Συνέντευξη στο "in.gr" και στον δημοσιογράφο Απόστολο Ρουμπάνη: "Είναι ρεαλιστικός ο στόχος της αυτοδυναμίας" (21.1.2015)
Ερ.: Από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Οκτώβριο του 2014 υπήρξατε μέλος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και υπεύθυνη για την παρακολούθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Τι προτίθεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΤΑΙΠΕΔ και κυρίως με το ζήτημα του Ελληνικού; Η υπόθεση των αποκρατικοποιήσεων θα σταματήσει οριστικά;
Απ.: Ξεκινώντας από το Ελληνικό, δηλαδή το «καλύτερο παραθαλάσσιο οικόπεδο της Ευρώπης», που εκποιήθηκε αντί 918 εκ. ευρώ από το ΤΑΙΠΕΔ, με το ένα τρίτο τους να καταβάλλεται σε δύο χρόνια και τα υπόλοιπα σε δόσεις με ορίζοντα δεκαετίας - δηλ., σε σημερινές τιμές, με αντίτιμο μικρότερο από 600 εκ. ευρώ: Η σύμβαση, που έχει υπογράψει το ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχει έρθει ακόμα προς έγκριση στη Βουλή προκειμένου να υπογράψει το Ελληνικό Δημόσιο κι έτσι να είναι πλέον υπόλογο αποζημίωσης για οποιεσδήποτε – νόμιμες – καθυστερήσεις των υπηρεσιών του, σύμφωνα με την πρόσφατη, φωτογραφική για το Ελληνικό, (ν)τροπολογία που πέρασαν σε άσχετο νομοσχέδιο λιγότερο από ένα χρόνο πριν. Δεν υφίσταται ακόμα, λοιπόν, και δεν πρόκειται να υπάρξει με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «νόμιμη» βάση για διεκδίκηση αποζημίωσης απ’ τον «επενδυτή». Πολύ περισσότερο, που αυτή τη στιγμή εκκρεμούν δύο διαφορετικές δικαστικές διαδικασίες έρευνας της νομιμότητας της διαδικασίας «πώλησης» του.
O ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει σαφές ότι όλες οι πράξεις εκποίησης του δημόσιου πλούτου, που έγιναν τα χρόνια της μνημονιακής συγκυβέρνησης, θα ελεγχθούν για τη νομιμότητά τους. Με άλλα λόγια, θα αποκατασταθεί η νομιμότητα όπου αυτή έχει παραβιασθεί – και, βέβαια, θα τερματισθεί η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων. Άρα το βασικό εργαλείο της, το ΤΑΙΠΕΔ, δε θα έχει πλέον λόγο ύπαρξης.
Ερ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι ως κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ωστόσο, τα περιθώρια μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε λήγει η δίμηνη παράταση του μνημονίου, είναι εξαιρετικά περιορισμένα και οι υποχρεώσεις της χώρας (πχ. αποπληρωμή ομολόγων) είναι δεδομένες. Κατά τη γνώμη σας, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ζητήσει νέα παράταση από τους δανειστές;
Απ.: Το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, στο οποίο ένας από τους τέσσερις βασικούς πυλώνες του είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι κοστολογημένο και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης και ανεξάρτητα από την υπόθεση της διαπραγμάτευσης για το χρέος. Αυτό δεν σηκώνει καμία παράταση. Σχετικά με το ζήτημα της διαπραγμάτευσης, θα εξασφαλιστεί ότι θα υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για να διαπραγματευτούμε με τους θεσμικούς φορείς της ΕΕ για το χρέος και για να καταθέσουμε ένα δικό μας πρόγραμμα: των πραγματικών μεταρρυθμίσεων – κι όχι όπως μέχρι τώρα, απορυθμίσεων και αντιμεταρρυθμίσεων - που χρειάζονται για να σταθούν ξανά στα πόδια τους η μεγάλη πλειοψηφία του λαού και η χώρα.
Ερ.: Τον τελευταίο χρόνο υπήρξατε αρμόδια για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τομέας εξαιρετικά ευαίσθητος και με πολλά ανοικτά μέτωπα για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση Σαμαρά προχώρησε σε συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Κύπρο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Πώς τοποθετείται ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι αυτής της κίνησης, αλλά και της νέας συμμαχίας που επιθυμεί η κυβέρνηση με το Ισραήλ;
Απ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη σταθερή θέση ότι η Ελλάδα έχει αναφαίρετο δικαίωμα, το οποίο κατοχυρώνεται από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην ανακήρυξη ΑΟΖ και στην αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, θα επιδιωχθεί η υπογραφή και η ενίσχυση διμερών και πολυμερών συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας με τα γειτονικά κράτη - και θα αναδειχθούν προς όλους, τα οφέλη της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του διεθνούς δικαίου. Πριν από κάθε κίνηση, βέβαια, απαιτείται συγκροτημένη και δημοκρατική ενεργειακή στρατηγική,
Ερ.: Στην ευρύτερη περιοχή παίζεται ένα ιδιαίτερα σύνθετο ενεργειακό παιχνίδι με την Τουρκία να διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο στο θέμα των υπό κατασκευή αγωγών. Πώς τοποθετεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την Ελλάδα σε αυτό το παιχνίδι;
Απ.: Δεν πρέπει να αφήσουμε τη χώρα να γίνει πιόνι στο παγκόσμιο ενεργειακό σκάκι. Οι συμφωνίες με τρίτες χώρες και ξένες εταιρείες θα πρέπει να ωφελούν με ουσιαστικό τρόπο τον ελληνικό λαό. Η χώρα μας χρειάζεται να καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να ανεχθεί τη διπλωματία των κανονιοφόρων. Απέναντι στην Τουρκία, με την οποία θέλουμε σχέσεις ειρήνης και καλής γειτονίας, πρέπει να είμαστε σαφείς ότι δεν μπορεί να υπάρξει η συμφωνία που επιδιώκουμε υπό καθεστώς τουρκικών απειλών και προσπάθειας δημιουργίας τετελεσμένων σε σχέση με κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την ανάπτυξη της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στην οικονομία, τις πολιτιστικές ανταλλαγές, τον τουρισμό, τις μεταφορές, την ενέργεια, σε ζητήματα περιβάλλοντος, και θα επιδιώξουμε την περαιτέρω προώθησή της.
