Η ΝΕΑ ΒΑΒΥΛΩΝΑ - Ένα αριστούργημα της ρωσικής πρωτοπορίας για την Παρισινή Κομμούνα - Η ιστορία μέσω μη ρεαλιστικής αναπαράστασης, 8.4.2019



Για την ταινία Η ΝΕΑ ΒΑΒΥΛΩΝΑ

Την προηγούμενη βδομάδα είδα στο STUDIO ένα κινηματογραφικό αριστούργημα: Η ΝΕΑ ΒΑΒΥΛΩΝΑ των Γκριγκόρι Κόζιντσεφ και Λεονίντ Τράουμπεργκ, μια βουβή ταινία του 1929 παραγωγής των στούντιο Sovkino του Λένινγκραντ και δημιουργημένη στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής κολεκτίβας "Εργαστήρι του Εκκεντρικού Hθοποιού"   - μια καθυστερημένη έκρηξη της ρωσικής πρωτοπορίας με όχημα την τέχνη του κινηματογράφου κατά την τελευταία περίοδο της, όταν ουσιαστικά βρισκόταν σε οπισθοχώρηση στους υπόλοιπους τομείς των τεχνών, ξεκινώντας από τα εικαστικά, μέχρι τον επίσημο ενταφιασμό της το 1932. 


Η ταινία αναφέρεται στις 72 μέρες της Παρισινής Κομμούνας με άξονα ένα εμπορικό «Mall εποχής», τη "Νέα Βαβυλώνα", σύμβολο της καπιταλιστικής κυκλοφορίας των εμπορευμάτων και του χρήματος αλλά και της ξένοιαστης ζωής των αστών στο "εύθυμο Παρίσι",  με μια εκπληκτική μη ρεαλιστική κινηματογραφική γραφή  μυθοπλασίας προσώπων που δε συνιστούν πραγματικούς χαρακτήρες, αλλά συμβολίζουν ταξικά και ιδεολογικά συλλογικά αρχέτυπα ανάλογα με τους θεατρικούς χαρακτήρες του Μέγιερχολντ  ή τους κινηματογραφικούς χαρακτήρες στο Kuhle Wampe των Μπρεχτ- Ντούντοβ - Άισλερ. Η ατμόσφαιρα είναι αυτή ενός εικαστικού ποιήματος, καθώς η φωτογραφία παραπέμπει σε πορτρέτα, μορφές και συμπλέγματα που θα μπορούσαν να κρέμονται σε τοίχους γκαλερί ή μουσείων.  

Η ταινία που προβάλλεται στον κινηματογράφο STUDIO, αποτελεί "καθαρισμένη" κόπια του 2004, στην οποία έχει ενσωματωθεί μουσική από παρτιτούρα  του Σοστάκοβιτς. Η σύνταξη των 2 συνημμένων φακέλων με πληροφοριακό υλικό σχετικά με την ταινία και με χρονολόγιο από τη Γαλλική Επανάσταση στην Παρισινή Κομμούνα, είναι της NEW STAR.

Διαβάστε την εξαιρετική κριτική του Βασίλη Ραφαηλίδη, που είναι το τελευταίο κείμενο του συνημμένου φακέλου με πληροφοριακό υλικό.

Και προπαντός δείτε την ταινία, που θα συνεχίσει να προβάλλεται και μετά την Πέμπτη στο STUDIO, πιθανόν σε πιο «εύκολη» ώρα.

Νάντια Βαλαβάνη


Σύνδεσμοι:




   







Η ΝΕΑ ΒΑΒΥΛΩΝΑ - Ένα αριστούργημα της ρωσικής πρωτοπορίας για την Παρισινή Κομμούνα - Η ιστορία μέσω μη ρεαλιστικής αναπαράστασης, 8.4.2019 Η ΝΕΑ ΒΑΒΥΛΩΝΑ - Ένα αριστούργημα της ρωσικής πρωτοπορίας για την Παρισινή Κομμούνα - Η ιστορία μέσω μη ρεαλιστικής αναπαράστασης, 8.4.2019 Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 5:08:00 μ.μ. Rating: 5