28.03.2021 Δελτίο τύπου των Ελλήνων προσκεκλημένων στη Διεθνή Συνάντηση Κινημάτων στο Καράκας, Βενεζουέλα

 

Δελτίο τύπου

των Ελλήνων προσκεκλημένων

στη Διεθνή Συνάντηση Κινημάτων,

μια πρωτοβουλία των κινημάτων

της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας

 


Στις 26 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Καράκας Διεθνής Συνάντηση εκπροσώπων κινημάτων και δράσεων. Αφορμή για τη συνάντηση τα 200 χρόνια από τη μάχη του Καραμπόμπο, τη μεγαλύτερη νικηφόρα μάχη του αντιαποικιοκρατικού αγώνα στη Λ. Αμερική, που έδωσε ο «στρατός των λαών», φτιαγμένος από ιθαγενείς, μαύρους, λευκούς και όλους του λαούς μεγάλου μέρους της Νότιας Αμερικής με αρχηγό τον Σιμόν Μπολιβάρ, από τον οποίο πήρε το όνομά της και η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας.

Διοργανωτές της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των 7 εκατομμυρίων Βενεζολάνων που δραστηριοποιούνται στα κινήματα της χώρας, κινήματα νεολαίας, γυναικών, περιβάλλοντος κλπ., οι εκπρόσωποι των συνδικάτων των εκατομμυρίων εργαζομένων της Βενεζουέλας και οι εκπρόσωποι των περίφημων κοινοτήτων της Βενεζουέλας, μια κατάκτηση της μπολιβαριανής επανάστασης, τα κύτταρα της οργάνωσης της κοινωνίας που οργανώνουν την παραγωγή, αλλά και όλους τους τομείς της ζωής των Βενεζολάνων, κυρίως στην επαρχία, αλλά και στις μεγάλες πόλεις, οι εκπρόσωποι των διανοούμενων και των καλλιτεχνών της χώρας.

Προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι από τα κινήματα όλων των χωρών του πλανήτη. Πήραν μέρος 1.873 εκπρόσωποι από 164 χώρες, που σε μια άψογη τεχνικά παρουσίαση, απαράμιλλου επαγγελματισμού, μπόρεσαν από μια οθόνη μοιρασμένη σε δεκάδες τετράγωνα, να γνωριστούν, να ανταλλάξουν εκατοντάδες μηνύματα και εμπειρίες, να ακούσουν, αλλά και να πάρουν τον λόγο.

Οικοδεσπότης, ο ίδιος ο Πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, που μίλησε σαν μέλος του τεράστιου κινήματος που κατευθύνει την μπολιβαριανή επανάσταση στη χώρα του. Ανέλυσε την ιστορικότητα της ημέρας, τονίζοντας τον βαθιά αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του αγώνα των λαών της Λ. Αμερικής, τότε όπως και σήμερα. Μίλησε για τα εκατομμύρια των Βενεζολάνων, που οργανωμένοι στα συνδικάτα, στα κινήματα, στις κοινότητες, συμμετέχουν ενεργά στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στη χώρα, αλλά και στο παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης. Μας προσκάλεσε στο Διεθνές Συνέδριο των Λαών που διοργανώνουν 21-24 Ιουνίου. Σχημάτισε την ιστορική συνέχεια της πάλης, με ένα ντοκιμαντέρ από την ημέρα απελευθέρωσης του Τσάβες πριν από 27 χρόνια και την πασίγνωστη πλέον δήλωση του Τσάβες, αμέσως μόλις αποφυλακίστηκε, που όταν τον ρώτησαν «ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας;», «η εξουσία» ήταν η πληρωμένη απάντησή του. Μας παρουσίασε την εικόνα της σημερινής Βενεζουέλας να αγωνίζεται, παρά το σφιχτό εμπάργκο, εναντίον της πανδημίας και να καταφέρνει έως και να στείλει  οξυγόνο στην περιοχή του Αμαζονίου στη Βραζιλία, που η νεοφιλελεύθερη πολιτική Μπολσονάρο, έχει αφήσει ανυπεράσπιστο τον λαό της χώρας να πληρώνει ήδη ένα από τα βαρύτερα τιμήματα στην πανδημία.

Ομιλητές, δεν ήταν υπουργοί και άλλοι σημαίνοντες ετερόκλητοι, αλλά άνθρωποι με ένα κοινό χαρακτηριστικό, οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των κινημάτων από όλες τις γωνιές του πλανήτη, που συμμετείχαν στη διαδικτυακή Διεθνή Συνάντηση. Όλους τους παρουσίασε και τους χαιρέτισε, ο ίδιος ο Πρόεδρος Μαδούρο.

Από τη Βραζιλία, εκπρόσωπος του κινήματος των γυναικών που συμμετέχουν και στο Φόρουμ του Σάο Πάολο, ανέπτυξε την καπιταλιστική κρίση που με την πανδημία, παίρνει φονικά χαρακτηριστικά για τους λαούς. Από την Οκλαχόμα των ΗΠΑ, εκπρόσωπος των Black Lives Matter, έδωσε την ευκαιρία να αναπτυχθεί η κουβέντα για τον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και την καταπίεση.  Από τη Μόσχα, νέος και μέλος της Δούμας δήλωσε «είμαστε νέοι και χαράζουμε το μέλλον των χωρών μας», καλώντας να γίνουν ανάλογα συνέδρια σε κάθε ήπειρο και ανακοίνωσε την ίδρυση του «Οίκου Ρώσο-Βενεζολάνικης Φιλίας» στη Μόσχα. Από τα εργατικά συνδικάτα της Καταλονίας, ο εκπρόσωπος μίλησε για σεβασμό και αλληλεγγύη στον αντιαποικιοκρατικό αγώνα, λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να δίνει μαθήματα δημοκρατίας και καλώντας σε συνέχιση του συντονισμού του αγώνα των λαών και στην ανταλλαγή και διαδικτυακά, απόψεων και εμπειριών. Ο εκπρόσωπος από το Μεξικό, συνέδεσε την εκδήλωση με το Φόρουμ του Σάο Πάολο και ανέδειξε την ανάγκη της πάλης εναντίον των αποκλεισμών και των κυρώσεων. Από την Κούβα, πάντα πρωτοπόρα στη διεθνή αλληλεγγύη, ο υπεύθυνος των διεθνών σχέσεων παρουσίασε τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις που έχουν ήδη διεξαχθεί στην Κούβα και που κατέληξαν σε μια Ομάδα Εργασίας για τη συμμετοχή στο Συνέδριο των Λαών, μας κάλεσε να διασπείρουμε το μήνυμα σε όλο τον κόσμο και κατέληξε με αυτοπεποίθηση ότι με ενωμένους τους λαούς, ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός. Από την Αργεντινή τέλος, ο γνωστός διανοούμενος Ατίλιο Μπορόν, περιγράφοντας τις κινήσεις των καπιταλιστικών αντιλαϊκών δυνάμεων, κατέληξε ότι «οι εκπρόσωποι της καταπίεσης έχουν τα λεφτά και τα μέσα να συντονίζουν την προπαγάνδα και τις γεωπολιτικές τους ενέργειες, κι αυτό γεννάει την ανάγκη να συντονίσουμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας», μια ανάγκη που δίνει ιδιαίτερη αξία στη Διεθνή Συνάντηση και τις άλλες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.

Η χώρα μας συμμετείχε στη Διεθνή αυτή Συνάντηση με τους παρακάτω 15 προσκληθέντες: Κώστα Ήσυχο, πρώην αναπλ. Υπ. Εθνικής Άμυνας, πρώην Βουλευτή. Νάντια Βαλαβάνη, πρώην αναπλ. Υπ. Εθνικής Οικονομίας, πρώην Βουλευτή. Βαγγέλη Γονατά, “Somos todos Venezuela” (Είμαστε όλοι Βενεζουέλα). Γιάννη Ραχιώτη, νομικό. Λουκία Κωνσταντίνου, Διευθύντρια του πολιτιστικού κέντρου “Nuestra America”. Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιό και σκηνοθέτη. Δημήτρη Καλτσώνη, Καθηγητή Παν/μίου. Βασίλη Φούσκα, Καθηγητή Παν/μίου. Θέμη Τζήμα, Μεταδιδακτορικό Ερευνητή. Κατερίνα Τόλικα, δασκάλα, εκπρ. Λαϊκής Ενότητας. Ζήση Ζάννα, πρώην Βουλευτή. Βασίλη Χατζηλάμπρου, πρώην Βουλευτή. Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη, blogger. Γιάννη Τσαλαβούτα, blogger. Μαρία Καλύβα-Πρίφτη, δημοσιογράφο. Λαμπρινή Θωμά, δημοσιογράφο. Όλοι μας και ο καθένας ξεχωριστά μείναμε με την απόφαση να συνεχίσουμε την παρουσία μας σε τέτοιες ενέργειες και να μεταδώσουμε το μήνυμα της Διεθνούς Συνάντησης όσο πιο πλατιά γίνεται, με το παρόν εκτεταμένο δελτίο τύπου σαν μια πρώτη ενέργεια σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος Μαδούρο, τέλος, χαιρετίζοντας έναν-έναν τους ομιλητές και «κλείνοντας» τη συνάντηση, είπε ότι η Βενεζουέλα αντέχει στις πιέσεις, υπερασπίζεται την επανάσταση, προστατεύει τον λαό της από την πανδημία και «ανοίγει την καρδιά» της, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, προσκαλώντας μας όλους να την επισκεφτούμε, και να δούμε την πραγματικότητα της χώρας. Κάλεσε να εμπνευστούμε από τα μαθήματα αλληλεγγύης της Κούβας, τόνισε τις πρωτοβουλίες απ’ όλο τον κόσμο για να σπάσει το μονοπώλιο της προπαγάνδας στα media, από γκράφιτι με αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο στους δρόμους, μέχρι και την παρέμβαση στο διαδίκτυο, κερδίζοντας έδαφος με παραγωγή πληροφοριών, αλλά και ανταλλαγή ιδεών και απόψεων. Και κατέληξε ότι είναι ώρα να αντιμετωπίσουμε την καπιταλιστική καταπίεση για το σοσιαλισμό του 21ου αι., να πάμε πέρα από την αντιπροσωπευτική αστική δημοκρατία, στη συμμετοχική λαϊκή εξουσία, παλεύοντας με συνεργασία και αλληλεγγύη, πάθος, αγάπη και πίστη για το μέλλον.

ΑΘΗΝΑ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021




28.03.2021 Δελτίο τύπου των Ελλήνων προσκεκλημένων στη Διεθνή Συνάντηση Κινημάτων στο Καράκας, Βενεζουέλα 28.03.2021 Δελτίο τύπου των Ελλήνων προσκεκλημένων στη Διεθνή Συνάντηση Κινημάτων στο Καράκας, Βενεζουέλα Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 11:00:00 μ.μ. Rating: 5