Νάντια Βαλαβάνη στον «Αθήνα 9,84»: «Η αυτοδυναμία για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η υποψήφια βουλευτής Β΄Αθηνών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νάντια Βαλαβάνη μίλησε στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και στον δημοσιογράφο Άρη Τόλιο (Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015). Η Νάντια Βαλαβάνη τόνισε σχετικά με τις εκλογές ότι: "Αυτές οι εκλογές μπορεί να αποφασίσουν για το τι θα γίνει τις επόμενες λίγες δεκαετίες ως προς την πορεία της χώρας", ενώ για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: "Έχουμε ένα πρόγραμμα που είναι αυτό το οποίο μπορεί να σηκώσει μια κοινωνία γονατισμένη σήμερα". Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής: 


Δημοσιογράφος: Το Grexit υποχωρεί, ο συμβιβασμός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έρχεται... 

Ν. Βαλαβάνη: Η καλύτερη συμβουλή που έχει δοθεί αυτές τις ημέρες είναι αυτό που είπε ο πρόεδρος του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είπε ότι η συζήτηση και οι ανεύθυνες εικασίες για Grexit δεν βοηθούν πραγματικά. Και, κυρίως, το άλλο που ανέφερε, ότι θα πρέπει να είναι σε όλους σαφές ότι δεν υπάρχει ζήτημα εξόδου από το ευρώ. Ότι συμβουλές που δίνονται, ενώ δεν ζητήθηκαν, και οι οποίες δίνουν στους Έλληνες την αίσθηση ότι δεν αποφασίζουν οι ίδιοι για την μοίρα τους, αλλά οι Βρυξέλλες ή το Βερολίνο, πιθανότατα οδηγούν τους ψηφοφόρους στην αγκαλιά των «ακραίων δυνάμεων». Οι «ακραίες δυνάμεις» -από ό,τι καταλάβατε-, είμαστε εμείς. Ουσιαστικά λέει ότι πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι εν πάση περιπτώσει τα σενάρια τρομολαγνείας. που το 2012 είχαν τα γνωστά αποτελέσματα, στο τέλος δεν φαίνεται να αποδίδουν και μπορεί να έχουν και τα αντίθετα αποτελέσματα. 

Δημοσιογράφος: Από την άλλη υποδηλώνει αυτό και ένα φόβο για τις «ακραίες δυνάμεις», που υπονοεί τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ν. Βαλαβάνη: Μεταξύ μας μιλάμε, γνωριζόμαστε όλοι. Ακούσαμε αυτό που είπε ο κ. Γιούνκερ ότι προτιμούν να βλέπουν «οικεία πρόσωπα» - τα οικεία πρόσωπα είναι αυτά που στήριξαν και τους φορολογικούς παραδείσους, με τους οποίους δεν μπορούν να βρουν άκρη τόσα χρόνια, ακόμα και μετά από την περιπέτειες της από συρτάρι σε συρτάρι, για τη λίστα Λαγκάρντ. 

Δημοσιογράφος: Εσείς λέτε οτι θα διαπραγματευτείτε από την αρχή για όλα, αλλά από την άλλη οι γερμανικές εφημερίδες αποκαλύπτουν επαφές του κ Τσίπρα με τη γερμανική πολιτική ελίτ. Δηλαδή ότι έχει συζητήσει μαζί τους για την επόμενη μέρα. 

Ν. Βαλαβάνη: Δεν ξέρω αν έχει συζητήσει για την επόμενη μέρα. Ξέρω το εξής: Από την άνοιξη αυτής της χρονιάς που έχω αναλάβει υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, έχω συζητήσει σχεδόν με όλες τις πρεσβείες και πολλές φορές με τη Γερμανική. Η συζήτηση περιστρεφόταν πάντα στο αν θα γίνουν εκλογές και πότε. Βέβαια πρέπει να είσαι Πυθία για ν' απαντήσεις σ’ αυτές τις ερωτήσεις. Το μπαλάκι των εκλογών το έχει πάντοτε αυτός που έχει την εξουσία, όπως αποδείχτηκε και στην περίπτωση της καταστροφής της χριστουγεννιάτικης αγοράς και των εμπόρων. […] Συμφωνία είναι σίγουρο ότι τελικά θα επιτευχθεί, δηλαδή όλη αυτή η καταστροφολογία είναι απλώς επειδή το παιχνίδι θέλει γερά νεύρα. Τα νεύρα που θέλουν να σπάσουν δεν είναι τα νεύρα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι τα νεύρα του λαού, των ψηφοφόρων. Να τους κάνουν να φτάσουν τρέμοντας στη κάλπη. Οι οποίοι πρέπει να πάνε στην κάλπη με καθαρό το κεφάλι και έχοντας συνείδηση της πραγματικής κατάστασης της χώρας. 

Δημοσιογράφος: Τώρα το πως καθαρίζει το κεφάλι με όλα αυτά τα μεγάλα διλήμματα είναι θέμα. 

Ν. Βαλαβάνη: Είναι πραγματικά μια ιστορική καμπή αυτή που ζούμε. Αυτό δεν μπορεί να το κρύψει κανένας και δεν πρέπει να το κρύψει, γιατί αυτές οι εκλογές μπορεί να αποφασίσουν για το τι θα γίνει τις επόμενες λίγες δεκαετίες ως προς την πορεία της χώρας. Αν κάποιος λοιπόν κάνει πίσω γιατί αρχίζει να παραδίδεται στην τρομολαγνεία και ξεχνάει τις πραγματικές συνθήκες της ζωής του, γιατί εδώ έχουμε ακούσει τα πάντα, όπως ξέρετε. Με πήραν κάποιοι προχτές τηλέφωνο από τους ομολογιούχους οι οποίοι είχαν παρακολουθήσει μια συζήτηση που με βάση αυτά τα ερωτήματα που έχουμε θέσει για τις καταθέσεις, και λέει γιατί δεν λέτε ότι εμάς που πριν από δυο χρόνια μάς κατάστρεψαν. Εμείς τί είμαστε; Καταθέτες είμαστε. Αγοράζαμε ελληνικά ομόλογα για λόγους σιγουριάς, δεν μας ρώτησαν και μάς κατέστρεψαν. Πρέπει να ξεχνάει κανείς το τι έχει γίνει σ' αυτόν τον τόπο για να την πατήσει με τα διλήμματα για το πού βρίσκεται σήμερα 

Δημοσιογραφος: Θα σας ξαναβάλω πάλι σε θολό τοπίο. Γιατί από τη μια λέτε ό,τι λέτε, και από την άλλη ότι η μόνη εκδοχή διακυβέρνησης είναι αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με το ΚΚΕ. Είναι δυνατόν να γίνει αυτό; 

Ν. Βαλαβάνη: Η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ κοντά. Το αν θα μπορέσει να περάσει το νήμα στις δυο βδομάδες, αυτό θα κριθεί φυσικά. Και εγώ θα ανησυχούσα πολύ αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αυτοδυναμία και μάλιστα για κάτι λίγο. 

Δημοσιογράφος: Εσείς ανησυχείτε και για λόγους σκόπιμους, γιατί θέλετε να προσελκύσετε ψηφοφόρους για την αυτοδυναμία 

 Ν. Βαλαβάνη: Όχι, εγώ ανησυχώ γιατί σκέφτομαι τι μπορεί να γίνει μετά, μακάρι να υπάρξουν αυτές οι δυνάμεις στη βουλή, αυτό το ευχόμαστε όλοι, που να μπορούν να συνασπιστούν μαζί μας σ' ένα πρόγραμμα απεμπλοκής απ' τα μνημόνια και το μνημονιακό καθεστώς. 

Δημοσιογράφος: Κι αν δεν υπάρξουν; 

Ν. Βαλαβάνη: Αν υπάρξουν αυτή θα ήταν η καλύτερη εκδοχή κι απ’ την αυτοδυναμία. Αλλά επειδή εμείς δεν μπορούμε να το ελέγξουμε αυτό, αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε είναι το να περάσουμε το νήμα και να υπάρξει αυτοδυναμία, αυτή είναι η σιγουριά για να υπάρξει μετά και μια κυβέρνηση και άλλων πολιτικών δυνάμεων. 

Δημοσιογράφος: Κι αν δεν υπάρξουν υπάρχει το ενδεχόμενο να πάμε πάλι σε εκλογές; 

Ν. Βαλαβάνη: Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Αυτό έχει να κάνει με την εικόνα της Βουλής την επόμενη ημέρα. Τι είδους προγραμματικές συγκλίσεις θα μπορούν να υπάρξουν. Αν οι μόνες προγραμματικές συγκλίσεις που θα υπάρξουν είναι να διατηρηθεί το υπάρχον.. 

Δημοσιογράφος: Έτσι και εσείς επενδύετε λίγο στον φόβο, ότι αν δεν ψηφίσετε ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μπορεί να πάμε πάλι σε εκλογές... 

Ν. Βαλαβάνη: Όχι. Ποτέ δεν θα ήθελα να βάλω διλήμματα εκβιαστικά ή άλλα. Λέω μια πραγματικότητα. Έχουμε ένα πρόγραμμα που είναι αυτό το οποίο μπορεί να σηκώσει μια κοινωνία γονατισμένη σήμερα, εφόσον η ίδια το θέλει και παλέψει για αυτό. Γιατί η πρώτη περίοδος θα είναι περίοδος μεγάλων πιέσεων, στις οποίες όμως στο τέλος θα κάτσει κάπου η μπίλια, που θα είναι καλύτερα απ' την κατάσταση που είναι σήμερα. Αν αυτό το συνειδητοποιήσουμε, θα δούμε ότι δεν αξίζει να μπούμε σε περιπέτειες, και ότι ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε κάτι είναι η επίτευξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ποια είναι η προοπτική σήμερα; Είναι η προοπτική μιας χαμοζωής. Η προοπτική μιας κοινωνίας γερασμένης που θα ζει από τα εμβάσματα των παιδιών της απ΄ το εξωτερικό. Όποιος δεν είναι αποφασισμένος να ζήσει έτσι, πρέπει να βάλει τα δυνατά του για μια άλλη Ελλάδα. Και μπορεί να υπάρξει επίσης και μια άλλη Ευρώπη. 

Το Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 8.1.2015
Νάντια Βαλαβάνη στον «Αθήνα 9,84»: «Η αυτοδυναμία για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά» Νάντια Βαλαβάνη στον «Αθήνα 9,84»: «Η αυτοδυναμία για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά» Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 10:50:00 π.μ. Rating: 5