη διαβούλευση που ξεκίνησε στην Ε.Ε. τον Ιούνιο του 2014 για την υιοθέτηση τροποποίησης σε ευρωπαϊκή οδηγία, που θα μπλοκάρει τη χρήση των υβριδικών δανείων για φοροαποφυγή – τα οποία σήμερα αποτελούν περίπου επίσημη ευρωπαϊκή πολιτική- και θα υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή σκανδαλωδών φοροαπαλλαγών προς όφελος των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων; 
4. Θα εμποδίσουν την κατασκευή mall δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος αποκαθιστώντας επιτέλους την νομιμότητα;

 ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 

Νάντια Βαλαβάνη 
Απόστολος Αλεξόπουλος 
Δημήτρης Γελαλής 
Κανελλοπούλου Μαρία 
Νίκος Βούτσης 
Χαρά Καφαντάρη
 Μαρία Μπόλαρη 
Μάνια Παπαδημητρίου 
Γεώργιος Πάντζας 
Άννα Χατζησοφιά
Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: «Φοροαπαλλαγές της Artume S.A. - ιδιοκτήτριας του εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος - αφήνουν έκθετο τον Πρωθυπουργό» Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: «Φοροαπαλλαγές της Artume S.A.  - ιδιοκτήτριας του εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος - αφήνουν έκθετο τον Πρωθυπουργό» Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 7:01:00 μ.μ. Rating: 5