Μια αποδοχή της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας πρόσκλησης του Προέδρου Πούτιν κατά την εκεί πρόσφατη επίσκεψη του, ουσιαστικά για τη δημιουργία ενός ελληνικού hub μεταφοράς φυσικού αερίου στο ελληνικό έδαφος πλάι στον αντίστοιχο τουρκικό κόμβο, δεν αφορά μόνο τις σχέσεις μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά κι αυτές με την Τουρκία. Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε πραγματικά ένα βήμα μπροστά στην ατζέντα, ωστόσο, ώστε να μπορέσει να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση, είναι ο αμοιβαίος σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Και δε μπορούμε βέβαια να πάμε μπροστά, για παράδειγμα, με τον τριπλασιασμό των παραβιάσεων του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία που σημειώθηκε το 2014 σε σχέση με το 2013.
Ερ.: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ζητά από τους πολίτες αυτοδυναμία. Η λέξη και μόνο θυμίζει σε αρκετούς πολίτες εποχές «γαλάζιας» ή «πράσινης» παντοδυναμίας σε επίπεδο εξουσίας ή και Κράτους. Γιατί η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι διαφορετική;
Απ.: Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ζωτικής σημασίας για τον ελληνικό λαό, επειδή θα επιτρέψει την ανεμπόδιστη εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και της διαπραγμάτευσης για το χρέος από ελληνικής πλευράς. Με άλλα λόγια, θα επιτρέψει την απεμπλοκή από τα μνημόνια, βάζοντας οριστική ταφόπλακα στην πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης: Την κυρίαρχη, εφαρμοζόμενη με εργαλεία τα Μνημόνια, πολιτική, που τσάκισε την εργασία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημιούργησε 1,5 εκ. ανέργους και, σύμφωνα με ό,τι έχει υπογράψει η παρούσα κυβέρνηση, θα συνεχίσει να στραγγίζει και την παραμικρή παραγωγική ικμάδα απ' το λαό και τη χώρα για τις επόμενες δεκαετίες.
Ο στόχος αυτός σημαίνει, ουσιαστικά, αυτοδυναμία του λαού. Είναι ένα στόχος, στα σημερινά ελάχιστα 24ωρα, απολύτως ρεαλιστικός: Για πρώτη φορά οι μετατοπίσεις ανθρώπων που είχαμε από την αρχή της προεκλογικής περιόδου παίρνουν μορφή κοινωνικού ρεύματος με αίτημα την αλλαγή. Προερχόμενο πριν απ' όλα από λαϊκούς ανθρώπους συντηρητικής προέλευσης με τσακισμένη σήμερα τη ζωή τους, οι οποίοι μετά από δεκαετίες στοίχισης μαζί με τον κατ’ ουσία αντίπαλο από την άποψη των πραγματικών συμφερόντων τους, τη ΝΔ, εντάσσονται αυθόρμητα σε μια χειραφετητική δυναμική ανθρώπων που απελευθερώνονται από τις παραδοσιακές πελατειακές εξαρτήσεις. Και, αν κρίνουμε με βάση τις εμφυλιοπολεμικές ιαχές των κ.κ. Βορίδη και Σαμαρά, και από πολιτικοϊδεολογικά δεσμά.
Ερ.: Η Αριστερά υπήρξε ανέκαθεν υπέρ της απλής αναλογικής. Θα ήσασταν υπέρ της καθιέρωσής της;
Απ.: Αποτελεί ιστορικό χρέος για την Αριστερά κατά την περίοδο ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας να προχωρήσει στην καθιέρωση της απλής, άδολης και καθαρής αναλογικής. Μια τέτοια καθιέρωση συνιστά αναπόσπαστο κρίκο της ιστορικής διαδικασίας μετάβασης σε μια εποχή εθνικής αναγέννησης, που ανοίγει το βράδυ αυτής της Κυριακής.
Συνέντευξη στο "in.gr" και στον δημοσιογράφο Απόστολο Ρουμπάνη: "Είναι ρεαλιστικός ο στόχος της αυτοδυναμίας" (21.1.2015)
Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη
on
2:55:00 μ.μ.
Rating: